FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:



2012-10-31

Színes trófeamustra - az aszály ellenére

A szélsőségesen csapadékmentes nyári időszak után a SEFAG Zrt. visszafogott reményekkel várta a szarvasbőgés. De az eredmények jobbak lettek a vártnál. A szarvasidény értékelésére és a behozott bikák nagy részének mustrájára október 18-án került sor a Lábodi Vadászerdészeténél.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Barkóczy István vezérigazgató elmondta: nehezen indult az idény a szárazság miatt, hiszen a vad azokra a területekre koncentrálódott, ahol egy kevés víz volt. Ennek ellenére az erdőgazdaság több mint 100 ezer hektárt kitevő vadászterületein 181 gímbika került terítékre a 2012-es bőgés alatt, amelyből több mint 140 agancsot mustrálhattak végig a meghívottak az Alexandra vadászház parkjában. A tavalyival szinte azonos minőségi eredményeket hozó időszakban 14 bika agancsa múlta felül a 10 kilogrammot, 3 pedig meghaladta a 11-et. A statisztikát tekintve a szeptemberi átlagsúly megközelítette a 7,1 kilogrammot, az érmesek aránya pedig 63%-ot tett ki.

A legnagyobb, 11,82 kilogramm tömegű agancsot viselő szarvasbikát a szántódi vadászterület aliréti tömbjében hozta terítékre egy ausztrál vendégvadász; ez az agancs nem volt látható, mert a vendég már elvitte. Érdemes megemlíteni, hogy az ezen területről behozott 57 bika átlagos agancssúlya elérte a 7,72 kilogrammot, az érmesek aránya pedig a 72%-ot. Nem kell szégyenkeznie azonban a többi vadászterületnek sem, Lábodon és a Zselicben is több kiváló - 10 és 11 kg feletti - bika került terítékre.

A mustra külön érdekessége volt a szarvasagancsok mellett kiállított számos dámlapát is, amelyek viselői szintén az idei - de még javában tartó - barcogási időszakban estek. A lapátok erdejéből azonban még így is kitűnt a Lábod-Nagysallérban terítékre hozott 5,08 kg tömegű dámbika trófeája, amely a SEFAG Zrt. különleges rendeltetésű vadászterületein is ritkaságszámba megy.

 

Ami a vadásztatást illeti, a rendezvényen elhangzottak szerint a társaság által kínált, portugálok és spanyolok által preferált vadaskerti vaddisznóvadászat iránt drasztikusan csökkent a kereslet, viszont a gazdasági válság nem éreztette hatását a szarvasbika-vadászatban, sőt. A csaknem teljes egészében külföldi - zömében német és osztrák visszatérő - vendégkör részéről az idén 20-25 százalékkal nőtt a kereslet.

Az Edmond Blanc-díjas (ez a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács, a CIC díja a szakmai munka elismeréseként) vadászterület legfőbb problémája - több más hazai vadászterülettel együtt -, hogy fiatalodik a vadállománya, mert a gazdasági kényszer miatt meglövetik a nagyobb agancssúly miatt nagyobb bevétellel kecsegtető, idősebb bikákat. Így hiába szeretett volna több vendég is kapitális agancsot, abból nem volt elegendő a kínálat. Az idén elejtett szarvasbikák átlagéletkora 8, a dámoké 5-6 év, miközben az ideális a 11 év feletti szarvas és 10 év feletti dám elejtése lenne.

 

A SEFAG Zrt. az ország legnagyobb vadgazdálkodója, nyolc vadászterületén minden hazai nagyvad megtalálható és vadászható. A társaság kezelésében levő állomány minőségét fémjelzi, hogy a nyolcból hét vadászterületet a szaktárca különleges rendeltetésűvé nyilvánított, mert az kiemelkedő genetikai értéket képvisel. A SEFAG Zrt. jegyzett tőkéje mintegy 2,5 milliárd forint, a saját tőkéje pedig csaknem hétmilliárd forint. Tavalyi árbevétele megközelítőleg 6,9 milliárd forint volt, ebből csaknem 1,5 milliárd forint volt az exportárbevétel.

 

Forrás: SEFAG Zrt.

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.