FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:



2012-10-01

Az év ökoturisztikai létesítményei az Ipoly Erdő Zrt-nél

A Turizmus Világnapján adták át Az év ökoturisztikai létesítménye 2012 díjakat csütörtökön a Gundel cukrászdában, ahol a Katalinpusztai kirándulóközpont és a Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark is első helyezett lett!

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Idén, harmadik alkalommal adták át Az év ökoturisztikai létesítménye kitüntető címet, melynek díjátadó ünnepségét ebben az évben is szeptember 27-én, a Turizmus Világnapja alkalmából tartották a Fővárosi Állat- és Növénykertnél, a Gundel Cukrászdában. Különleges apropót adott az eseménynek, hogy az ENSZ Turisztikai Világszervezete az idei Turizmus Világnap központi témájaként a turizmus és a fenntartható energia kapcsolatát emelte ki "Tourism & Sustainable Energy: Powering Sustainable Development" címmel.

A pályázat kiírása és lebonyolítása a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezet- és Természetvédelmi Helyettes Államtitkársága, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai Főosztálya és a Magyar Turizmus Zrt. együttműködésében valósult meg. A díjakat e három szervezet képviselői, Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár, Dr. Nemes Andrea turisztikai főosztályvezető és Horváth Gergely vezérigazgató adták át.

A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői (nemzetipark-igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások stb.) pályázhattak ökoturisztikai látogatóközpont és tanösvény kategóriákban. A pályázatra az ország különböző tájairól összesen 19 db pályamunka érkezett, amelyeket a lebonyolításban közreműködő szervezetek egy-egy delegáltjából álló szakmai munkacsoport bírált el. Az előzetes értékelés során a bírálóbizottság vizsgálta, hogy a létesítmények mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek, vagyis pontozták többek között a természeti-kulturális erőforrások fenntartható használatát, a résztvevők számára nyújtott autentikus élményeket, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismertetését, illetve a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét is. A második fordulóba jutott pályázatokat anonim helyszínbejárás során értékelték, a látogató- és családbarát jellegük figyelembevétele alapján.

 

A szakmai munkacsoport elbírálása alapján a díjakat a következők kapták:

A látogatóközpont kategóriában megosztott első helyezést ért el a Pannon Csillagda Bakonybél és a Katalinpusztai Kirándulóközpont és Erdei Iskola Katalinpuszta.

A harmadik helyezést a Sas-hegyi Látogatóközpont kapta.

 

Tanösvény kategóriában első helyezést ért el a Nyírjesi Fűvészkert és Vadaspark (Ipoly Erdő Zrt.), második helyezést kapott az Élő első tanösvény (Írottkő Naturpark Egyesület).

 

A címet elnyert létesítményeket a pályázat lebonyolításában közreműködő szervezetek kommunikációs tevékenységük során kiemelten kezelik.

 

A két kategória győztese korlátlan ideig használhatja Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2012, és Az év ökoturisztikai tanösvénye 2012 címet.

 

A díjazottakról:

Az év ökoturisztikai látogatóközpontja I. helyezett: (megosztva):

Pannon Csillagda, Bakonybél (Közép-Dunántúl turisztikai régió)
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság kiemelt feladata a természeti örökség védelme, melyhez hozzá tartozik a csillagos égbolt látványa is. A Bakonybélen épült, 2012 májusában Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter által átadott csillagda létrejöttét a magas-bakonyi égbolt kitűnő állapota, a csekély mértékű fényszennyezés alapozta meg. A Pannon Csillagda Közép-Európa legmodernebb csillagászati élménycentruma.

A csillagászattörténeti kiállítás (Galilei és Newton kísérletek, óriás meteorit, Ember a Holdon, Mars Expedíció) mellett csillagászati távcsőpark áll a látogatók rendelkezésére, így mindenki a saját szemével figyelheti meg a Napot vagy éjszaka a csillagokat.

 

Az év ökoturisztikai látogatóközpontja I. helyezett: (megosztva):

Katalinpusztai Kirándulóközpont és Erdei Iskola, Katalinpuszta (Budapest-Közép-Dunavidéki turisztikai régió)

A Katalinpusztai Kirándulóközpont és Erdei Iskola egy erdővel körülvett tisztáson található. Az Egy tölgyfa élete állandó kiállítással interaktív módon pillanthatunk be az erdei életközösségek életébe, a szakszerű erdőgazdálkodás rejtelmeibe. A fák belső működését a szabadtéri, hatalmas famodell segítségével értelmezhetjük. A természet értékeinek megőrzésére a kirándulóközpont jelképállata, Hangya Dani és barátja, Mézi hívja fel a gyerekek figyelmét. A kirándulóközpont kialakítása során tájba illő, főként természetes anyagokat használtak fel.

 

Az év ökoturisztikai látogatóközpontja III. helyezett:
Sas-hegyi Látogatóközpont, Budapest, (Budapest-Közép-Dunavidéki turisztikai régió) A budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület élő múzeuma Buda ősi flórájának és faunájának. A látogatóközpontban a természeti értékek megismerését interaktív játékok, természetfilmek segítik. A kiállítás célja a területen található védett értékek élményszerű megismertetése, s ezzel védelmük elősegítése.

Az év ökoturisztikai tanösvénye I. helyezett:

Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark

A Balassagyarmaton található Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark tanösvénye az ismeretterjesztést, oktatást és nevelést az ott élő állatok és növények szakszerű bemutatásával biztosítja. A látogatók megismerhetik az Ipoly menti tájra jellemző fafajokat, az ott élő madarakat, rovarokat, nagyvadakat. Ez hazánk első olyan arborétuma, ahol a telepített növények önfenntartó erdőtársulásokká válnak. Tematikusan három kontinens (Európa, Ázsia, Amerika) természeti értékeire épít, ezeket mutatja be. A Vadasparkban a hazai vadfajok természetes viselkedését figyelhetjük meg, a kisállat simogatóban pedig a gyerekek személyes kapcsolatot is kialakíthatnak velük.


Az év ökoturisztikai tanösvénye II. helyezett:

Élő erdő tanösvény
A tanösvény a Kőszegi Tájvédelmi Körzet erdei életközösségét, a tájra jellemző növény- és állatvilágot, az élőlények egymással fennálló viszonyát mutatja be a látogatónak. A bemutatást interaktív elemek teszik élményszerűvé, s ezzel jobban befogadhatóvá az ismertetett témákat.

 

Forrás: IpolyErdő Zrt.

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.