FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:



2012-09-24

Korai álomba menekülnek az erdők fái

Hatalmas rozsdabarna foltok jelentek meg a Mecsek erdőiben. A jelenség a hegyoldalban látványosan mutatkozik, de minden erdőt érint. Az ok a hónapok óta tartó szárazság.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

- Általánosnak egyáltalán nem nevezhető a vörösödés folyamata, ami már augusztusban megkezdődött. Hosszú időtávban, több száz vagy több ezer évre visszatekintve bizonyára már többször is előfordult hasonló, mi viszont ritkán szembesülünk ilyesmivel. A jelenség egyértelmű oka az extrém szárazság és hőség - mondta el lapunk érdeklődésére Burián Endre, a Mecsekerdő Zrt.erdőgazdálkodási osztályvezetője.

A szakember hozzátette, a rendhagyó időjárási hatások ellen védekezve a fák korábban próbálnak meg nyugalmi állapotba kerülni, ezért leállítják életműködésüket, leveleiket ledobva csökkentik párologtató felületüket. Azt, hogy az időjárás viszontagságai milyen kárt okoznak az idősebb állományban, biztosan majd csak jövő tavasszal lehet megtudni. Akkor mutatkozik meg, hogy az egyedek minden hajtáson, vagy csak az idősebb ágakról, illetve tőről kezdik meg az újuló vegetációt.

 

Különösen nagy kár érheti a friss telepítésű csemetéseket, az egy-három éves erdőújulásokat, a bennük esett kárt már most felmérik. Könnyebben vészelik át a csapadékhiányt a molyhostölgyek, a virágos kőrisek, a cserfák, de a déli tájolású lejtőkön, dombtetőkön ezeket a fajtákat is megviseli a szárazság.

 

Gyengül a szomjas növények védekezőképessége

A lassan két hónapja tartó teljes szárazság nemcsak a szántóföldi növényeket, az erdő fáit viseli meg, hanem az ültetvények és háztáji kertek gyümölcsfáit, díszkertek, udvarok cserjéit, bokrait is. Az aszály hatásait a nemes fák, illetve a fiatalabb örökzöldek (tuják, buxusok) jobban megsínylik, de a csapadék hiánya még az igénytelen sövényekben (fagyal, mályva) is komoly kárt okozhat.

A lapunk által megkérdezett szakember elmondta, hogy a kiszáradás tüneteivel (levélszáradás, lehullatás) járó védekezési reakció végeredménye csak jövő tavasszal látható. Nem mellékes, hogy a legyengült növények kórokozók elleni védekezési mechanizmusa is gyengül.

 

Száradó halastavak

A csapadékmentes időjárás nemcsak a Balatonban és a legnagyobb tavunk környezetében okoz szélsőséges körülményeket a vízállásban, egyre nagyobb gondban vannak a baranyai halastavak üzemeltetői is. A vizek többsége ugyanis a források, patakok elapadásával elveszítette természetes utánpótlását, és a kipárolgás miatt olyan jelentős a vízveszteség, hogy az a halállomány létét veszélyezteti. Az üzemeltetők sok esetben igyekeznek fúrt kutakból átmeneti vízutánpótlást nyerni, a szivattyúzott víz, ha kevés is, az oxigénpótlásban is segít.

 

Vége az aszálynak?

Nemzetközi kutatóintézetek előrejelzése szerint az idei ősz és tél az átlagosnál csapadékosabbnak ígérkezik. Az Európára vonatkozó őszi prognózis szerint a szeptember melegebbnek, az október hűvösebbnek, míg a november átlagos hőmérsékletűnek mutatkozik. Csapadék tekintetében a hosszú távú előrejelzések biztatóak és az aszály végét vetítik előre. Kiadósabb esőre legkorábban a jövő hét második felétől lehet számítani térségünkben.

 

Forrás: bama

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.