FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-09-18

Év Fája Verseny 2012 - lehet szavazni

012-ben harmadszor hirdette meg az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versenyt, melyre idén 60 fát neveztek közösségek, családok, magánszemélyek és különböző szervezetek. A nevezettekből 13 fát juttatott tovább a döntőbe az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije, amelyek közül a közönség nyilvános, online szavazással választhatja meg az Év Fáját.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


A verseny külön kategóriája a "Hős Fa": erre a címre olyan fák jelölését vártuk, melyek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelynek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. Idén először szakmai partnerünk, az Országos Erdészeti Egyesület egy általa választott fát további különdíjban is részesít a döntősök közül.

 

A döntősök közé idén is számos tölgyfa és platán került, de mellettük szerepel egy hársfa, egy fűz, egy vadgesztenye, egy juharfa és egy ritkaságszámba menő, 350 éves körtefa is. Néhányat közülük nem is először jelölnek lelkes támogatóik: a dévaványai Makkfa története például újabb anekdotákkal és adalékokkal egészült ki az elmúlt két évben. Különleges színfolt az idei döntősök között a balatonalmádi Kálmán-körte, amelyet gazdái akkora becsben tartottak, hogy a telek eladásakor is kikötötték: kivágni pedig nem szabad. Nem szokványos az alsóbogáti platán története sem: miután egy villámcsapás után elhalni látszott, a belsejében keletkezett odúba egy vihar elől bemenekülők által gyújtott tűz keltette újra életre, elpusztítva kártevőit és fertőzéseit.

 

A döntősökről részletes információ az evfaja.okotars.hu oldalon található. A végső sorrendet és a verseny győztesét a közönség on-line szavazatai fogják eldönteni. A szavazás a http://evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalon szeptember 18-án indult, és november 2-án fejeződik be.

 

A hazai Év Fája részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. Idén 7 ország fái közül a hazai jelölt, a felsőmocsoládi öreg hárs lett a győztes több mint 11 ezer szavazattal!

 

Az Év Fája verseny döntősei:

- Izbég hársfája - Szentendre, Pest megye.

- Szigetvári Fűzfa - Baranya megye

- Mese az alsóbogáti odvas fáról - Somogy megye

- Budaörsi vadgesztenye - Pest megye

- Dévaványai "Makkfa" - Békés megye

- Budafoki Ősök Fája - Budapest

- Kocsányos tölgy - Szentes, Csongrád megye

- Az Öreg Hölgy - Cégénydányád, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

- Keleti platánfa az egri Termálfürdő területén - Heves megye

- 350 éves körtefa - Balatonalmádi, Veszprém megye

- Ezeréves fa - Nagyberény, Somogy megye

- Hatos-tölgy - Kajárpéc, Győr-Moson-Sopron megye

- Rákóczi - Tölgy  Becsvölgye - Zala megye

 

Fotók a döntős fákról

 

A nyertes fa a Magyar Faápolók Egyesületének köszönhetően egy speciális ápolásra, gondozásra feljogosító utalványt kap, amelyet a jelölők díjátadó ünnepség keretében vehetnek majd át. Az összeget a fa egészségét biztosító kezelésre, közvetlen környezetének rendbetételére, vagy ha ilyen intézkedésekre nincs szükség, ugyanazon településen őshonos csemeték ültetésére használhatják fel a fa környezetében élők.

 

További információ:

Sólyom Éva Tel: (1) 411-3500

 

Az Év Fája a facebookon

 

Az Ökotárs Alapítvány a zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül kíván hozzájárulni egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához. A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással támogatja.

A biodiverzitás, azaz biológiai sokféleség csökkenése korunk egyik legsúlyosabb globális problémája. Bár a legnagyobb pusztulás a trópusokon történik, a biodiverzitás csökkenése Európában is egyre erősödik. Az Ökotárs Alapítvány és testvérszervezetei által alapított Environmental Partnership Association egyik célja, hogy felhívja a figyelmet erre a veszélyre.

 

Az Év Fája mozgalmat [Év Fafaja - FATÁJ szerk.] 1996-ban elindító Országos Erdészeti Egyesület is részt vesz az Év Fája Verseny lebonyolításában. Az Év Fája mozgalom célja, hogy a hazai erdők kevésbé ismert fafajait mind a szakmai mind a nagyközönség számára bemutassa, közelebb hozza. Az adott évben az erdészeti ismeretterjesztés, az erdei iskola programok, tanulmányi versenyek és a szakmai kutatások kiemelten foglalkoznak az év fájával. Az elmúlt időszakban mintegy 200 tanulmány és kiadvány jelent meg az év fájával kapcsolatban. 2012-ben a hazai ligeterdők egyik legkorábban virágzó fafaja, a zselnicemeggy kerül a figyelem középpontjába.

 

Az Év Fája Verseny a Visegrad Fund, a Cseh Állami Környezetvédelmi Alap, a Cseh Környezetvédelmi Minisztérium és az Ökotárs cseh testvérszervezete, a Nadace Partnerstvi támogatásával jöhetett létre. A verseny magyarországi partnerei a Magyar Faápolók Egyesülete, az Országos Erdészeti Egyesület, a Fővárosi Növény- és Állatkert, a Civil Rádió és a Százszorkép Kiadó.

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.