FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-09-12

Előkészületek a PEFC hazai bevezetésére

Szeptember 7-én volt a III. Erdész-ökonómus Találkozó Sopronban, melynek témája a PEFC erdőtanúsítás és annak magyarországi bevezetése volt.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

Szeptember 7-én volt a III. Erdész-ökonómus Találkozó Sopronban, melynek témája - amint arról a Fatáj online olvasói már értesülhettek - a PEFC erdőtanúsítás volt.

A rendezvénnyel hivatalosan megkezdődött a hazai PEFC erdőtanúsító rendszer magyar szabványának kialakítása. Nagy előrelépés ez, hiszen ezáltal Magyarország azon 31 ország példáját követi, ahol a tanúsító rendszer működéséhez szükséges nemzeti szabványt már elkészítették, így kinyilvánítva, hogy elkötelezettjei a tudatos, gondos, tartamos erdőgazdálkodásnak, mely egyben az erdő legjobb védelme.

 

A rendezvényen német, szlovák, szlovén és osztrák előadók mondák el tapasztalataikat a saját nemzeti rendszerük kialakításáról és működéséről.

 

 


A konferencia külföldi előadói: Dirk Teegelbekkers, aki a PEFC nemzetközi szervezetet és a PEFC-Németországot is képviselte, Mihael Koprivnikar a PEFC Szlovéniától, Hubert Palus a PEFC Szlovákiától, és Clemens Kraus a PEFC Ausztriától.

 

A PEFC 1999-ben alakult non-profit civil szervezet, melyet európai magán erdőgazdálkodók hívtak életre azért, hogy a kisebb birtokmérettel rendelkező gazdálkodók is költséghatékonyan és kezelhető mennyiségű adminisztratív kötelezettséggel tudjanak csatlakozni az erdőtanúsítás rendszeréhez. 1999-óta a PEFC a világ vezető erdőtanúsító rendszerévé nőtte ki magát a szervezet által tanúsított 240 millió ha erdővel, ami a világ tanúsított erdeinek közel 70%-a. Emellett több, mint 9.000 ipari és kereskedelmi vállalat PEFC CoC (felügyeleti lánc) tanúsítást mondhat magáénak.


A konferenciát Schiberna Endre, az NYME-EGVI igazgatója nyitotta be és az előadók után bemutatta Horváth Kitti PEFC asszisztenst, aki a továbbiakban összefogja ezt a projektet.

A PEFC logó garancia a vásárlónak arra, hogy a faanyag - legyen az nyersanyag vagy kész termék - fenntarthatóan kezelt erdőből származik, azaz a faanyag nem lopott, a kivágott fa helyére új csemetét ültetnek, a faállomány ápolása során vigyáznak a talaj állapotára csakúgy, mint az erdei élővilág háborítatlanságára.

A nemzeti szabvány kialakítása előreláthatólag egy-másfél évet fog igénybe venni. A szabvány elkészítésében minden érintettnek lehetősége lesz részt venni az erdőtulajdonosok, erdőgazdálkodók, illetve a természetvédők, a hatóságok és civil szervezetek részéről egyaránt. Ezt követően lehet majd magyar szabványhoz csatlakozni. A csatlakozás egyaránt lehetséges lesz

- erdőgazdálkodók számára, melyek erdeiket, erdőgazdálkodásukat és az abból kikerülő feldolgozatlan nyersanyagot tanúsíttathatják és

- a faipari és a fakereskedelmi vállalkozásoknak, melyek felügyeleti láncon keresztül lehetnek tagjai a szervezetnek és a PEFC tanúsítási rendszernek.

 

További információ: info@pefc.hu és www.pefc.hu

 


 

FATÁJ kiegészítés:

 

2004. elején hozta létre 9 magánszemély és egy civil szervezet a PEFC Pán-Európai Erdőtanúsítási Rendszer Magyarországot (pontosabban egy hasonló nevű Egyesületet), mely a kezdeti lelkesedés után kisebb nagyobb zökkenőkkel 2009. elejéig még úgy-ahogy működött, de azóta ismereteink szerint lényegében semmilyen tevékenységet nem folytat. E kezdeményezés keretében nem sikerült eljutni a nemzetközi PEFC szabvány honosításáig, ami aztán a hazai tanúsítások alapja lehetett volna. Annak ellenére alakult ez így, hogy magán és állami erdőgazdálkodók is szívesen bekapcsolódtak volna a rendszerbe, sőt később a hazai faipar részéről egyre élénkebb lett az érdeklődés. A szabványhonosítás és a rendszerindítás kezdeti költségeire azonban nem sikerült finanszírozót találni.

A 2000-es évek végén a NYME-EGVI mutatott érdeklődést, hogy felélessze, pontosabban megvalósítsa a PEFC erdőtanúsítást, illetve lánctanúsítást Magyarországon. Ezért is van, hogy a Fatudakozó rendszerben a PEFC-HU Egyesület fenti kapcsolón elérhető bejegyzésében már kapcsolattartóként Schiberna Endre szerepel, aki az NYME-EGVI intézetigazgatója. Ő sikeresen felvette a kapcsolatot a PEFC központi szervezettel, valamint kihasznált ott egy belső projekt lehetőséget, amelyet az NymE-ERFARET által sikerült elnyerni. E projekt keretében jött létre az e cikkben bemutatott konferencia is, illetve lehet majd előkészíteni nemzetközi PEFC szabvány hazai honosítását, ami mintegy egy-másfél évet vesz majd igénybe.

Az e cikkben látható PEFC/01-41-01 azonsítószámú logo használati lehetősége a magyarországi PEFC erdőtanúsítást előkészítő projekthez tartozik. (A PEFC ugyanis minden tanúsításhoz és hasonló projekthez önálló azonosítószámmal ellátott logó használatát teszi lehetővé, ami által az ügyek jól követhetővé válnak.)

Az EGVI-nél Horváth Kitti lett a PEFC asszisztens, az info@pefc.hu címre írt levelek hozzá érkeznek. A pefc.hu honlapon pedig hamarosan előkészítő munkájukról folyamatosan tájékozódni lehet.

 

A konferencián jelen volt a Forestpress is, mely honlapon több részben az elhangzott előadásokról részletes beszámoló olvasható:

A PEFC erdőtanúsítás lehetőségei Magyarországon - I.

A PEFC erdőtanúsítás lehetőségei Magyarországon - II.

A PEFC erdőtanúsítás lehetőségei Magyarországon - III.

Kiegészítés: Mőcsényi M.

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.