FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-07-17

Környezetvédelmi, erdészeti, faipari HU-SK könyvtár készül: ENVIFOR.eu

Magyar-szlovák kétnyelvű elektronikus tudományos könyvtár készítésére indult egy projekt, melynek nyitókonferenciája július 10-én volt Sopronban.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013. (HUSK/1001/2.5.2/0025 azonosító számú projekt)

 

Előzmények:

Magyar részről a NymE-ERFARET Nonprofit Kft., szlovák részről az SDVU (Faipari Kutató Intézet, Pozsony) jogutódja a CpR (Pozsony) közösen benyújtották és elnyerték a "Környezetvédelmi, erdészeti és faipari tudományos, kétnyelvű közszolgáltatás, elektronikus könyvtár (web-portál) létrehozása és működtetése ingyenesen hozzáférhető módon" című pályázatot 2011-ben. A hosszú szerződéselőkészítő szakasz után  a projekt 2012. május 1-jén vette kezdetét.

 

A pályázat:

A kiíró elképzelése szerint támogatásra méltó, ha a két ország pályázói közös, a kétnyelvű (magyar-szlovák) információáramlást elősegítik. További cél, hogy a közszolgáltatás (esetünkben az elektronikus könyvtár) elsősorban a környezetvédelemmel foglalkozó célcsoportoknak szóljon. Pályázatunkat úgy dolgoztuk ki, hogy a lehető legmesszebbmenőkig kielégítse a kiírás feltételeit. A pályázat jóváhagyott költségvetése 196.920,- EUR, ami a pályázat elveinek betartásával nagyjából 50-50%-os arányban megoszlik a két fél között. Ez az összeg a felek által biztosítandó 5-5% önerőt már tartalmazza.

 

 

A nyitókonferencia:

A nyitókonferencia célja, hogy a pályázatban foglalt elképzeléseket megismerjék a célcsoportok képviselői. Ennek megfelelően a szervezők meghívták a pályázatban nevesített célcsoportok képviselőit, mintegy ötven főt. Az érdeklődést jól mutatta, hogy több mint negyvenen megjelentek (ebből tíz fő Szlovákiából) a júliusi időpont és a nagy hőség ellenére. A konferencián négy magyar és egy szlovák nyelvű előadás hangzott el szinkrontolmácsolás mellett. A délutáni szekció keretében a konferencia résztvevői kerekasztal-megbeszélést tartottak. Itt a megjelenteknek alkalmuk volt kérdéseket feltenni, illetve javaslatokat tenni a munka tartalmi részével kapcsolatban. Igen élénk megbeszélés zajlott és sok, rendkívül jó elképzelés hangzott el. Az előadásokról,  hozzászólásokról és a válaszokról videófelvétel és emlékeztető készült, mely segíteni fogja a közös magyar-szlovák menedzsment munkáját. A rendezők és a résztvevők egyhangúlag úgy ítélték meg, hogy a nyitókonferencia elérte tervezett célját.

 

Kapcsolattartás:

A továbbiakban is várjuk az érdeklődők javaslatait, észrevételeit az alábbi e-mail címeken:

vargadenes@nyme.hu

apostol.t@innofa.hu

molnar.andras@fmk.nyme.hu

 

Sopron, 2012. július 11.

Dr. Varga Dénes PhD
ügyvezető
NymE-ERFARET Nonprofit Kft.

 

A helyszín tökéletes volt, hiszen a projekt egyik fókuszpontja éppen az erdészet. Beszédes volt azért is, mert a két hónapja megkezdett projekt célja az elmúlt fél évszázad környezetvédelmi, erdészeti és faipari vonatkozású tudományos munkájának gyümölcseit "konzerválni", közreadni digitális formában a lehető legszélesebb szakmai és társadalmi rétegek számára, ingyenesen elérhető módon. Ilyen tekintetben tehát mi is történelmet írunk.

A mintegy 50 fő részvételével megtartott kétnyelvű, magyar-szlovák nyitókonferencián magyar és szlovák projektrésztvevők, az érintett tudományterületek, civil szervezetek neves képviselői és gyakorlati szakemberek ismerhették meg a projekt céljait, illetve az elmúlt két hónapban már elvégzett munkát.

A résztvevőket Prof. Dr. Neményi Miklós, a Nyugat-magyarországi Egyetem tudományos és külügyi rektorhelyettese köszöntötte. Előadásában hangsúlyozta, hogy napjainkban kiemelkedő fontosságú a régió országainak összefogása, mert bár a földrajzi határok adottak, az évezredes európai tudomány csak határok nélküli közös munkával veheti fel a versenyt a nagyhatalmak által diktált tempóval. Az ENVIFOR-WEB projekt tartalmáról és általános céljairól Dr. Varga Dénes, a projektvezető partner NymE-ERFARET Nonprofit Kft. ügyvezetője beszélt. A szlovák-magyar környezetvédelmi együttműködés fontosságáról már Prof. Dr. Juraj Ladomersky, a Zólyomi Műszaki Egyetem professzora szólt. Előadásában vázolta az egyetem és a projekt lehetséges együttműködésének területeit, és az egyetem Környezettudományi Intézete nevében üdvözölte a kezdeményezést.

 

 

A kávészünet után Dr. Apostol Tamás projekt koordinátor részletezte a projekt keretében elvégzendő feladatokat. Kitért a cikkek kiválasztási módszerére, a digitalizálás és a rezümé készítés metodológiájára. A "hagyományos" és a digitális könyvtárak közti különbségekről már Molnár András projektmenedzser beszélt. Előadása során bemutatta a létesítendő könyvtár háttérszoftverének felépítését, a cikkek és a meta-adatok feltöltésének menetét, és egy bemutató keresésre is volt lehetőség. Mindezek fontos alapot nyújtottak a délutáni kerekasztal-beszélgetéshez.

 

 

A résztvevők a konferencia délutáni szekciója során egy kerekasztal-beszélgetés keretében mondhatták el véleményüket, észrevételeiket és javaslataikat a tervezett digitális könyvtárral kapcsolatban. A vita során olyan kérdéseket érintettünk, mint a szakcikkek kiválasztási módszerei, a társadalom és a fenntartható fejlődés szempontjából releváns részterületek az egyes szakterületeken belül, továbbá a digitális könyvtár hosszú távú fenntarthatósága.

 

A nyitókonferencián elhangzott előadásokat innen töltheti le.

erfaret.hu

A Nyitókonferenciáról a Pulzus TV július 10-diki hírműsorában, a Sopron TV pedig a július 11-diki Soproni Krónika című műsorában számolt be.

Szerkesztte sajtóanyag és a fenti források alapján: Mőcsényi M.
Fotó: M.Mikós

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.