FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-07-17

Idén Svédországban volt az európai állami erdők konferenciája

Június végén Svédországban a Sveaskog volt a házigazdája az európai állami tulajdonú erdők konferenciájának.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

Az esemény angol neve: the European State Forest Conference. A június 26-án kezdődött konferencián 18 országból több mint 50-en vettek részt a Lulea melletti Storforsenben. A konferencia az állami erdőgazdasági társaságok vezetői részére ad lehetőséget a találkozásra és hogy megismerjék az egyes országok eltérő adottságait és kihívásait.

A konferencia június 26-án vacsorával kezdődött, ahol Per-Olof Wedin, a Sveaskog vezérigazgatója tartott üdvözlő beszédet. Következő nap egész napos szakmai túrát vezetett Herman Sundqvist a Sveaskog erdészeti főigazgatója. Bemutatta svéd erdőket, az erdőgazdálkodás történetét, a klímát és a természeti életközösségeket.

Ann Eklund, a nyereségközpont igazgató, Tommy Nilsson, a piaci terület igazgatója és Patrick Bäckström üzletfejlesztési igazgató bemutatta a külföldi vendégeknek hogyan irányítják a Sveaskogot a termelés, az erdőgazdálkodás és a bioüzemanyag területén. A vendégek bomlasztó (rettenetes) szúnyogok ellenére erős érdeklődést mutattak és számos intelligens kérdést tettek fel. A nap vacsorával végződött és sétával Storforsen hatalmas vize mellett az enyhe nyári estén.

"Minden országnak eltérőek az erdőgazdálkodási adottságai és a céljai és most a konferencia alatt jobban megértettük a svéd helyzetet és hogy a Sveaskog hogyan válaszol a kihívásokra." mondta Georg Erlacher, az Osztrák Szövetségi Erdők Rt. (ÖBf AG.) vezérigazgatója.

A konferencia utolsó napján előadások voltak a svéd tapasztalatokról a biofűtőanyag szektorban és az erdők szénlekötő képessége által a klímaváltozásban betöltött szerepéről. Az előadások után a vendégek hazaindultak.

"Az Európai Államerdészeti Konferencia fontos fóruma az állami erdészeti társaságok vezetői közti tapasztalatcserének, különösen most, hogy az erdők oly sok mai kihívásnak is megfelelnek. Nagy öröm volt fogadni külföldi vendégeinket, akik számos ismerettel gazdagodva térnek haza." mondta Herman Sundqvist a Sveaskog erdészeti főigazgatója és a konferencia felelőse.

A Sveaskog megköszöni minden résztvevőnek az élvezetes és érdekes napokat Norrland erdeiben!

 

A résztvevők csoportképe. Ők Európa számos állami erdészeti társaságának vezetői.

 

A fenti, július 4-i beszámolót olvashatjuk a Sveaskog honlapján és az EUSTAFOR honlapján az eseményről. Ismereteink szerint az eseménynek magyar résztvevője nem volt.

 

FATÁJ kiegészítés:

 


 

A vendéglátóról:

 

A Sveaskog, a svéd állami erdészeti társaság bemutatkozó lapja szerint:

Svédország legnagyobb erdőtulajdonosa, vezető rönk, papírfa-rostfa és biofűtőanyag szállítója. A cég együttműködik föld kereskedőkkel, vadászat és horgászatszervezőkkel, valamint területet biztosít helyi öko-turizmus vállalkozóknak.

Rönköt, papírfa-rostfát és biofűtőanyagot értékesítenek. Földterület tranzakciókkal is foglalkoznak, valamint fejlesztik az erdőt, mint a horgászat, a vadászat és egyéb természeti tapasztalatszerzés helyét. Az erdőgazdálkodás a főtevékenységük. Védik a fenntartható fejlődést minden tevékenységükben. Éves árbevételük 6,7 milliárd SEK (mintegy 229 milliárd Ft) és mintegy 720 alkalmazottjuk van. Az üzemi eredmény 1,5 milliárd SEK volt, ami 22% a nettó árbevétel arányában. A Sveaskog tulajdonosa a svéd állam.

[Összehasonlításul: A 22 hazai állami erdészeti társaság összesített árbevétele 2010-ben 80 milliárd Ft volt. Az alkalmazotti létszám 2010-ben 8266 fő volt, amiből 2766 fő volt a közmunkás. Az üzemi eredmény 1 milliárd Ft volt, ami 1,4%-ot tett ki árbevétel arányosan. E néhány számból is látható, hogy Sveaskog teljesen más körülmények között dolgozik, mint a hazai állami erdőgazdaságok.]

A Sveaskog erdei és tevékenysége az FSC szerint tanúsított. [Az FSC Európában először e cégnél jelent meg.]

A cég határozottan nyereségérdekelt. A Sveaskog-ot mai formájában 2002-ben hozták létre. A földeladások terén célja, hogy az alakítása kori erdőterületének 10%-át értékesítse. A cég erdeinek 20%-a természetvédelmi terület.

A svéd hengeresfa piac 14%-át képviseli a Sveaskog. 2011-ben 10,6 millió m3 rönköt, papírfa-rostfát és biofűtőanyagot adtak el, ami 6%-kal kevesebb az előző évinél. (Honlapján a tűzifa, a fuelwood helyett következetesen a biofuel kifejezést használja.)

Kb. 70 svéd és észak-európai rönkfogyasztót szolgálnak ki. Rönk kínálatukat felvásárlással és importtal egészítik ki. Erdei fatermék eladásuk megoszlása: rönk 38%, papírfa-rostfa 43%, apríték 5%, biofűtőanyag 14%.

Bérmunkában fakitermelést, előhasználatot és egyéb erdészeti műveleteket, de erdőtervezést is végeznek.

Külön üzletáguk a szélerőmű telepítés. Pontosabban a befektetők részére ehhez területet tudnak biztosítani. Területükön 150 szélerőmű már működik és több száz továbbit terveznek telepíteni.

 

A svéd erdők tulajdoni megoszlása:

Egyéni tulajdonosok 50%

Erdészeti magántársaságok 26%

Sveaskog 14%

Egyéb magántulajdonosok 6%

Egyéb közösségi tulajdonosok 4%

 


 

Az állami erdőgazdálkodók európai érdekképviseletéről:

 

 

Az EUSTAFOR-t (European State Forest Association) 2006-ban a finn, a francia, a lett és az osztrák állami erdészeti társaságok hozták létre. Mára 20 európai országból 26 tagja van, melyek 46 millió ha erdőben gazdálkodnak, 115 millió m3/év fakitermelés mellett és kb 100.000 alkalmazottjuk van.

E szervezetnek magyarországi tagja nincs.

Az EUSTAFOR főtitkára szeptember 1-től Piotr Borkowski, aki legutóbb az EU Bizottság Agrár Vezérigazgatóságán az erdészetpolitikai ügyek hivatalnoka volt. Korábban pedig a Lengyel Államerdészet vezérigazgatóságán és nemzetközi ügyekben különböző lengyel hatóságoknál magas szintű beosztásokat töltött be.

A hivatkozott források alapján összeállította: Mőcsényi Miklós

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.