FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-07-16

Az Európai Agroerdészeti Szövetség (EURAF) első konferenciája lesz októberben

Az EURAF 2012. október 9-10-én Brüsszelben tartja első konferenciáját, a 2011. december 15-i megalakulásukat követően. Bemutatjuk az EURAF-ot, mellyel, illetve az agroerdőgazdálkodással a földtulajdonosoknak és magánerdő gazdálkodóknak érdemes lesz közelebbről ismerkedni.

A cikk megosztása: Megosztás a Facebook-on

 

Az EURAF teljes neve European Agroforestry Federation és e szervezet 2011. december 15-én alakult meg. Az alapítókat felsoroló listában 247 személy szerepel ilyen országonkénti létszámmal: Argentína 1, Belgium 36, Bulgária 2, Csehország 1, Franciaország 61, Németország 15, Görögország 28, Írország 3, Olaszország 11, Lesotho 1, Portugália 9, Koszovó 1, Románia 1, Spanyolország 34, Svédország 1, Svájc 5, Hollandia 5, Egyesült Királyság 29, USA 3.

A személyek a munkakörüket, pozíciójukat illetően: 6-an hatósági személyek, 20-an vannak a szakértői szolgálatoktól, 20-an farmerek, 24-en az egyéb kategóriába sorolták magukat, 26-an oktatók, 24-en erdészek, 1 személy hatósági egység vezetője, 103-an kutatók, 9-en vannak a magán szektorból és 14-en e rovatban nem adtak adatot. (Alapítók listája xls-ben.)

Az alapítók fele tehát kutató és oktató. A nagyobb létszámú országok: Franciaország 61, Belgium 36, Spanyolország 34, Egyesült Királyság 29, Görögország 28, Németország 15.

 

A szervezet vezetői az elnök, a titkár és a pénztárnok, illetve ezek helyettesei, (6 fő). Az elnök: Christian Dupraz Franciaországból.

 

Ezen túl nemzeti delegáltak és helyetteseik vesznek még részt a vezetésben. Belgium, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Hollandia, Egyesült Királyság és Koszovó szerepel ebben a körben. Nem adott nemzeti delegáltat: Argentína, Bulgária, Lesotho, Csehország, Írország, Románis, Svédország és az USA.

 

Az EURAF célja, hogy promotálja (elősegítse)a farmok fáinak használatát továbbá Európa különböző környezeti régióiban hirdesse a faügyet, amihez ezt a kifejezést használják: "silvopastoralism".

Az agrárerdészet annyit tesz, hogy ugyanazon a földterületen fák, gabona vagy más mezőgazdasági növények és/vagy állattartás van. A fák lehetnek a parcellákban, vagy azok szélén. Aroerdészet minden mezőgazdasági rendszerben és Európa egész területén alkalmazható. Fákat ültetnek a mezőgazdasági területbe vagy mezőgazdasági művelésbe veszik a fás területet. Európában nagy hagyományai vannak az agroerdőgazdálkodásnak, ami nagy környezeti és kulturális értéket képvisel. Továbbá Európában nagy lehetőségek vannak a kutatóközpontok által Európa szerte az elmúlt két évtizedben kifejlesztett innovatív, modern agroerdészeti rendszerek alkalmazása terén. [Szerk.: Aha, ezért ilyen magas az EURAF-ban a kutatói jelenlét.]

 

Az EURAF Október 9-10-én tartja majd első konferenciáját Brüsszelben. Itt 9-én délután 6 előadó bemutatja az agroerdőgazdálkodásban a következő évtizedekben rejlő lehetőségeket. Ezt követi a csak a tagságnak szóló közgyűlés, majd a gálavacsora. 10-én pedig 10+3+4 előadó a témát számos egyéb szempontból világítja meg az este 7-ig tartó eseményen. A részvételi díj 150 (tagoknak 100) Euró/fő. A jelentkezési határidő: július 29.

 

A honlapról letölthető a Tények az agrárerdészetről 3 oldalas ismertető. E szerint a mezőgazdaság intenzívvé válása előtt a trópusi és a mérsékelt égövben is elterjedten használatos volt a mező-erdőgazdálkodás elegye. Ugyanakkor még 10 évvel ezelőtt is a fejlett országok mezőgazdászai, erdészei és politikusai is elutasították ezt a gazdálkodási módot. Pedig kiváló példa arra, hogy fokozza a termelékenységet, miközben számos környezetei szolgáltatást nyújt. Franciaországban a következő 25 évben fél millió hektár agroerdőt kívánnak telepíteni.

Ugyanitt "A földek fái a KAP-ban" címmel a mező-erdőgazdálkodás javára a 2014. utáni EU Közös Agrár Politikában várható, ezen ügyet elősegítő intézkedésekről, pontosabban a francia szövetség ehhez tett javaslatairól olvashatunk.

 

A honlap "Ország szekciójában" van "Magyarország" almenü is és ebben az "Agroerdőgazdálkodás Magyarországon" kapcsoló.

Itt arról olvashatunk, hogy Közép-Európában Magyarország az egyetlen, amelyik megvalósítja az EU 222-es Intézkedését, mely az agroerdőgazdálkodás mezőgazdasági területen első alakalamazásával foglalkozik. Legeltetési célra lehet agrárerdészeti rendszert létrehozni, amit legalább 5 évig kell így működtetni hektáronkénti legalább 250 fával. A cél 3000 hektár létrehozása, 300 erre vállalkozó bevonásával.

E lapon elérhető Szedlák Tamásnak egy 2006-ból származó előadása, melyben a 12 dián szerepel, hogy a 2. tengelyben a jelen KAP időszakban az agroerdőgazdálkodás bevezetése is támogatást kap.

Ugyanitt felhívják a magyarországi olvasót és érintetteket, hogy a honlap balsávjában regisztrálják magukat e honlapra, aminek segítségével a témáról időközönként további tájékoztatást kapnak. [Ha a böngészőprogram biztonsági problémát jelez: (a) nagy bátran túlléphet ezen, én ezt tettem (b) telepíti a regisztrációs gomb alatti kapcsolóval elérhető biztonsági tanúsítványt. A jelszót a regisztráció után kapott e-levélben leírtak szerint, az e-levél megérkezése utáni 24 órán belül lehet beállítani. Célszerű tehát ezt azonnal elintézni.]

 

Van egy "Agroforestry Systems" című szaklap, mely 1982-ben jelent meg először és 2012-ben már a 85. lapszámánál tart (mintegy 3 szám/év), ami azt is mutatja, hogy az agroerdőgazdálkodásnak régre visszanyúló, nagy szakirodalma van. A lap cikkeinek összefoglalói díjmentesen elolvashatóak, a teljes cikkek letöltési ára azonban cikkenként 35 USD.

 

 

Nos, úgy tűnik, hogy az agroerdőgazdálkodásnak a soron következő EU és azon belül KAP költségvetési időszakban az eddigieknél nagyobb jelentősége lesz. Így különösen a mezőgazdasági földtulajdonosoknak, illetve a magán erdőgazdálkodóknak érdemes lesz ezen ősi, majd nemrég ismét divatba jött megoldással és ennek támogatási kondícióival ismerkedniük. (A honlap munkanyelve angol.)

Az EURAF honlap alapján összeállította: Mőcsényi Miklós

 

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.