FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-07-11

A homlokzati fafelületek igénylik a folyamatos karbantartást

A faanyag felületére freccsenő eső és nedvesség nyomai a sík homlokzaton láthatóan fakítják, sőt lassan anyagában is kikezdik a fa felületét és húsát is. A faanyagokat az időjárásnak kitett felületeken, homlokzatokon csak akkor szabad felhasználni, ha a folyamatos védelem biztosítva látszik.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


5. kép: Az újkorában mutatós faburkolatú homlokzat egyes lemezei elvetemedtek, felnyíltak

A fa anyagának lágysága, a meleg tapintású felületek "emberközelsége", összehasonlítva a kő, a tégla, a fém, az üveg és műanyagok rideg-hideg felületeivel, a tervező építész számára valódi vonzerő lehet.

A fa architektúra, azaz a fából való építés, a fa felhasználása az építészetben egyébként is a térképzés legősibb eszköze. Áttekintve az építés, az építészet történetét, szinte minden korban, minden korszakban megtaláljuk - kisebb-nagyobb mennyiségben - a faanyag alkalmazását. A fa azonban igazi "bio"-anyag, és ennek megfelelően viselkedik, azaz nagyon érzékeny az időjárásra, árt neki a nedvesség - de a kiszáradást sem szereti igazán. Igényli a védelmet, kéri az óvást, felületének folyamatos ápolását és szakszerű kezelését.

Ha megnézzük néhány homlokzati alkalmazását a fafelületnek, el kell gondolkodnunk azon: a tervező építész szándékát, a szép fafelülettel, nemes faanyaggal kifejezni kívánt gondolatát a későbbi tulajdonos, illetve fenntartó a valóságban keresztülhúzhatja-e? Sajnos a válasz: igen.

 


1. kép: Az idő nyomai az új korában mutatós fafelületen egy balatoni teraszkorláton

Nézzünk meg néhány jellemző példát! Egy Balaton parti épület teraszát korlátként övező faburkolatot, annak a tó felőli felületét látjuk az 1. sz. fotón. Az eredeti elképzelés bizonnyal jó volt, új korában mutatós, szép lehetett a homlokzati vakolat-architektúrából színével-felületével kiemelkedő fafelület. Ám az idő múlik, és "vasfoga" kikezdi az eredetileg nemes, színezett fafelületet...

A faanyag felületére felfreccsenő eső és nedvesség nyomai a sík homlokzaton láthatóan fakítják, sőt lassan anyagában is kikezdik a fát, a fa felületét és húsát is. A 2. és 3. sz. fotón a már megindult folyamatot láthatjuk. De még a napfény ellen védő ferde farácsokat is kikezdi a kíméletlen időjárás - a 4. sz. fotón ilyen példát is bemutatok.


2-3. kép: Példák a fa károsodási folyamatának megindulására


4. kép: Az árnyékoló faelemeket is kikezdheti az időjárás

Végül egy valóban szokatlan megoldást és kialakult jelenséget láthatunk az 5. sz. fényképen: az egyébként igényesnek szánt, újkorában mutatós faburkolatú homlokzat egyes lemezei elvetemedtek, felnyíltak. Felmerülhet természetesen a kérdés: tervezői, vagy egy korrekt részletterv esetén a kivitelezői hanyagság okozta-e a fényképen látható sérülését a szép anyagú-színű faburkolatnak?

 

A levonható tanulság a tervező számára egyértelmű: a faanyagokat az időjárásnak kitett felületeken, homlokzatokon csak akkor lehet, szabad felhasználni, alkalmazni, ha a folyamatos védelem, a karbantartás előre láthatóan biztosítva látszik.

 

Dr. Domján József - okl. építészmérnök

 

 

Forrás: Építési megoldások

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.