FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-05-24

SMARAGDFA®: a zöld jövő

A Sunwo Zrt. legújabb projektjét, a zöldenergia-termelést és a klímavédelmet összekapcsoló Kínai Császárfa egy különleges fajhibridjét mutatjuk be, melyet sokoldalúsága alapján méltán nevezhetünk a jövő ékkövének, SMARAGDFA®-nak.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

 

Az utóbbi években a környezet-, ill. klímavédelem és ehhez kapcsolódóan a zöld energiák térnyerése egyre inkább a figyelem középpontjába helyezte egy olyan új növényfajta kifejlesztését, mely a felhasználási területeket illetően egyszerre nyújthat megoldást ezen újfajta, globális igényekre. Energetikai oldalról a megfelelően nagy mennyiségű biomassza tömeg termelése (mind a bioetanol, mind a magas fűtőértékű tüzelőanyag előállítás) a fontos, míg a környezet-, illetve klímavédelem szempontjából az aktív, fotoszintetizáló 'zöld' felületek növelése szükséges. Így nemzetgazdaságilag is megjelenik ezen újonnan keletkező 'zöld' felületek szén-dioxid kvóta kereskedelembe való bekapcsolása. Ezen komplex problémakör kezelésében nyit új frontot a Smaragdfa® fajhibrid. A Sunwo Zrt. által jegyzett tudományos újdonság különleges tulajdonságai révén akár szélsőséges éghajlati körülmények között is képes a hihetetlen gyors gyarapodásra.

A fafajtát a rossz - degradált, homokos, vagy szikes - talajokon történő telepíthetősége melletti gyors növekedése, magas fűtőértéke (4500 kcal, u=13%), kiváló minősége - esetenként tölcsérszerű gyönyörű virága - miatt ültetik világszerte. Az elterjedésnek óriási lendületet adott az új fajhibrid zöldenergia ipari és Carbon Credit célokra történő - kifejlesztése. Az igen kedvező tulajdonságok közül elsősorban a fa hihetetlen gyors növekedéséről kell szólnunk, amit képekben érzékeltetve az 1. ábrán láthatunk.

 


1. ábra: Felső sor: mikroszaporítás, kiültetés előtti előnevelt csemete, kiültetett 40 napos csemmete. Alsó sor: 4 hónapos facsemete, 3 éves fa, 7 éves fa.

 

A fa 7-8 éves korára gyakorlatilag már tarra vágató, és ekkorra kb. 0,6-1 m3 faanyagot ad egy törzs. A fa anyaga kiváló minőségű, könnyű, csomómentes, világos színű, vízálló, ami ideálissá teszi bútoripari és épületasztalos-ipari felhasználásra, de még az olyan különleges célokra is, mint a hordókészítés vagy a hajóépítés. Könnyű telepíthetősége, ill. gyors növekedése miatt jól használható mezőgazdasági védősávok kialakítására is.

Energetikai szempontból nagyon fontos megemlíteni, hogy 1 kg száraz faanyag (u=13%) kb. 4500 kcal (18 830 kJ) fűtőértéket képvisel, ami a minőségi szénfajtákkal összevetve is igen magas, a többi faanyaggal összehasonlítva pedig (Nyárfa: 1700 kcal, Keményfák átlagosan: 2600 kcal) előkelő helyet foglal el.

 

FATÁJ kiegészítés, helyesbítés:

 

A lenti táblázat adatai alapján (forrás: dr. Molnár Sándor - Faanyagismeret, 249. o.; 2004) a fenti értékek közel sem pontosak.

 

A nyár égéshője 16843 kJl/kg, ami 4023 kcal/kg értéknek felel meg; a tölgy esetében az égéshő 17858 kJ/kg, ami 4265 kcal/kg; akác esetében 18617 kJ/kg, ami 4446 kcal/kg; a juhar és nyír esetében pedig 20070 kJ/kg, ami 4794 kcal/kg értéknek felel meg.

Az abszolút száraz fa átlagos égéshője: 16350 kJ/kg (3905 kcal/kg)!!!

 

Kiváló tüzelőanyaggá teszi a hamu 1100 oC-os olvadási hőmérséklete, továbbá az égetése során kibocsátott csekély káros anyag mennyiség. A nagy energiatartalom miatt tehát a Smaragdfa® ideális szilárd tüzelőanyag (pellet) ill. ideális alapanyag a bioetanol ipar számára is, ahol szacharifikációval készíthető belőle bio-etanol.

A SUNWO Zrt. kiemelten  vizsgálja a felhasználását a jövő üzemanyaga a metanol előállításában , mivel  pirolízis-technológiával történő feldolgozása a  zöld jövő , a metanol gazdaság előtt nyitja meg az utat.

 

A különböző felhasználási területek mellett külön ki kell emelnünk, hogy A Smaragdfa® szinte minden típusú talajon megél, még homokos, szerves anyagban szegény, nehézfémekkel fertőzött, hamuval kevert talajon is. Egy hektár ültetvény évente 48 t port, szennyeződést köt meg, erős gyökérzete megakadályozza a talajeróziót, továbbá enyhíti a hőmérsékleti ingadozásokat, és javítja a levegő áramlását és páratartalmát. Levele szív alakú, sötétzöld (2. ábra), átmérője akár a 70 cm-t is elérheti. Egy hétéves fa mintegy 60 kg levéltömeget termel évente, ideálissá téve a növényt zöldtrágya és takarmány előállítási célokra.

Magas protein (9,5%) és nitrogéntartalma (15%) új dimenziókat nyithat az állattartásban és a biotrágya alapú talajjavításban.

 


        2. ábra: A SmaragdfaR levele                        3. ábra: PCMM logó

 

A környezet- ill. klímavédelmi szempontokat figyelembe véve   elmondható, hogy a roppant gyors növekedésű Smaragdfa levelei a C4 típusú fotoszintézisnek köszönhetően hatalmas mennyiségű széndioxidot nyelnek el, a növény "szinte" a levegőből építkezik, miközben levelei oxigént termelnek, szállóport kötnek meg, párologtatnak, s így temperálják a közvetlen környezetüket.

Mérsékletövi tapasztalatok alapján a Smaragdfa® ültetvény hektáronként (500db fa ) 100 tonna /év CO2-t köt meg, és 75 tonna Oxigént termel évente, ami naponta 205 ember oxigénszükségletét biztosítja.

A fajhibrid egy olyan progresszív megoldást nyújthat a Világnak -elsők között Magyarországnak- , amelyben a kényszerűen növekvő üvegházhatású gázkibocsájtásnál nagyobb mértékben tudjuk növelni ezen gázok fotoszintézis útján történő elnyeletését és ezen keresztül az Emberiség rendelkezésére álló sok célú, de környezetbarát biomassza tömeget és egyben hatalmas lehetőséget adunk egy új - a Zöld Iparra támaszkodó - magyar mezőgazdaság kialakulásának.

Ezen egyedülálló tulajdonságokra támaszkodva kezdeményezte a Sunwo Zrt. - mint ezen fajhibrid kizárólagos magyarországi képviselője - a Smaragdfa® tömeges telepítését a Homokhátság zöldítésére, ill. a magán emberek klímavédelembe való bevonása érdekében elindította a világviszonylatban új PCMM (Private Climate Mitigation Movement, azaz Privát Klímaszabályozási Mozgalmat (3. ábra), ami tulajdonképpen minden egyes elültetett facsemetével a fa tulajdonosát mintegy a fenntartható zöld jövő letéteményesévé teszi.

 

SUNWO Zrt. Budapest, Pünkösdfürdő utca 48/A.

(1) 442 4720; info@sunwo.eu; www.sunwo.eu

 

Ez a cikk pdf-ben is letölthető.

(x)

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.