FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-05-16

Ütemterv fakitermelésre Udvarhelyen

A székelyudvarhelyi önkormányzat tulajdonában lévő 1395 hektárnyi erdős területről idén a tízéves ütemtervhez igazodva több mint nyolc és fél ezer köbméternyi kivágható famennyiséget fogadott el a városi tanács, az előirányzott érték azonban becslés, hisz ekkora mennyiségre nem lesz szükség.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Az ütemtervben ugyanakkor olyan erdős területek is szerepelnek, melyeknek a fakitermelés mellett más funkciójuk is van, hisz népszerű kirándulóhelyek: itt a fákat közös megegyezés alapján nem vágják ki.

 

Az áprilisi soros tanácsülésen 8693 köbméterben határozták meg az önkormányzat tulajdonában lévő erdőkből 2012-ben kitermelhető famennyiséget, azonban ez az érték csupán becslés, ekkora mennyiségre rendszerint nincs szükség - tudtuk meg Csíki Endrétől, a polgármesteri hivatal mezőgazdasági osztályának munkatársától. "A faanyagot tízéves, 2014 végéig érvényes törvény által megszabott ütemterv szerint lehet kitermelni. Mivel 2004-2007 között az önkormányzati testület nem hagyott jóvá fakitermelést, az akkori mennyiséget visszaosztják. Viszont ennek a meghatározott mennyiségnek rendszerint 50-55 százalékát, azaz 4-5 ezer köbméter fát termelnek ki évente" - magyarázta az illetékes. Megtudtuk, az értéket azért nem módosította a hivatal, hogy természeti katasztrófa vagy egészségügyi vágások szükségessége esetén ne kelljen újabb tanácshatározatot elfogadtatni. A faanyag értékesítéséért a Homoród Erdészeti Hivatal felel, az erdők pótlását, ápolását is ők végzik. "Idén 4500 csemetét ültetnénk 15 hektáron, illetve 45 hektáron történne ápolás, pótlás" - részletezte Csíki Endre.

 

"2012-ben a zeteváraljai víztározó körüli területen, illetve az ivói részen van beütemezve fakitermelés. A kivágandó erdő nagy része fenyő és bükk, fővágáson 100-120 éves, nevelővágáson, gyérítésen pedig 35-60 éves erdőkről lévén szó" - avatott be a részletekbe Simó Ferenc, a Homoród Erdészeti Hivatal mérnöke. Megtudtuk, pótlásként főként fenyőcsemetéket, Kadicsfalván viszont egy hektáron tölgyet is ültetett az erdészet.

"Tízéves ütemtervet követünk, azonban minden évben egyeztetünk az Erdészeti Igazgatósággal és a tulajdonossal, ebben az esetben az udvarhelyi önkormányzattal. 2012-ben 10.273 köbméternyi kivágásra alkalmas erdő lenne, melynek körülbelül 84 százaléka van beütemezve kitermelésre, hisz törvény szabályozza, hogy a mennyiség 15 százalékát vissza kell tartani tartalékba. Az ütemtervben azonban szerepelnek olyan erdőterületek is, melyeknek a fakitermelés mellett más funkciójuk is van. Udvarhelyi lévén nem tudnám például elképzelni, hogy a Kerekerdőn a kis fenyves rész kivágódjon. Ilyen esetekben a tulajdonossal való egyeztetés után természetesen nem vágjuk ki az erdőt" - magyarázta a szakember. Egyébként az értékesítés is az erdészet feladata, a faanyag köbméterének árát pedig a minőség és a piaci ár figyelembevételével, a tulajdonossal és az Erdészeti Igazgatósággal konzultálva határozzák meg. "A tízéves ütemterv körülbelül 60 ezer köbméternyi faanyag kitermelését írja elő, ennek körülbelül felét vágtuk ki eddig. Az éves vágótervet sürgősségi sorrend szerint állítjuk fel, de mivel az erdők újulatát nagy területre nem lehet egzakt módon kiszámítani, ezt a mennyiséget természetesen nem vágjuk ki" - tudtuk meg Simó Ferenctől.

 

Az áprilisban elfogadott tanácshatározat értelmében a 2012-ben kivágható famennyiségből 6693 köbméternyit, mivel közvagyonról van szó, nyílt árverésen, körülbelül 1800 köbméternyit tűzifaként értékesít, 200 köbmétert pedig saját használatra tart fenn az önkormányzat.

Forrás: Székelyhon.ro

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.