FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-05-08

A munkavédelem erdejében - szakmai rendezvény és technikai verseny favágók és tűzoltók között

Nyolc fakitermelőbrigád és négy tűzoltócsapat mérte össze a tudását a ropolyi Sefag-Stihl Fakitermelő Csapatversenyen, amelyre ebben a formában most először került sor. A versenyszámok között fakidöntés, láncfűrész-szerelés és rönkdarabolás is volt.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on



Motorzajtól volt hangos nemrég a ropolyi erdő, a SEFAG Zrt. fakitermelésre kialakított tanpályáján 12 csapat döntötte, darabolta, gallyazta és hasította a rönköket. A SEFAG-STIHL Fakitermelő Csapatverseny 2012 elnevezésű megmérettetés során az idővel és egymással is meg kellett küzdeniük a versenyzőknek, de a nap legfontosabb feladata mégis az aktuális munkavédelmi és munkabiztonsági előírások megismerése és alkalmazása volt. Mint ahogy azt Juhász Zoltán, a Somogy Megyei Kormányhivatal munkavédelmi felügyelője előadásában elmondta: "Az építőiparban dolgozók után a favágók végzik a világ legveszélyesebb munkáját, gondoljunk csak a múlt heti halálos balesetre itt megyénkben. Az ilyen katasztrófák ellen legjobban a megelőzéssel, a munkabiztonsági előírások betartásával lehet védekezni, amire most is felhívjuk a figyelmet."

 

A legeredményesebb csapat a nagybajomi fakitermelőké lett, de nem kell szégyenkezniük a tűzoltóknak sem, ők a döntés és a lánckímélő darabolás versenyszámokban értek el kiváló eredményeket. A versenyzőknek épp ez utóbbi feladat jelentette a legnagyobb kihívást: ennek során úgy kellett megfelelő méretűre vágni a földön fekvő fahasábokat, hogy a láncfűrész vágófelülete ne érje el a talajt.

A legnagyobb érdeklődés mégis a kombinált gyakorlati versenyszámot övezte, melynek során a résztvevőknek a fakitermelés során elképzelhető szinte összes feladatot kellett időre elvégezniük.

Az egész napos megmérettetés baleset nélkül zárult, a versenyzők a tanpályán nem csak gyakorlati tapasztalatokkal, hanem számos munkavédelmi kiadvánnyal is gazdagodtak. Győzelmével a nagybajomi csapat, valamint a legsikeresebb katasztrófavédelmi egység, a siófoki tűzoltók is kvalifikálták magukat a regionális megmérettetésre.

 

A rendezvény lebonyolítását és a szakmai anyagok megjelentetését az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség által a munkavédelmi bírságok felhasználása során nyújtott pályázati támogatás is segítette (pályázati azonosító: OMMF-II-10-P-0365).

 

A versenyről pár gondolat:

Az erdőgazdaságok (korábban) saját fakitermelő brigádjainak vállalkozókká történő átalakulását követően az erdőgazdaságok által szervezett országos fakitermelő-bajnokság sorozatnak vége lett.

Ezt a feladatot évekkel ezelőtt a STIHL vállalta fel és 2012-ben már 11. alkalommal rendezi meg a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokságot, sőt az elmúlt néhány évben az erdőgazdaságokkal együttműködve sikerült kialakítani a regionális előselejtezők rendszerét (regionális fakitermelő versenyek támogatásával), melynek éllovasa a SEFAG volt, aki már sokadik alkalommal rendezi meg a STIHL-lel együttműködve regionális versenyét. A következő verseny május 23-án lesz a SEFAG-nál, ahol több erdőgazdaság (a SEFAG mellett: Gyulaj Zrt., HM Kaszó Zrt., Mecsekerdő Zrt., Zalaerdő Zrt.) csapatai vesznek részt, kiegészülve a katasztrófavédelem csapatával.

 

 

A SEFAG Zrt.-ről röviden:

A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. az ország egyik legjelentősebb erdőgazdálkodója, mintegy 86.000 hektár állami területet kezel a Dél-Dunántúlon. Az erdőfelújításhoz szükséges csemeték, szaporítóanyag nagy részének előállítását a társaság leányvállalata, a MAG-Csemete Kft. végzi, valamint a fafeldolgozás egy része is saját tulajdonú vállalat, a CS-FA Kft. telephelyén történik. A 100%-os leányvállalatok felsorolását az erdészeti gépjárművek gyártásával, forgalmazásával foglalkozó ERDŐGÉP Kft. teszi teljessé.

A SEFAG Zrt. egyben az ország legnagyobb vadgazdálkodója is, 103.000 hektáron végez vadászati és vadgazdálkodási tevékenységet. A nyolc különálló területen minden hazai nagyvad megtalálható és vadászható. A társaság kezelésében levő állomány minőségét fémjelzi, hogy a nyolcból hét vadászterület különleges rendeltetésűvé nyilvánított, kiemelkedő genetikai értéket képvisel.

A vadászvendégek és az ökoturizmus rajongóinak kényelméről több vadászház, valamint a Hotel Kardosfa gondoskodik, utóbbi a Zselici Tájvédelmi Körzetben 23 szobával várja vendégeit. A vállalat életében a közjóléti tevékenység szintén kiemelt jelentőséggel bír, a SEFAG Sziágyon erdei iskolát, Mesztegnyőn kisvasutat üzemeltet, valamint számos parkerdőt és arborétumot is gondoz.

 

Forrás: SEFAG Zrt.

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.