FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-05-03

Izmos, karcsú férfiak vágták a fát hűvös halomba

Ennyi fejszecsattogást és fűrészsírást valószínűleg utoljára akkor hallottak a Tatai Olimpiai Edzőtáborban, amikor ötvennégy éve az ácsmunkákat végezték az épülő sportkomplexum területén. A közelmúltban mégis balták és motoros fűrészek hangjától volt zajos a környék.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Gyorsan híre fut, hogy ahol eddig csak olimpiai, világ- és Európa-bajnoki érmeket kovácsoltak, most egy - hazánkban - vadonatúj sportág képviselői is bemutatkoznak. A televíziós közvetítések jóvoltából napjainkban már itthon sem ismeretlen a timbersport, azaz a favágás, a profi favágók versenye.

Ahogy a létesítmény kapuján belépünk, nem csak a kíváncsiságunk, de a zaj is fokozódik. Az egyik fedett csarnok tövében mintha bitókat ácsolnának. Meredeznek a szinte szabályos nyárfatörzsek. Mellettük éppen az elvágandó fehérfenyő tuskókat szakavatott kezek rögzítik precízen. Az ember drabális - stílszerűen - szálfatermetű versenyzőkre számít. Ehelyett izmos, karcsú férfiak állítgatják az eszközöket a favágó show-ra készülődve.

A pódiumon a kellékek arzenálja. Olykor egy-egy láncfűrész is felbőg. Próbálnak, gyakorolnak. Forgács röppen, fűrészpor keveredik a kora tavasz friss illatával...

- Négyen vannak a timbersport-válogatottban, amely tavaly óta létezik, és bejutott a világbajnokságon a legjobb tizenhatba - kezdi a bemutatást a bemutató előtt Szeremley Csaba, a csapat főnöke. - A srácok valamennyien munka mellett készülnek a versenyekre. Persze mindegyiküknek köze van az erdőhöz, a fához. Mondhatnám, napi kapcsolatban vannak a favágással. Ott van például Rittlinger Robi, aki Mohács környékéről érkezett, és tíz éve az első országos fakitermelő-bajnokságon, Tatán első lett - mutat a fűrészgépet éppen benzinnel itató markos legény irányába a "szövetségi kapitány".

- Utána még háromszor voltam első az országos bajnokságon - veszi át a szót az érintett. - A klasszikus fadöntő-világbajnokságon pedig kétszer bronzérmes az úgynevezett lánccsere versenyszámban. Az a fajta fakitermelő verseny a timbersporttól eltérő. Mi ebbe tavaly kóstoltunk bele. Ez jóval látványosabb.

Az egyéniben hat számot különböztetnek meg. Ebből három fejszés, egy kézifűrészes, egy széria láncfűrészes és egy a felturbózott motorfűrészes verseny. A csapatversenyben négy próbatétel van, váltó jelleggel.

- Nálunk ez fajta sport most kezd kialakulni, az új-zélandi világbajnok viszont már öt-hatéves korától ilyen közegben él - jegyzi meg Juhász István, a válogatott másik tagja, aki egyéniben is a világbajnokság legjobb tizenhat favágója közé verekedte magát. Közben a turbófűrészt indítja be egy pillanatra. Aki a közelben van, azonnal a füléhez kapja a kezét... Amikor leteszi, csak ennyit mond: "Forró a kipufogója, vigyázzanak!" Majd egykedvűen a sarokban, ládákban pihenő fejszéket kezdi mustrálgatni. Közben a porond körül már minden talpalatnyi helyet megtöltenek az érdeklődők. Éltesebb gazdák, apukák nyakukban csemetéikkel, izgatott lányok és asszonyok...

A sárisápi Gyapjas Norbert, alias Gyapi ekkor lép a vezénylő sátorba. A többiekkel együtt felhúzza magára a válogatott világoskék mezét. A fekete nadrág alatt acélláncból készült "térdharisnya" védi favágóinkat.

- A fizikum is fontos ebben a sportban, de a tapasztalat és a technika még döntőbb - mondja Gyapi. - Amellett, hogy kemény munka maga a versenyzés is, állandó koncentrációt igényel, továbbá a jó ritmusérzék sem árt.

Utolsónak Dedi, azaz a parádi Strubel József copfba fogott göndör hajkoronája tűnik fel az eligazításon. Rá a fejszék bemutatása vár... - Hát, ezek a nyolcvan-százötvenezer forintos eszközök nem igazán arra valók, hogy otthon a sufniban gyújtóst farigcsáljunk. Ezeknek a fejszéknek olyan az éle, hogy a szőrt leviszik az ember kezéről - állítja.

Az alkalmi színpadon Juhász István éppen ezt bizonyítandó, egy könnyű papírlapot farigcsál a nevezetes szerszámmal. Olyan gyorsasággal és pontossággal, amelyre olló sem lenne képes - fel is morajlik a tömeg. Mert addigra a verseny helyszínét már zsúfolásig megtöltik a bámészkodók, kíváncsiskodók. Aztán elkezdődik a haddelhadd. Visít a szériafűrész, csillogva csapnak le a "bárdok", izzadtságot csal a homlokra az egykezes vonófűrész. A csúcs persze a két hatalmas plekszi védőpajzs mögé bújtatott 64 lóerős szörnyeteg. A lánc óránként 240-250 kilométeres sebességgel "teker" a szerkezeten. Hat másodperc alatt három fehérfenyő-szelet hull a padlóra. A forgács, a fűrészpor is kilóban mérhető. Ez a tuningolt fűrész "hatása".

 

Végül a vállalkozó kedvűek következnek. Tatáról, Bokodról, Vértesszőlősről. Fűrészt nyomnak a kezükbe, a válogatott tagjai segédkeznek nekik, és máris ritmusra járnak a 10 centis fogú acélpengék. Az időeredmények elmaradnak ugyan a bajnokokétól, ám a lelkesedés példaértékű, a veríték valódi.


A képen balról jobbra:
Rittlinger Róbert, Gyapjas Norbert, Strubel József, Juhász István és Hurta József

 

A bemutató végén vastaps a jutalma a válogatottnak, és szurkolók jó kívánságai a szeptemberi lillehammeri világbajnokságra...

 

A csapat következő fellépése a budapesti LignoNovum - Woodtech Szakvásáron lesz, május 15-18. között!

 

 

FATÁJ kiegészítés:

A Magyar Stihl TimberSports Csapat hivatalos oldala (on facebook)

A tatai bemutatón készült fotóalbum (on facebook)

A verseny névadó hazai képviselője: Andreas Stihl Kereskedelmi Kft.

 

Forrás: Szoljon.hu

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.