FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-05-02

Segédlet Natura 2000 pályázathoz

Megnyílt a Natura 2000 erdőkre a támogatás lehetősége. Terület alapon, egyszerűen az egységes kérelmekkel együtt, május 15-ig (utána napi 1% levonással idén június 11-ig) igényelhető.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

2012. április 17-én a négynapos hétvége előtti pénteken késő délután végül megjelent a Magyar Közlöny idei 51. lapszáma, benne a 8813. oldaltól a FATÁJ aznap délelőtti cikkében jelzett, a Natura 2000 erdőterületeken gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs támogatás részletes szabályairól szóló 41/2012 (IV.27.) VM rendelettel. Normál - szankció nélküli - pályázat beadásra maradt tehát 10 munkanap. Ezzel a 2007-13. EU költségvetési időszak 7 évéből hátralévő 2 évre nyílt meg ez a pályázati lehetőség.

A magyarorszag.hu jogszabálykeresőjében is nyilván egy-két napon belül megtalálható lesz ez a jogszabály.

A hosszú évek óta tartó tárgyalások most sikerre vezettek és így a magánterületen található Natura erdők tulajdonosai, gazdálkodói egyszerűen igénybe vehető, területalapú, vissza nem térítendő kompenzációs támogatásban részesülhetnek felmerülő költségeik és jövedelem kiesésük, ellentételezése céljából. A rendelet különböző okok miatt elég későn jelent meg, de a május 15-i határidős kérelembenyújtási időpont június 11-ig meghosszabbítható, mivel ekkor is befogadják az erre irányuló kérelmeket, igaz, hogy egyre csökkenő (munkanaponként -1%) támogatási hányaddal. Aki május 15-ig benyújtja az egységes kérelmet, az május 31-ig szankciómentesen módosíthatja az abban foglalt adatokat. Május 16-val kezdődően június 11-vel bezárólag összesen 18 munkanap van a késedelmes beadásra, tehát akinek csak az utolsó pillanatban sikerül ez, 2012-re ugyan 18%-ot veszít a lehetséges támogatásból, de a 82%-ot viszont megkapja!

A levonás nélküli támogatás 40-230 Euró/ha/év, tehát kb. 12-65 ezer Ft/ha/év, fafajtól, állományviszonytól függően.

 

Aki erről is lemarad valamiért, amint készen van beadványával, érdemes azt egyből benyújtania, immár 2013-ra. Természetesen akorra is alapfeltétel marad, hogy az erdőrészletnek legyen bejelentett erdőgazdálkodója és erdőterve.

 

Javasoljuk, hogy mindenki terjessze lakóhelyén, munkahelyi környezetében ennek a lehetőségnek a hírét, hiszen az itt felhasználható keret meghaladja a 10 milliárd (!) forintot, ami példátlanul nagy összeg a magyar magánerdő gazdálkodás elmúlt két évtizedes történetében!

 

E támogatás feltétele:

• Legyen az adott erdőrészletre vonatkozó jóváhagyott erdőterv (benyújtott erdőterv kérelemmel).

• Az erdőgazdálkodó gazdasága teljes területén betartja a kölcsönös megfeleltetés előírásait és

• megadott időn belül részt vesz a Natura-2000 erdőterületen gazdálkodók részére szervezett képzések valamelyikén.

• A legkisebb támogatható terület 1 hektár.

 

A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) az alábbi segédlet dolgozta ki a támogatás benyújtásához:

 

1. Ha meg akarom tudni, hogy van-e naturás erdőrészletem, akkor a hivatkozott blokklista a 40/2012. (IV.27.) IH közleményként található meg. (zip fájl 4,2 MB, benne két pdf, kicsomagolva együtt 8,2 MB)

 

2. Amennyiben van támogatható naturás erdőterületünk, de még nincs bejelentett erdőgazdálkodója (nem működő magánerdő), akkor ezt a bejelentést a területileg illetékes Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóságánál minél előbb meg kell tenni előzetes telefonos időpont egyeztetéssel. Ehhez az Erdészeti Igazgatóságok országos listája.

 

3. Amennyiben van bejelentett erdőgazdálkodónk az adott erdőre, akkor szintén az illetékes erdészeti igazgatóság megkeresésével ellenőrizhetjük, hogy van-e az adott erdőrészletre vonatkozó, az erdészeti hatóság által jóváhagyott erdőtervünk. Ha nincs, akkor haladéktalanul kérelmezzük az erdőrészletre vonatkozóan az erdőterv készítését az erdészeti hatóságtól (illetékes erdészeti igazgatóságtól), csak ezután nyújtsunk be támogatási kérelmet.

 

4. Ezt követően forduljunk segítségért a legközelebbi falugazdászhoz, agrárkamarai tanácsadóhoz vagy erdészeti szakirányítóhoz a lakóhelyünk közelében, aki segít a támogatási kérelem benyújtásában és - ha szükséges - az azt megelőző jogosultság megszerzésében a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál. A kérelmek benyújtásával kapcsolatban folyamatosan segítség kérhető az Agrárkamara ügyeleti számán: (40) 888-300

 

A 2012. évi egységes kérelem benyújtásáról szóló 53/2012. (IV. 3.) számú MVH Közlemény tartalmazza az összes egyéb részletet.

 

Ha a Natura jogcímmel kapcsolatban bárkinek kérdése van, hívja a MEGOSZ-t a (1) 391-42-90 számon munkaidőben, küldjön e-mailt címükre, vagy érdeklődjön munkaidőn túl, akár hétvégén is a (30) 455-22-61 mobilszámon.

 

Azt hogy egy hazai erdőrészlet naturás-e vagy sem, hitelesen nyilván a hazai erdészeti hatóság tuja igazolni. Ugyanakkor első, gyorskereséshez hasznos lehet az EU egész területére a NATURA 2000-rel érintett területeket meglehetősen nagy részletességgel megmutató térkép, melyben Magyarországra is gyorsan rá lehet közelíteni: http://natura2000.eea.europa.eu

A térképen az adott Naturára jelölt területbe ha belekattintunk, megjelenik annak neve (magyarul) és adatai.

 


 

Az egységes kérelemmel kapcsolatban április 27-én adott ki közleményt a VM Sajtóirodája:

 

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) az idén az uniós tagságunk óta a legkorábbi időpontban, már április 3-án megnyitotta az ügyfélkaput a gazdák előtt, hogy több idejük legyen a beadásra, így már több mint 3 hete be lehet nyújtani az egységes támogatási kérelmeket.

A VM arra kéri a gazdálkodókat, hogy az elektronikus benyújtással ne várjanak az utolsó pillanatig, május 15-ig.

Április 26-ig az ügyfelek mintegy 40%- a, 70 ezer termelő adott be formai hibáktól mentes kérelmet az ügyfélkapunk keresztül. Az MVH felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy minél előbb nyújtsák be 2012-es egységes kérelmüket, szükség esetén kérjék a falugazdászok, kamarai tanácsadók segítségét.

A határidők jogvesztőek, nincs fellebbezési lehetőség. A 2012. június 11. után benyújtott kérelmeket a hivatal érdemi vizsgálat nélkül elutasítja.

 


 

A Natura 2000 erdő támogatás esetében az ügyfélkapu megnyitása után lényegében egy nap híján egy hónappal később, május 2-tól nyílt meg a pályázatbeadás lehetősége. Remélhetően az érinettek közül minél többen élni tudnak vele.

Összeállította: MM, a MEGOSZ segédletének és más anyagok felhasználásával.

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.