FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-03-06

Indul az Országos Erdőkár Nyilvántartási Rendszer

Az MGSZH az ERTI-vel elindította az OENyR-t. Az Erdővédelmi kárbejelentő lapot kitöltve a jogosult szakszemélyeknek évente négyszer, először április 15-ig kell megküldeni az erdészeti hatósághoz.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

 

Az erdészeti hatóság - az ERTI-vel együttműködésben - eleget téve az Erdőtörvény vonatkozó rendelkezésének, az Erdővédelmi Mérő és Megfigyelőrendszer alrendszereként 2012-ben elindította az Országos Erdőkár Nyilvántartási Rendszert. Az ehhez kapcsolódó új dokumentum az "Erdővédelmi Kárbejelentő lap", melyet minden jogosult szakszemélyzeti státusszal bíró szakembernek évente négy alkalommal kell megküldenie az erdészeti hatóság számára.

Az erdészek és a társadalom számára egyaránt kiemelt jelentőséggel bír a magyar erdők egészségi állapota, amelyről az elmúlt pár évtizedben az úgynevezett "Erdővédelmi jelzőlapokon" szolgáltattak információt az erdőgazdálkodók. Amíg azonban ez a rendszer az erdőgazdálkodóknak csak egy körétől - 200 ha-t meghaladó erdőterület felett - várta el az adatszolgáltatást, addig az OENyR valamennyi jogosult erdészeti szakszemélyzeti státusszal bíró szakembertől várja az általuk kezelt erdők egészségi állapotáról szóló jelentést, évente négy alkalommal. Az adatszolgáltatás bizonylata az "Erdővédelmi Kárbejelentő lap", befogadója az erdészeti hatóság.

Az OENyR lehetővé teszi a pontosabb erdővédelmi prognózis készítését, és 2013-tól kizárólagos alapját képezi az Országos Statisztikai Adatgyűjtő Program (OSAP) felé való erdővédelmi információ-szolgáltatásnak is.

Szövegdoboz: Erdőkár Nyilvántartási Rendszer    Nyomtatványok átvehetők:  -	MgSzH Erdészeti Igazgatóságon  (023 Budapest Frankel L. 42-44.)  -	Megyei Kormányhivatalok         Erdészeti Igazgatóságain    Jelentés leadás határideje első alkalommal:  2012. április 15.

Az OENyR elindításával az erdővédelmi jelzőlapos adatszolgáltatás tehát 2013-tól megszűnik, ugyanakkor a 2012 még átmeneti év lesz. Mivel az OSAP jogszabály egy évvel korábban határozza meg az adatszolgáltatás adott évre vonatkozó előírásait, ezért a 2012. évben - elvben - még az erdőgazdálkodók felé is fennáll a korábbi kötelezettség. Ezt a kötelezettséget azonban az OEnyR adatszolgáltatási nyomtatványának, az "Erdővédelmi kárbejelentő lapnak" a kitöltésével és beküldésével is teljesíteni lehet. Amennyiben a szakszemélyzet által egy adott kár bejelentésre került, akkor a gazdálkodó felé fennálló - ugyanarra a káreseményre vonatkozó - OSAP-os kötelezettség is teljesítettnek tekintendő.

A szakszemélyzet az "Erdővédelmi Kárbejelentő lapok" nyomtatott és fűzött tömbjét az MgSzH Erdészeti Igazgatóságán, valamint a megyei kormányhivatalok erdészeti igazgatóságain veheti át. Egyéb adatszolgáltatók a www.mgszh.gov.hu honlapról tölthetik le a kárbejelentő nyomtatványt.

A honlapon az OENyR működtetésére, az "Erdővédelmi kárbejelentő lap" kitöltésére és beküldésre vonatkozó útmutató, illetve további, a témához kapcsolódó információ is elérhető az Erdészeti Igazgatóság nyomtatványai között: a nyomtatvány (15 oldal, pdf) és az útmutató (24 oldal pdf).

MgSzH Erdészeti Igazgatóság

Kiegészítés:

Aki az erdőkár megfigyelések nemzetközi fóruma iránt érdeklődik, haszonnal olvashatja az alábbi két honlapot.

 

ICP Forest

Ennek teljes neve: International Co-operative Programme on Assessment and Monitoring of Air Pollution Effects on Forests operating under the UNECE Convention on Long-range Transboundary Air Pollution.

Tehát: Nemzetközi Együttműködési Program a Légszennyezés Erdőkre Gyakorolt Hatása Megfigyelésére és Kiértékelésére, mely az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága Határokon átlépő, Nagytávolságú Lészennyezési Egyezménye alá rendelve működik.

Az oldal munkanyelve angol.

 

FUTMON

Ez a forest monitoring for the future, tehát az erdészeti megfigyelés a jövő javára.

A projekt célja a pán-európai megfigyelési rendszer működtetése, mely alaul szolgálhat az EU erdőkkel összefüggő döntéseihez. Az EU Erdészeti Akció Terve 8. pontja alapján működik LIFE+ forrásból finanszírozva. A koordinációs központ Hamburgban van, a Világ Edészeti Intézetnél.

A projekt magyar kapcsolattartója: MGSZH-EI Kolozs László.

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.