FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-01-30

Vastagodnak a finn erdők

Több mint megduplázódott a vastag fák - melyek 30 cm felettiek - mennyisége az elmúlt 60 évben Ugyanakkor a lábonálló fatömeg is nőtt.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

Finnországban a fatömeg egyötöde vastagfa. Ez 415 M m3. Az 1,3 m magasan 30 cm-nél vastagabb egyedek számítanak vastagfának.

Nőtt az összes méretek szerinti együttes fatömeg is, ugyanakkor ezen belül emelkedett a vastagfa részaránya: 1960-as években 15% volt és mára 19%-ra nőtt. E növekedés különösen Dél-Finnországban jellemző.


A vastagfa mennyiségének változása 1951-2010. között
A grafikon három mezője: teljes terület, Dél-Finnország, Észak-Finnország
Fafajok: lombosfa (sárgászöld), lúc (középzöld), erdeifenyő (sötétzöld)
A mellmagasságban 30+ cm a vastag
Északon a fák növekedése kevesebb mint a fele mint délen a rövid vegetációs idő, a hidegebb és a gyengébb talaj miatt.
Forrás: Erdészeti Statisztikai Évkönyv 2011, Finn Erdészeti Kutatóintézet

1950. óta a vastag lúc és lombos fák mennyisége megnégyszereződött. A kivétel az erdeifenyő, melynél a vastagfa hányad enyhén csökkent. A lombosfa mennyisége és fatömegen belüli aránya is nőtt az elmúlt évtizedekben.

Az '50-es években az erdők nagy része úgynevezett szálaló erdő (so called selection forests) volt: a nagy fákat folyamatosan kiszedték évtizedeken át. Az erdők jellemzően 40-80 évesek voltak. A mára már jó ideje uralkodóvá vált erdőgazdálkodási módszerek nem engedik meg az ilyen szálalást. Az erdők egykorúak és az előhasználat célja a kis értékű, vékonyabb egyedek eltávolítása. Az erdőket akkor újítják meg, amikor ennek kritériumát elérik.

A most hatályos Erdőtörvény szerint a kitermelés előtt a növekedési körülményektől függően a fáknak el kell érnie a legalább 25-28 cm-es átmérőt. Ez a követelmény azonban nem magyarázza a 30+ cm-es fák mennyiségének növekedését.

Egyes erőtulajdonosok erdejükből a lehető legnagyobb hasznot szeretnék kapni. A vastagabbra hagyott erdő nagyobb hasznot ígér, mivel kitermeléskor jelentősen magasabb lesz a rönkhányad. Az erdőtulajdonos árbevételének mintegy 70%-a rönkből jön, a maradék jut a kisátmérőjű papírfa-rostfára. Ugyanakkor vannak erdőtulajdonosok, akik amint megérett, azonnal kitermelik erdejüket.

A vastagodás másik oka, hogy a kitermelés elmarad a vágható mennyiségtől. A finn erdőben az évi növedék 103 M m3, a tartamosan kitermelhető pedig 70 M m3 lenne, de 2010-ben pl. csak 55 M m3-t termeltek. Ennek hátterében az állhat, hogy az emberek megengedhetik maguknak, hogy várjanak arra az időre,, amikor számukra a legkedvezőbb erdejük kitermelése. Ezáltal hagyják nőni erdejüket. Továbbá a faeladási nyereség nem az egyetlen előny, amit az erdőtől várnak.

Az erdeifenyőben nagy a fiatal, vékony állományok részaránya. A 40 éves vagy fiatalabb erdők nagy hányada erdeifenyő, mert már hosszabb ideje ezt a fafajt alkalmazzák erdőfelújításkor, függetlenül attól, hogy az adott erdőtalajhoz való-e vagy sem. Ezen erdők egy részében még nem volt előhasználat, így vékonyak maradtak.

Az erdőtulajdonosok egyre kevesebb erdei munkát végeznek el maguk, ami hozzájárult a lobos erdők hányadának növekedéséhez. Kevesebb tűzifát használnak, mint annak idején az '50-es években és a nyír volt a tűzifa.

Az erdőgazdálkodási irányelvek és az erdőtanúsítás is az elmúlt 15 évben bátorította hogy maradjon több lombosfa az erdőkben. E folyamat részeként megfigyelhető a visszahagyott és túltartott fák mennyiségének növekedése is.

Forrás: Forest.fi 2012-01-27, szerző: Krista Kimmo
Ford.,tömör: MM

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.