FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-01-27

Bútort öltött szobrok

Egy játékos kedvű szobrászt, faipari mérnökember létére nem hagyott nyugodni a talentum kisördöge: odahagyta a biztos bútoripari pályáját az álmaiért, az alkotás mindennapi öröméért. Keze alól meghökkentően izgalmas bútorok és bútorokból nőtt tüneményes lények kelnek életre. Sprok Antal műfajt teremtett: a szoborbútor műfaját.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Teremtményei semmihez se hasonlítható mikrovilágot népesítenek be ötlettel, humorral, szépséggel. A történet szabályosan indult: a nagymágocsi születésű fiú a csongrádi faipari középiskola után Sopronban diplomázik, s elhelyezkedik a csongrádi bútorgyárban. Másfél év után önálló műhelyt nyit egy lakótelepi garázsban, rövidesen pedig Budapesten jut álláshoz az Operaház műteremvezető szcenikusaként (műszaki vezető). Hidegkúton családjának rönkházat épít, benne műhellyel, ahol tíz évig rendelésre egyedi minőségi bútorokat készít. Évekig csodálja a világ legrangosabb bútorkiállítását Kölnben, ahol váratlan szerencsével 1998-ban ő is bemutatkozhat.

- Addig senkit nem engedtek oda a volt "keleti" országokból. Pici eldugott zugban, de végre kiállíthattam a híres vásáron. Valami különlegeset akartam, magam se tudtam, mit. Volt egy dizájnos szekrénykém, faragtam a tetejére egy nagyméretű sörényes hangyászt, afféle Sajdik-madarat. Akkor született meg az első szoborbútor. Sikere volt, elkelt. Itt hon fél évig megéltem belőle, s így készíthettem újabbakat.

 

Jöttek a különös lények, emberek, állatok, állatemberek, akik maguk is szerves részei a használati tárgyaknak. Az asztalt tartó kis groteszk pocakos figurák, az üldögélő-társát váró majom a padon, a fiókos szekrénynek álcázott kiskudu, a szék-teve, aki nem a hátára, hanem az ölébe vesz, a kajla jámborszarvas, az elbűvölően bizarr almás lady, és a többiek. Süt belőlük, hogy mind "szerelemgyerek" - alkotójuk jókedvében faragta őket.

- Nincs két egyforma között ük, mert untatna. Dédelgetett ötleteimet lerajzolom, és kiteszem a műhely falára. Nézegetem, alakítom, tűnődöm rajta. Ha jónak bizonyul, megcsinálom. Nagy megtiszteltetés, hogy tavaly egy német világcég tulajdonosa kiállítási anyagot rendelt tőlem. Remek helyre kerültek a munkáim, a tizennégyezer darabos Würth-gyűjteménybe, Picasso, Chagall művek mellé. Tudom, hogy fantasztikus dolog, rendelésre mégse szeretek dolgozni. Nyomaszt, hogy megfeleljek. Jobban esik a magam kedvére kísérletezni. Úgy faragok, ahogy a gyerek játszik, ösztönösen.

 

A szoborbútorok selymes, vagy izgalmasan furcsa felületükkel szinte vonzzák az ember kezét, muszáj megérinteni őket. A gyönyörű összhatást a válogatott faanyagok kombinációja és illesztésük sajátos technikája adja. A fa néha kalandos úton kerül a műhelybe.

- Tablót állított am össze az eddig felhasznált fafajokból. 80 falapocska került rá. A hazai gyümölcsfák, a vadkörte, szilva, alma, cseresznye, dió nagyon jó alapanyagok. Az utóbbi években pedig sose látott egzóták kerültek Magyarországra. Máig elfog a láz, ha valami új, ismeretlen anyag kerül a kezembe. Régi soproni diáktársaim szólnak nekem, ha valami különlegességre bukkannak a nagyvilágban. Ezek iszonyú drága anyagok, látatlanban nem rendelnék belőlük, de hozzáértő barátaimnak hiszek. Legfrissebb szerelmem a Mexikóból való ziricota, érdekes rajzolatú sötét geszttel, világos szíjács résszel. Olyan nehéz fa, hogy lemerül a víz alá. Kapok vidékről is nagyszerű öreg deszkákat.

 

"Az én kis falum" nevezetű tálalószekrény például egy összedőlt tanya padlásfeljárójából van, és egy leégett 200 éves malom megmaradt tölgygerendáját is őrzi. Csuda szépen lehet társítani a rusztikus vén faanyagot a nemes egzotikus fákkal. Még rafináltabb, ha nem egyenes, hanem hullámos vonalakkal toldom össze őket, mint legújabb sorozatom darabjait.

A szerszámok históriája se hétköznapi. Szobrász barátjával vágyakozva lapozgatták Európa legmárkásabb faipari szerszámcégének kiadványát - persze csillagászati árakkal.

Mígnem valakitől azt hallották, hogy e finom precíziós ráspolyokat egy idős budaörsi asszony készíti. Alig hitték, de fölkeresték. A hölgy szóba se akart velük állni, de végül csak megnézte a kiállítási katalógusukat. Ezt maguk csinálták? - enyhült meg. - Na, majd meglátom, lesz-e időm.

 

Azóta több kincset érő szerszám került a Sprok-műhelybe, s az aranykezű néni vendég lett minden kiállításon.

- Gyerekkoromban a nagymágocsi Károlyi kastély mellett laktunk. A pompás ősparkban egy nyugdíjas rajztanárnő festegetett. Szívesen néztem, ahogy a kastélyban dolgozó restaurátort is. A szomszédunk asztalos volt. A művészethez és a fához így kezdettől fogva vonzódtam, a legnagyobb hatással mégis Felicián atya, a ferences rendi szerzetes volt rám. Aszkétikus szegénységben élt, de ő volt a szellemi központ. Összegyűjtött e a gyerekeket, és kiállítást rendezett a munkáinkból. Emlékszem, kis bélyegeket rajzolgattam, montázst készített em. Ő szigorú és igényes volt, de kaptam tőle pár biztató szót, ami végig elkísér. Az első kiállításom ez volt. Nem bánom, hogy időközben a bútoros szakmai tudásra is szert tettem, mert az élet úgy hozta, hogy visszakanyarodtam a művészethez. Ötvöződött a sokéves tapasztalat a gyerekkori szerelemmel.

Sándor Mária, Forrás: A mi erdőnk

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.