FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-12-15

Románia - Szegényes a karácsonyfa-kínálat

Az elmúlt évhez képest jóval kevesebb, drágább és többnyire külföldről származó karácsonyfának való fenyőket kínálnak az erdélyi és partiumi piacokon. Fajtájuktól, méretüktől és származási helyüktől függően a fák ára 20 lejtől 12 ezer lejig terjed. Az eladók panaszkodnak, hogy a kereslet évről évre csökken.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Elkeseredett faárusok

A szatmárnémeti piacokon is elkeseredett eladókkal találkoztunk. Azt állítják, jó áron kínálják a szép fácskákat, még sincs elég vevőjük. A karácsonyfa ára 40-50 lejtől kezdődik, az igazán szép, termetes példányokért pedig 100 lejt is elkérnek. A jegenyefenyőket 40-60 lejes áron kínálják, az ezüstfenyők 60-85 lejbe kerülnek, míg a normandiai fenyőket 70 és 200 lej közötti áron adják. A Szatmáron kínált fák túlnyomó többsége Németországból, Ausztriából, Magyarországról és Dániából származik.

Egyelőre sem túlzott kereslet, sem bőséges kínálat nem jellemzi a marosvásárhelyi "karácsonyfapiacot".

A nagyáruházakban már hetek óta kínálják az átlagban másfél méternél kisebb, de szép, formás, vágott vagy cserepes fenyőket. A szebb példányokért száz lejt is kérnek. "Túl drága szerintem. Ennyi pénzért a piacon majd kétszer ekkorát fogok venni" - jegyezte meg az egyik hipermarket elárusítója, amikor az keresletről érdeklődtünk. Az eladó hozzátette: a tavaly jókora mennyiségű fa maradt meg, ezeket a forgalmazó elszállította. A város piacain sem igazán nagy a nyüzsgés. A legnagyobb lakótelepen, a Tudor negyedi Dacia-piacon a tegnap délben mindössze egy viszonteladó kínálta a fenyőt. Nála is száz lejbe került egy valamirevaló ezüstfenyő.

 

A kisebb fák iránt érdeklődnek

Kolozsváron a Mărăşti téri, lakónegyedi piacon egyelőre még nem árulnak karácsonyfát, az egyik piaci árus azonban a Krónikának elmondta: jövő hétre már beszerzik a fenyőfákat. Hozzátette, a friss fenyőfát Brassóból hozzák a kincses városba, mivel az erdészet megyei kirendeltsége idén úgy döntött, megtiltja a karácsonyfának való fenyők kivágását, mivel az erdőterületek nagy részén elfogytak a megfelelő méretű fák. A közepes méretű fákat 25-30 lejért árulják majd, a kisebbeket pedig akár 15-20 lejért is meg lehet majd vásárolni.

Az eladó hozzáfűzte, tavalyhoz képest idén 20-30 százalékkal olcsóbban kínálják a karácsonyfát, a kereslet ugyanis érezhetően megcsappant, az emberek egyre inkább a kisebb, olcsó fákat keresik. "Pár éve még 400 lejt is elkérhettünk az igazán nagy, mutatós fákért, most meg annak is örülünk, ha harmad- vagy negyedáron tudunk túladni rajta" - közölte az árus.

Az egyik kolozsvári bevásárlóközpont mellett Szilágy megyéből érkezett magyar árusok kínálják a fenyőfákat. Az ára változó, a kisebbeket 70 lejért lehet megvásárolni, míg a legdrágább fáért 220 lejt kérnek az eladók. Amint az egyik árustól megtudtuk, a vásárlók inkább a kisebb darabokat keresik, a legtöbben azonban csupán az árak felől érdeklődnek, majd továbbállnak.

A csíkszeredai zöldségpiacon a múlt héten jelentek meg a fenyőfaárusok. A kínálat egyelőre szerény, az érdeklődők pedig kivárnak, azt remélve, hogy később csökkennek az árak. Az árak egységesek: a 2 méternél alacsonyabb örökzöldet 50 lejért, míg a magasabbakat 60-70 lejért kínálják. A nézelődők közül sokan úgy vélekednek, környezetbarátabb megoldás lenne a műfenyők árusítása, hiszen így nem vágnának ki fölöslegesen több ezer fát évente ebben az időszakban.

A Hargita megyei erdészeti hivatal idén nem árusít visszaültethető örökzöldet, így a lakosság nagy része be kell hogy érje a piacon kapható ezüstfenyőkkel. Székelyudvarhelyen drágultak a karácsonyfák, fajtájuktól, származási helyüktől függően 30 és 75 lej között mozog a fenyők ára, de a Székelyhon portál szerint 12 000 lejért is lehet kapni óriásfenyőt. Az eladásra kínált karácsonyfák nagy része külföldről érkezik.

 

Szegényes a kínálat

Gyergyó vidékén az előző évekhez képest lényegesen szegényesebb a karácsonyfa-felhozatal. A magánerdészetek elenyésző mennyiségű fenyő kivágására adtak engedélyt, a közbirtokosságok többnyire a tagság igényének kielégítését tűzte ki célul. Az illetékesek többsége az importfenyők térhódításával magyarázza a kínálat csökkenését, a gyergyószentmiklósi Vadászok utcai magánerdészetben például elmondták, legfennebb az illegális vágásból származó, elkobzott fenyőket értékesítik majd. Ahol szabadeladásra is vágtak fenyőt, ott többnyire felárat kell fizetni a nem közbirtokossági tagoknak.

Így Csomafalván 35 lejért lehet karácsonyfát vásárolni szabadeladásban, közbirtokossági tagok viszont 15 lejes önköltségi áron beszerezhetik. Szárhegyen Gál-Pál László árusít földlabdás fenyőket 50-60 lejért mérettől függően, és a bérbeadást is fontolgatja. Mint magyarázta, a földlabdás karácsonyfákat már hetedik éve nevelgeti telkén, mert ezzel kíván hozzájárulni a fölösleges fakivágások megfékezéséhez.

Gyergyószentmiklóson jelenleg egyetlen zöldségesnél lehet ezüstfenyőt vásárolni, itt mérettől függően 60-90 lej közötti árban lehet hazavinni a karácsonyfát. Illetve mindenkinek adott alternatív lehetőség a bevásárlóközpontok kínálatában megtalálható műfenyő.

A sepsiszentgyörgyi piacokon még nem kezdték árulni a karácsonyfákat. Az állami erdészet azonban bejelentette, idén Kovászna megyében 500 karácsonyfát bocsát áruba, ezek ára a mérettől függően 20 és 30 lej között lesz. Ioan Cosnean, a Kovászna megyei erdészet igazgatója szerint az intézménynek nincsenek fenyőfaültetvényei, ezért a fiatal fákat az erdő-karbantartási munkálatok során vágják ki. Az 500 karácsonyfából százat támogatásként felajánlanak olyan háromszéki iskoláknak, kórházaknak és művelődési intézményeknek, amelyek adventben vagy karácsonykor szerveznek valamilyen ünnepi rendezvényt. A többi fenyőfát a szabadpiacon értékesítik.

A nagyváradiak 22 és 100 lej között vásárolhatják meg fenyőfáikat a Bricostore üzlet bejáratánál. A karácsonyfának való fenyők szinte mindegyike külföldi, legnagyobb részük Macedóniából érkezett, a hazaiból kevesebb van, és azok sem túl mutatósak. A közepes méretű cserepes fenyők 50 lejnél kezdődnek, a vágottakat 140 centistől már akár harminc lejért is kínálják. A legdrágábbak a dús és elegáns nordmann fenyők, ezekért akár 100 lejt is elkérnek. A piacok környékén egyelőre nem népesültek be a hagyományos fenyőárusító helyek. A megyei erdészeti hivatal tájékoztatása szerint a megyében 20-30 lej között árusítják a jegenyefenyőket, míg a lucfenyőket a megszokott módon ennél olcsóbban, 10-20 lejért lehet megvenni.

Forrás: Krónika

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.