FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-10-17

Trófea-szemle a Zalaerdőnél: a 15 kiló feletti lovászi agancs az országban is párját ritkítja

A trófeák darabszámát, minősítését és az agancsok tömegét tekintve átlagos volt az idei gímszarvas- vadászati szezon legintenzívebb időszaka.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Ezt a Szentpéterföldén megtartott szemle alapján jelentette ki Páll Tamás, a Zalaerdő Zrt. vadászati felügyelője.

A szentpéterföldei vadászháznál már tizedik alkalommal rendeztek trófeaszemlét, mely elsősorban a Zalaerdő Zrt. területén kilőtt bikák "koronáit" vonultatta fel, de néhány más vadásztársaság területéről származó érdekességnek is helyet adott. A megnyitón Rosta Gyula, a Zalaerdő vezérigazgatója többek közt arról beszélt, hogy az egy évtizede teremtett nemes hagyomány nyomán az országban egyre több hasonló szemlét tartanak.


Páll Tamás, Rosta Gyula

 

Rosta Gyula szerint a bemutatók nemcsak arra jók, hogy szakmabeliek és laikusok is látják a vadgazdálkodási tevékenység eredményét, de a vadászat társadalmi megítélését is javíthatják.

Az idei szezon legfontosabb adatait Páll Tamás ismertette. A Zalaerdő területén - az elhullást nem számítva - szeptemberben 173 gímszarvasbika trófeáját bírálták. Közülük 26 aranyérmet, 40 ezüstöt, 52 pedig bronzot kapott. Az átlagos agancssúly 7,09 kilogramm volt, az érmes trófeák esetében ugyanez az érték 8,26 kiló.

 

- Az átlagsúly évek óta standard, illetve a teríték is megfelel a korábbiaknak - értékelt Páll Tamás. - Tavaly három darab 14 kilogramm feletti trófeánk is akadt, ilyennel most nem büszkélkedhetünk, mégis figyelemre méltó a kiállítás, melyen kapitális trófeát is láthattak az érdeklődők, hiszen a lovászi Olajbányász Vadásztársaság jóvoltából a szemlén - több más érdekességgel együtt - bemutatták azt a 15 kilogrammot meghaladó agancsot is, amelynek viselőjét még szeptember elején Szécsisziget mellett ejtette el az osztrák Paul Rachbauer. A trófea nemcsak helyben, de a Budapesten megtartott úgynevezett felülbírálati eljáráson is kimagaslóan magas pontszámot kapott, így várhatóan ez lesz az idei zalai (s talán egyben az országos) listavezető.

 

A trófeaszemlén jelen lévők kivétel nélkül úgy fogalmaztak: bár október 31-ig még lehet kapitális bikákra vadászni, hasonló nagyságrenddel már nem számolnak. Azt is megtudtuk, hogy bár a felülbírálati eljárás során 261,41 C.I.C. pontot kapott a 35-40 ezer euró értékűre becsült trófea, azonban a nemzeti kincs rangot nem kapja meg.

 

A trófeakiállításon az idei szezonról is szó esett. A jelen lévő vadászok elmondták, hogy a bőgés időszakában a meleg időjárás miatt a bikák viszonylag keveset mozogtak. A vadászat pedig a hűvös beálltával sem vált könnyebbé, egyrészt a betakarítási munkálatok is leterelik a bikákat a területről, de a rövidülő nappalok miatt is ritkábban látni lővilágban vadat.

A közhiedelemmel ellentétben a bőgési időszak kezdete nem a hőmérséklettel, hanem a fényintenzitással van összefüggésben - mondta Páll Tamás. A bőgés időszakát ebben az évben a szeptember 10. és 20. közötti napokban jelölték meg.

Forrás: Zalai Hírlap

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.