FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-10-04

Trófeamustra a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Szálláspusztai vadászházánál

Immár hagyományőrző módon, a szarvasbőgés záróakkordjaként került megrendezésre a Gyulaj Zrt. Hőgyészi Erdészetének Szálláspusztai vadászházánál, a terítékre került gímbikák trófeáit bemutató szemle.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Közszemlére kerültek a Társaság mind a négy vadászterületén elejtett gímbikák agancsai, amelyeket a szakszemélyzeten kívül szabadon megtekinthettek a vadászvendégekből, meghívott vendégekből, közeli és távolabbi vadásztársaságokból és a sajtó képviselőiből álló érdeklődők.

A társaság területén szeptember hónap bőgési időszakában terítékre került 60 gímbikából 50 került kiállításra, amelyek előtt állva Gőbölös Péter, a Gyulaj Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg ünnepi beszéddel a trófeaszemlét. Kiemelte, hogy a jelenlegi gazdasági nehézségek között sem maradt el a Társaság az eddigi időszakra kitűzött célok teljesítésében. Ebben a szép eredményben mindenkinek egyaránt benne van az elhivatott munkája, legyen az akár szervezési, közvetlen terepi vagy adminisztrációs feladat. A fogyasztói társadalom elidegenedő, személytelenedő, "fröccsöntött műanyag" világa sajnos a vadászatot és a vadászok viselkedését sem kímélte. A gazdasági válság hatásait is jobban el lehetne viselni, ha az emberi kis közösségeket összetartó erők jobban működnének. A nagy múltú - sokszor tradicionális vadász családból származó - hivatásos vadászok feladata a vadászat igazi erkölcsös jellegét megtartani és ezt pozitív példával átadni az általuk vadásztatott, és ezt a magatartásformát nem megtanult vadászoknak. Cégünk szakszemélyzetének megadatott, hogy volt kitől ezeket a szép és mély érzéseket megtanulni, a vadat megszemélyesítő nyelvhasználatot elsajátítani és a természet folyamataiban a rejtett összefüggéseket felfedezni. A vadászat során a természeti szépségeket - még az illatokat, neszeket - is észre kell venni, és ennek felismerése és öröme mélyebbé, emlékezetesebbé és értékesebbé teszi a vadászélményeket, vadászsikereket. A szakszemélyzethez szólva kérte, hogy ne "csak" sikeresen, hanem szépen és a lelki értékeket is átadva vadásztassanak. A Gyulaj Zrt. személyzete képes erre, hisz a vad szeretete, féltése áthat minden kollégánkat. Sajnos tudja, előfordul, hogy vannak a vadászvendégek között az emberi tartást nélkülöző "puskás emberek", akiket sem erkölcseikben, sem szokásaikban nem tudnak megváltoztatni, kérte a Kollégáit, hogy ezeket viseljék el, és a vadásztatásuk során őrizzék meg az emberi tartásukat és vigyázzanak arra, hogy a szakmai lelkük ne égjen ki! A szép vadászat öröme nemesebbé teheti a lelket, de a jellegtelen vadászat, ugyanolyan kiüresedetté teszi az embert, mint a fogyasztói tömegember érzelem nélküli örömforrásai.

Méltán említhetjük a különböző területek eredményét, mert a maga adottságai között mindegyikük átlagon felüli teljesítménnyel járult hozzá a sikeres szeptemberhez.

A 60 elejtett gímbika átlagos trófeatömege a 2011. év bőgési idényében 7,46 kg lett. Kiemelendő a Hőgyészi Erdészet, ahol 8 trófea tömege is meghaladta a bűvös 10 kg-ot, de ezek közül kettő még a 11 kilogrammos határt is. Így az itt esett harminc bika átlagos tömege 8,14 kg lett.

Külön öröm, hogy több év után a Németkér vadászterület is adott egy közel 11 kg-os trófeát, de azon felül is érett, koros bikák kerültek terítékre. A tizenkét trófea átlagtömege itt 7,11 kg.

Kisszékely több évi foglaltság után került vissza újból választható lehetőségként a vadászok látókörébe, de ennek ellenére 13 bikával és 6,68 kg-os átlagos tömeggel zárta az idényt.

Örömteli meglepetést okozott Gyulaj - zárta gondolatait a vezérigazgató -, ahonnan a kiváló dámvadászati eredményről szóló hírek látnak napvilágot, de ebben az idényben öt gímbika került terítékre, 6,28 kg-os átlagos tömeggel.

Külön élmény volt megszemlélni a párban kiállított hullott agancsokat, amelyek egykori viselői még ma is a Gyulaj Zrt. erdeiben élnek. Ebből is lemérhető volt, hogy kiváló adottságú gímszarvas állomány él és kimagasló szakmai munka folyik vadászterületeinken.

Az ünnepséget a Zrt. saját zenekara vadászkürtjeinek a patinás hangja nyitotta és zárta, melyet a környező erdő öreg fái visszhangoztak vissza. A szarvasbőgés ugyan véget ért, de máris megkezdődött a dámbarcogás, aminek a végével reményeink szerint egy újabb, nem mindennapi kiállítást tudunk a nagyközönség elé állítani.

Fotók: Antli István, Forrás: Gálos Csaba - vadászati ágazatvezető
Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

 

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.