FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-09-23

XV. Erdészeti és Faipari Sportnapok - eredmények

A XV. Országos Erdészeti és Faipari Sportnapok meghívó házigazdája az Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezetének Balassagyarmati Alapszervezete volt, a rendezvényeknek Vác városa és a szervezés feladatait vállaló Ipoly Erdő Zrt. adott otthont.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Az előzetes nevezésekből is kiderült, mennyire népszerűek a választott sportágak - ilyen népes versenyző gárda már régen gyűlt össze. A jó idő, a gyönyörű Dunapart, a résztvevők kitartása, s nem utolsó sorban szervezők odaadó munkája meghozta a várt sikereket. Már augusztus 26-án az érkezés, elhelyezkedés után látványos városnézés vette kezdetét. Környezettudatosan, emberi erővel hajtott sárkányhajókból tekintette meg a mintegy hatvan résztvevő Vác panorámáját, a Dómmal, számos templommal, a Városházával, s a Dunakanyar páratlan természeti környezetével. A sárkányhajós "bemelegítés" sokak számára ízelítőt adott a másnapi versenyeken várható jó hangulatból is. Partra szállva, a zegzugos utcákon át hirtelen feltárult a belváros ízlésesen rekonstruált főtere: a Március 15. tér. Itt közelebbről is megismerhettük az ódon épületeket, és történeteiket - például a Fehérek templomáról vagy a "Memento mori" kiállítás anyagának létrejöttéről. Külön érdekességet jelentett az egyedülálló Sajdik Ferenc gyűjtemény kiállítása, és megkapó volt a vendéglátók bor szeretetéről tett tanúbizonysága is, ami a Curia borházban fogadott minket.

 

Másnap, 27-én reggel a Sportcsarnokba összesereglett több száz amatőr (esetenként professzionális tudású) sportoló már nagyon várta a nemes versengést. A sportnapot ünnepélyesen megnyitó Dr. Halmágyi János EFDSZ elnök is utalt erre. Haraszti Gyula vezérigazgató helyettes emlékezetünkbe idézte a 2009-es OEE vándorgyűlést is, amikor legutóbb tisztelte meg látogatásával az Ipoly vidékének erdészeit ilyen nagyszámú szakmai vendégsereg. A lengyel, horvát és román delegációkat képviselő szakszervezeti vezetők köszöntő szavai után a versenyzőknek sietniük kellett a sportági helyszínekre, hiszen szinte azonnal megkezdődött a megmérettetés.

A 11 versenyszám leglátványosabb küzdelmei a forró műfüvön és aszfalton zajlottak, mivel mind a kispályás foci, mind pedig a streetball pályákon öldöklő küzdelemmel vetették be a csapatok minden tudásukat a rekkenő hőségben. A kosarasok között ezen a napon a Zalaerdő csapata vitte el a pálmát. A kispályás labdarúgás kieséses szakaszában többször (ahogy a döntőben is) csak a büntető rúgásokkal tudták eldönteni a mérkőzést, ami valljuk be, szinte szerencsejátékhoz hasonlít. De ettől még felhőtlen volt az öröm a győztes Mecsekerdő játékosai között, a VADEX legyőzését követően. Nem maradt el sportszerű, de harcos erőbedobás az asztaliteniszben, a teniszben és a bowlingban sem, itt az egyéni küzdelmek sajátosságai tükröződtek jól láthatóan a versenyzők arcán.

Az úszókat sokan irigyelhették a partról, de higgyék el: ők is megizzadtak a medencében. Talán azért is, mert az ún. szabad úszásnem egyben komoly ügyességet is megkövetelt a résztvevőktől. Csak a sakkozók és tarokkozók termei felől nem lehetett hangoskodást, buzdítást hallani, ők a szó szoros értelmében fapofával, pókerarccal meneteltek a győzelem felé. A sakk szerelmeseinek hamar feltűnt egy igen fiatal versenyző "nagy menetelése", hiszen Úrhegyi Márton (12 éves) az Ipoly Erdő színeiben, profikat megszégyenítő, látványos győzelmekkel szerezte meg az aranyérmet.

A Galgamácsai lőtéren a lövészek biztos kézzel fogták fegyvereiket. Bár többségük nem sportoló volt, de a mindennapjaikból jól ismert eszközöket kiválóan használták verseny körülmények között is. Ebéd után tovább folytak a csatározások, s ahogy egyre többen fejezték be versenyeiket, úgy népesült be a Dunapart az utolsó sportághoz, a sárkányhajó csapatversenyhez. Ilyen még korábban nem szerepelt a versenykiírásokban, ezért a szervezők is kíváncsian várták a fogadtatást. Mindent megtettek a biztonságos versenyzésért, aminek a fontosságáról hamar meggyőződhettünk. A mecseki erdészek - később a helyben alapított Tengeralattjáró Díjat elnyert - csapatának már a bemelegítő körben sikerült felborítania a hajót. Természetesen a nehezen kiismerhető folyami hullámok között minden résztvevőnek nagy odafigyelésre, kitartásra és összhangra volt szüksége a hőn áhított győzelmek megszerzéséhez. A selejtező és a döntő is kiélezett harcot hozott. Végül a pilisiek győzedelmeskedtek nagyszerű versenyzéssel, igazán férfias küzdelemben.

 

Az esti baráti találkozón kiosztott díjak, a finom étkek, és a szép programok reményeink szerint mindenkinek emlékezetesek maradtak, leginkább talán a zalai kollégáknak, akik hazavihették a "legeredményesebb erdőgazdaságnak" járó elismerést - ami ezután évről évre a legjobbakhoz vándorol a sportnapokon. Ismét megtapasztaltuk, hogy sport nemzeti hovatartozásra, rangra és címre való tekintet nélkül fog bennünket össze, igazi közösségteremtő és közösségmegtartó erő. Érezhettük: a sport valódi örömforrás. Ezen a napon a közös örömünk forrása volt a sport!

 

A versenyzőknek, a Szakszervezet helyi alapszervezetének, a szervező Ipoly Erdő Zrt. munkatársainak, Vác városának, a házigazda intézmények vezetőinek külön is köszönjük ezeket a felemelő pillanatokat!

Reméljük, a Sportnapok hagyománya még hosszú ideig fennmarad!

 

Sportági eredménytáblázat ITT.

 

További képeket lehet a sportnapokról találni ITT.

Forrás: Lengyel László - Ipolyerdő Zrt.

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.