FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-08-03

Az Országos Erdő Tanács negyedik ülése

Az Országos Erdő Tanács, az erdőgazdálkodásért felelős miniszter tanácsadó testülete, július 14-én tartotta meg soron következő ülését.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

A testület ülésén meghallgatta a Vidékfejlesztési Minisztérium Erdészeti Osztályának beszámolóját, amely során Szepesi András szakmai főtanácsadó, mint meghívott előadó adott tájékoztatást az uniós elnökségi feladatok ellátása során elért, az erdészeti szektort érintő eredményekről. Ezek közül a magyar elnökség számára kimagasló jelentőségű volt az erdők védelmével páneurópai szinten foglalkozó Forest Europe folyamat oslói, 6. Miniszteri Konferenciája, amelyen határozatot fogadtak el egy joghatással rendelkező európai - a 46 aláíró országot érintő - erdőegyezmény tárgyalásainak elindításáról. Ez a folyamat összekapcsolódik a jövőben az Uniós Erdészeti Stratégia megújításával is. Az Országos Erdő Tanács elismerését fejezte ki a magas színvonalú és sikeres munkáért.

 

A Tanács áttekintette a hazai erdei iskolák helyzetét. Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára meghívott előadóként beszámolót tartott. Tájékoztatása során kiemelte, hogy az OEE véleménye szerint a jelenleg létező és az erdei iskolákat minősítő kétféle rendszer helyett egy egyszerű, praktikus és költségkímélő minősítési rendszert kell kidolgozni, amely koordinálását a Vidékfejlesztési Minisztérium megfelelő főosztályára kell bízni. Kiemelte, hogy az erdei iskoláztatás fenntartásának és fejlesztésének alapvető feltétele kell legyen egy, az erdei iskola szolgáltatók számára biztosított normatív támogatási rendszer. Fontos továbbá az erdei iskolai infrastruktúra fejlesztésére pályázati források biztosítása, és az infrastruktúra működtetésének nemzeti forrásból történő támogatása. Az oktatásért felelős minisztérium hatáskörében meg kell teremteni az erdei iskola szolgáltatást igénybe vevő iskolák pedagógusainak ösztönzését. A Tanács határozatot fogadott el, mely szerint javasolni fogja a szükséges támogatások figyelembe vételét a 2012-es költségvetés összeállításakor.

 

Harmadik napirendi pontként a Tanács meghallgatta az erdészeti kutatás képviselőinek, Dr. Borovics Attilának az Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatójának és Dr. Náhlik Andrásnak a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara dékánjának beszámolóját. Megállapította, hogy a hazai erdészeti kutatás finanszírozása veszélybe került, reálértéke elérte azt a szintet, amely már az intézményesített kutatás puszta létét veszélyezteti. Különösen súlyos a helyzet a hagyományos erdészeti területeken történő kutatások tekintetében. A hosszúlejáratú tartamkísérletek fenntartása és az erdészeti génmegőrzés ügyében is sürgős beavatkozást tart szükségesnek. Határozatban emelte ki, hogy el kell ismertetni az erdészeti kutatás közcélú feladatainak túlsúlyát és a financiális hátteret ennek megfelelően lenne szükséges kialakítani, például kutatási alap létrehozásával a szakminisztériumban. A határozat kitért a kutatások finanszírozása során érvényesítendő prioritásokra is. Eszerint elsőbbséget kell adni az erdei ökoszisztémával, az erdők közjóléti funkciójával, a klímaváltozás erdei ökoszisztémákra gyakorolt hatásaival, az energiacélú fás biomassza előállításával és felhasználásával, valamint a természetes folyamatokra alapozott erdőgazdálkodással kapcsolatos kutatásoknak.

 

Lapos Tamás a minisztérium Erdészeti Osztályának vezetője bemutatta az osztály erdészeti igazgatási tevékenységét érintő jogalkotási, valamint az erdészeti ágazatra vonatkozó támogatási rendeleteket érintő tevékenységét. Beszámolójában kitért az Erdőtörvény hatályba lépését követően az első erdőtervrendelet (a 2011. évi körzeti erdőtervezésre vonatkozó tervezési alapelvekről, valamint az érintett körzeti erdőtervek alapján folytatott erdőgazdálkodásról szóló rendelet) megalkotására, amely munka 2010. év őszén kezdődött, és amely rendelettervezet jelenleg miniszteri jóváhagyásra vár. A megyei kormányhivatalok erdészeti igazgatóságainak feladatkörében megkezdődött a 2012. évi körzeti erdőtervezéshez kapcsolódó rendeletek előkészítése. Lapos Tamás bemutatta az osztály második féléves munkatervét, valamint a nemzeti és uniós támogatások helyzetét. Ezek közül talán legfontosabb cél az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal erdők állományneveléséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló rendelet idei megjelenése, illetve a Natura 2000 erdők támogatási hátterét megteremtő kodifikációs munkák folytatása volt.

 

A Tanács utolsó napirendi pontja keretében javaslattal élt a miniszter felé, miszerint a 2011. évi Erdők Hete október 3-9 között kerüljön megtartásra. A miniszter a rendezvény időpontját, a javaslatot is figyelembe véve, közleményben fogja meghatározni.

Forrás: dr. Náhlik András, elnök - OET

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.