FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-07-07

Terasz trendek

A fából készült teraszok és balkonok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Az elmúlt évtizedben a fa rusztikus jellegét elvesztette és fontos, meghatározó alkotóeleme lett a modern építészetnek.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Thermo borovi teraszburkolat

Ma már a fa alkalmazása a trendi kávézó terasztól a medenceszegélyezésig lehetséges, de akár egy városi tetőterasznak is teremthet természetes és barátságos hangulatot. Magában hordozza a modernséget, a környezet közelségét, egyszerre okoz esztétikai élményt és van funkcionalitása.

Gondolhatunk a fára úgy is, mint újratermelődő nyersanyagra, hiszen a tudatos művelésnek köszönhetően a Kárpát- medencében ma több fát ültetnek, mint amennyit kivágnak.

A fa népszerűségének köszönhetően a különböző burkolatok használata magán és nyilvános területeken is elterjedt, balkonok, kerti utak valamint teraszok burkolására használják, lakó és életteret alkot.

A terasz alapanyagának kiválasztásánál a legfontosabb szempont a tartósság. Választhatunk az európai fafajok (vörösfenyő, thermo borovi, thermo kőris) vagy a tengerentúlról származó egzota fafajok közül is (Massaranduba, Sapelli Mahagóni, Bangkirai), melyeknek a növekedési tulajdonságaiknak és összetevőiknek köszönhetően nagyon magas a tartósságuk.

Azt talán nem mindenki tudja, hogy amennyiben egy ún. Thermo eljárásnak is alávetik a fát, az olyan hazai fafajok mint a borovi fenyő és a kőris is biztonságosan alkalmazhatóak külső területeken. Az eljárás során a faanyagot zárt hőkamrában, 210-220 C- os hőmérsékleten kezelik forró gőz és nagy szélsebesség mellett. A Thermo eljárás során a faanyag sejtszerkezete megváltozik, ellenálló képessége javul. A Thermo anyagok kevésbé hajlamosak a vízfelvételre. Az eljárás egyik további pozitív hatása, hogy a világosabb fafajok, mint például a borovifenyő és a kőris sötétebbek lesznek, így alkalmazkodva a kor ízléséhez.

Egyes cégek, köztük a Jaf Holz Ungarn Kft. is a Thermo teraszprofilokat saját furnér-és fűrészárú telepen állítják elő, ami egyrészt az alapanyag gondos kiválasztása miatt fontos, másrészt biztosíték a magas minőségre is.
A várható élettartam a beépítés módjától is függ, a tartósság természetesen konstruktív faanyagvédelemmel is javítható.

A modern technika már azt is lehetővé teszi, hogy keverékanyag hozzáadásával (fa-műanyag keveréke, WPC) a fa természetes tulajdonságait ötvözni lehessen a polimer ellenálló képességével. A Jaf Holz Ungarn Kft teraszburkolat kínálatában szereplő UPM Profi Deck teraszburkolat rendszer is egy ilyen különleges fa-műanyag kompozit anyag. Ez egy nagyon időtálló és gondozásmentes burkolat, megmunkálása egyszerű, felhasználóbarát. 60%-ban újrahasznosított nyersanyagból készül, csúszásmentes és bár nem teljesen fából van, mégis meleg érzést nyújt miközben garantáltan szálkamentes. A Jaf Holz által forgalmazott UPM Profi Deck WPC teraszburkolat az első a hasonló anyagok között, mely CE minősítéssel rendelkezik.

Forrás: I LOVE WOOD

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.