FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-06-06

Épül a faipari inkubátorház Zalaegerszegen

Zalaegerszeg északi szélén, az elkerülő út körforgalma mellett már magasodik a leendő faipari inkubátorház vasbeton szerkezete. Térségünk gazdasága nem bővelkedik beruházásokban, az említett viszont nem csupán az építkezés révén fejti ki élénkítő hatását.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Az erdőkben gazdag megye egyik kitörési pontja a faipar lehet - Fotó: Katona Tibor

ulajdonosa tervei szerint hosszabb távon is katalizátora lesz a zalai fafeldolgozásnak, s az erre épülő iparágaknak. A beruházást néhány hete indította el az egerszegi, Báthory utcában működö BIGIMP Kft.

- Fakereskedő cégünk tizenhat éve működik már, így elég jól rálátunk a zalai faiparra, az asztalos- és a bútoriparra. Látjuk a lehetőségeit, a végbemenő változásokat - mondja Nagy Lajos, a BIGIMP Kft. ügyvezetője. - A gazdaságnak ezek a szegmensei elég nagy visszaesést szenvedtek el a gazdasági válságban. A mélypont 2009-ben volt, tavaly már egy kis élénkülést is tapasztaltunk. Abban bízunk, hogy a gazdaságélénkítő folyamatok előbb-utóbb éreztetik a hatásukat ezekben az iparágakban is. Azt hiszem, nem alaptalan ez az optimizmus, hiszen mégiscsak az ország egyik legerdősültebb megyéjében működünk, a faipar bölcsőjében - írja körül cégük és a jelenlegi beruházás környezetét.

Amikor a fejlesztés előzményeiről, illetve ötletéről kérdezem, elmondja, arra már évekkel ezelőtt készültek, hogy a városban beszorított helyen levő telephelyüket előbb-utóbb kiviszik, az arra alkalmas terület már birtokukban volt.

- Azonban ma egy vállalkozónak nem csak azon kell gondolkodnia, hogy milyen üzleti lehetőségeket tud elérni. Vetni kell, hogy aratni lehessen. Ha egy kicsit támogatni tudjuk a faipart, s annak kezdő vállalkozóit, ha új piaci szereplőket tudunk bevonni, és segíteni az indulásban, akkor ezzel előbb-utóbb a saját piacunknak, a saját tevékenységünknek is jót teszünk hosszabb távon. Az új tevékenységünk ötlete innen ered, a példa pedig a város által egy-két éve létrehozott inkubátorház működése. Az önkormányzat olyan példaértékű beruházást valósított meg, ami gondolatindító volt számunkra. A miénk egy szűkebb szakmai területre, a faiparra összpontosító inkubátorház lesz. Megpróbáljuk az ebben induló új vállalkozásokat egy tető alá hozni a leendő centrumban. Ez az elhelyezkedése és a koncentráltsága miatt is jó lehetőséget teremt majd a vállalkozás indításában gondolkodó asztalosoknak - folytatja a szakember.

A Deák faipari szakközépiskolával együttműködési megállapodást írtak alá, amelynek keretében tanulók töltik majd gyakorlati idejüket az induló vállalkozásoknál, a termelésben részt véve, megismerve azok működését, és kellő motivációt szerezve leendő szakmájukhoz. A már működő faipari vállalkozásokra is gondolnak, amelyek nem az inkubátorházban működnek. Az első emeleten egy 30 fős befogadóképességű oktatóterem létesül.

- Együttműködési megállapodást kötöttünk a Pannon Fa- és Bútoripari Klaszterrel, valamint a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karával, s e szervezetek bevonásával szakmai fórumokat, továbbképzések szervezését vállaltuk. Napjainkban minden az innovációról szól, néha a csapból is ez folyik. Mégis úgy érzem, az egyedüli kiút a termék és a vállalkozás fejlesztése, nem pusztán az árverseny. Ma az országban elsősorban az árverseny jellemzi a vállalkozásokat, így minimális árrés jut a cégeknek. Ha ezen túl tudunk lépni, és a figyelmünket a termék fejlesztésére, egyedivé tételére fordítjuk, akkor jobb árat is el lehet érni. Ezekhez a dolgokhoz szeretnénk hozzájárulni az inkubátorházzal - mondta többek között az ügyvezető.

A tervek szerint az augusztus végéig elkészülő beruházás költségei a befejezésig elérik a 200 millió forintot, amihez az új Széchenyi-tervtől több mint 124 millió forint támogatást kapnak.

 

Ezer négyzetméter alapterületen

A leendő, mintegy ezer négyzetméter alapterületű faipari centrumban, illetve inkubátorházban öt különböző méretű műhelyt alakítanak ki és négy irodát, melyekben 8-9 kezdő vállalkozásnak adnak helyet kedvezményes díjért (ezt szerződésben vállalták a beruházáshoz kapcsolódó támogatás egyik feltételeként). A létesítményben így egy helyen találnak több gyártót is a faipari termékek iránt érdeklődők, de ezen túl további, hosszabb időtávú terv is megvalósul.

Forrás: ZalaiHírlap

 

FATÁJ észrevétel:

Bizonyára sokkal imponálóbb lett volna a FAIPARI Inkubátorház, ha történetesen faszerkezettel tervezik és építik meg!!!

Kár, hogy nem így történt.

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.