FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Faipari és erdészeti gépek -> WOODTECH CSOPORT Kft
Mátyás Fakereskedo Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-05-03

Európa felével növelheti a biomassza energia célú használatát

A mezőgazdasági biomassza és az erdészeti faapríték az a bioenergia forrás, amit jelenleg sokkal kisebb mértékben alkalmaznak annál, mint amilyen mennyiségben rendelkezésre áll.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Lehetőség van a jelenleg felhasznált mennyiséget további 50%-kal növelni, derül ki az EU Bionet III. projekt néven ismert új tanulmányából, amely minden korábbinál pontosabb információt szolgáltat a 23 európai közösségi tagország és Norvégia biomassza készletéről.

Az erdőből, a mezőről és az iparból származó biomassza lehetséges évenkénti mennyiségét 157 millió tonna kőolajjal egyenértékű energiaforrásnak becsülték a VTT - Finn Műszaki Kutató Központ által koordinált projekt munkatársai.

"A bioenergia jelenlegi kihasználása a tanulmány tárgyává tett országok potenciális bioenergia mennyiségének kevesebb, mint a felét hasznosítják. A kihasználás tekintetében a legnagyobb lehetőség az erdészeti faaprítékból és a mezőgazdasági biomasszából adódik" - jelentette ki a VTT vezető tudományos kutatója, Eija Alakangas.

A projekt a biomassza-tartalék és a szilárd biológiai eredetű tüzelőanyag műszaki és gazdasági potenciáljára összpontosul.

"Ha feltételezzük, hogy az európai közösségben képződő hulladéknak megközelítően fele biológiailag lebomló anyag, ami átalakítható volna 37 millió tonna kőolajnak megfelelő energiává, az összes rendelkezésre álló biomassza mennyisége mintegy 200 millió tonna olajnak megfelelő volumentre növekedne".

A projekt során a biomassza tartalékra vonatkozó adatok nyilvánosan hozzáférhetőek, és az országok között folyik a legjobb hasznosításra irányuló gyakorlati tapasztalat cseréje. A biomassza üzemanyag-láncra vonatkozó információ hasznosnak bizonyulhat, pl. vállalatok részére.

 

Akadály elhárítás a biomassza kereskedelem útjából

Az EU Bionet projekt arra irányul, hogy növelje a biomassza energetikai hasznosítását az európai közösségen belül oly módon, hogy a kereskedelem útjából a meglévő akadályt eltávolítsa. A közösség bioenergia potenciáljának kihasználása és eme potenciál hatékonyságának javítása mellett az EU Bionet projekt tanulmány tárgyává tette a szilárd biológiai energetikai alapanyagra vonatkozó fejlesztés fenntarthatósági szempontjait is, az 1999. óta tartó időszakra vonatkozó biológiai hulladék árának alakulására és a szabványosításra vonatkozó információ szolgáltatásával együtt.

Pl. a fa raklap kereskedelmét a projekt elkészítése során vámhatósági kódok és biomassza tüzelőanyag áradatok alapján elemezték. A gazdasági mutatószámok követésére szakosodott Foex Indexes Ltd. cég az ipari raklapok jelölésére (indexelése) alapul szolgáló szabványt alkalmazza. Fa raklapokra vonatkozó új vám kódszámok kerülnek bevezetésre, amelyek segítségével 2012-től kezdődően nyomon lehet követni a raklapok forgalmát.

Az európai fenntarthatósági és energia politika befolyást gyakorol arra, hogy a biomassza tüzelőanyag miképpen fejlődik a jövőben. Európai szinten mindmostanáig még nem végeztek értékelést arra nézve, hogy milyen mennyiség volna elfogadható fenntartható fejlődésként.

A szilárd és gáz halmazállapotú biológiai hulladékanyag fenntarthatóságára vonatkozó európai kritériumokat az elkövetkezendő időben határozzák meg, és a tagországok jelentése és a projekt összefoglaló elemzése értékelhető adatokat szolgáltat majd. A közösség a vizsgálat eredményét az előkészületi tevékenységében hasznosítani fogja.

Az EU Bionet III program 2008-ban kezdődött és 2011-ig tart. Az ezirányú kutatás korábbi szakaszával együtt a projekt összesen 12 évre szólt. A projekt része a tudatos európai energiaprogramnak (Intelligent Energy Europe).

 

Forrás: EnergyEnviro
Szakfordítás:
Ternóczi Endre - okl. erdőmérnök honlap: Poliglott Szakfordítói Iroda

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.