FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Faipari és erdészeti gépek -> WOODTECH CSOPORT Kft
Mátyás Fakereskedo Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-04-21

A faipar veszélyes üzem

A faiparban rendkívül nagy fordulatszámon működnek a gépek, így elég egy pillanatnyi kihagyás, s megtörténik a baj. Ezért különösen ajánlott a munkavédelmi szabályok betartása.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Faipari baleseteknél a kör-, a szalagfűrészgép, valamint a marógép a leggyakoribb baleseti forrás (Fotó: Tremmer Tamás)

A közelmúltban közös fórumot tartott Pápán a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Pápai Ipari Park Kft. Ezúttal a fa- és bútoripari vállalkozókat szólították meg, részükre a munkavédelmi követelményekről tartottak tájékoztatót.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv Munkavédelmi Fel-ügyelőségének megbízott igazgatóhelyettese, Troják László előadásában kiemelte, a fa- és bútoripar veszélyes üzem, ahol fontos szerep jut a személyi, a tárgyi és a szervezési feladatoknak egyaránt. A munkavédelmi ellenőrzések tapasztalata alapján kijelenthető, a modern technika ellenére is nagy a balesetek, az egészségkárosodások kockázata. A helyzetet nehezíti, hogy a megmunkált fa nem teljesen homogén anyag, előfordulhatnak benne ághelyek, göcsök, repedések, belső feszültségek, ezért a megmunkálás során a viselkedése nem mindig kiszámítható.

Faipari baleseteknél a kör-, a szalagfűrészgép, valamint a marógép a leggyakoribb baleseti forrás. A marógéppel történt balesetek szinte mindig több ujj csonkolásával járnak. Megyénkben a közelmúltban, március 16-án történt ilyen súlyos kimenetelű baleset.

 

A munka-egészségügyi előírások betartása ugyancsak rendkívül fontos az egészségvédelem érdekében. Az alkalmazott technológia minden esetben porral és zajjal jár. Egyes fafajok nedvei, gyantája, egyéb alkotói bőrallergiát okozhatnak, irritálhatják a szemet, a nyálkahártyát. A kemény fafajok pora rákot okozhat.

Troják László kijelentette, a munkavédelmi felügyelőség minden olyan kezdeményezéshez partner, ahol a munkabalesetek, az egészségkárosodások megelőzése a cél. Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség is azért hozta létre a munkavédelmi tanácsadó szolgálatot, hogy a munkavédelmi előírásokról bárki tájékozódhasson. Megyénkben Kovács László a munkavédelmi tanácsadó, aki itt is jelen volt, és megkeresésre bármikor rendelkezésre áll.

A fórumon a pápai munkaügyi kirendeltség vezetője, Bocskay Gyöngyi a támogatási lehetőségekről adott átfogó tájékoztatót a jelenlévőknek.

Dr. Molnár Ferenc kamarai tanácsos arról beszélt, hogy pápai vállalkozók részvételével bútoripari klasztert kívánnak szervezni.

Ennek keretében a tagok nagyon sokat tanulhatnának egymástól. A kereskedelmi és iparkamara biztosítja a működési feltételeket, de klasztert tartalommal a tagoknak kell megtölteniük.

 

Védelem por, zaj, vegyszerek ellen

- A por elleni védelem egyik leghatékonyabb módja, ha nem az üzemben központi módon, hanem a keletkezés helyén, vagyis a gépnél közvetlenül történik az elszívás.

- A munkagépek működése zajhatással jár, amit nehéz kiküszöbölni. Ha a zajszint meghaladja az egészségügyi határértéket, általában egyéni védőeszközök használatát írja elő a munkáltató.

- A faipari tevékenység során számos vegyi anyagot használnak fel, például ragasztót, festéket, pácot, viaszt és a többit.

- Ezek többsége veszélyes anyagnak minősíthető, amelyek úgyszintén növelik a munka-egészségügyi kockázatot.

 

FATÁJ kiegészítés: OMMF közlemény (2011-04-12)

"A területi munkavédelmi tanácsadók regionális e-mail címei 2011. március 31-vel megszűntek.

Az elérhetőségük április 1-jétől: a munkaved-info@ommf.gov.hu

Ezen az elektronikus postacímen munkavédelmi (munkabiztonsági és munkaegészségügyi) információt lehet kérni, kérdést feltenni, tanácsadási igényt jelezni. A válaszokat az OMMF szakmai osztálya illetve a területileg illetékes munkavédelmi tanácsadó adja meg."

Forrás: NaplóOnline

 

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.