FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Faipari és erdészeti gépek -> WOODTECH CSOPORT Kft
Mátyás Fakereskedo Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-04-18

Sikeres volt az ERDÉRT szakmai reggeli

Jó érdeklődés volt az ERDÉRT Lap-Lemez Lombker Facentrumában április 6-án, négy előadóval tartott szakmai reggeli iránt.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

 

Az eseményre a meghívó a FATÁJ 2011-03-31 cikkben volt olvasható. Az eseményt az ERDÉRT Lap-Lemez Lombker Kft. szervezte, célszerűen a Construma második napjára időzítve, hiszen így a résztvevők hatékonyan szervezhették azt a napjukat, a reggeli után áttérve az építési szakvásárra. A megnyitót Blau Tamás, a vendéglátó cég ügyvezetője tartotta.

Céljuk, hogy rövid és tartalmas ismertetőt tartsanak az érdeklődőknek, éppen azért a reggeli órákban, mert utána marad még idő a napi teendőkre.

Blau Tamás az ERDÉRT Lap-Lemez Lombker Kft. részéről bemutatta a cég fenyő, lombos és egzóta fűrészárú kínálatát. A szokásos fenyő építő és asztalos árú mellett jó kereslet van a négyoldalon gyalult termék iránt. Építkezésekhez pedig egyedileg számozott állványpallót is kínálnak. 600-700 m3 lombos fűrészárú van folyamatosan raktáron, aminek nagy része tölgy, bükk és gőzölt bükk, de csak cseresznyéből is 100 m3 a készletük, illetve éger, hárs, kőris, juhar, akác, dió is van. Az egzóta mind szélezett. E fafajcsoportnál úgy tűnik, hogy nem minden esetben elegendő a felhasználók áruismerete. A szolgáltatások terén méretrevágnak, védőkezelnek (mártás és telítés), a kiszállításnál több-lerakós fuvart is szerveznek. Tetőhöz tervezőprogramjuk is van, így az ezzel kiszámolt méretű és mennyiségű fát, ha átviszi a vevő a gerendaleszabó géppel rendelkező céghez, ott a már elkészült programot lehet lefuttatni. Jól működik az online Faáruház is. Bármely fűrészárut kérésre meggyalulnak.

Gyimóthy Kálmán az EGGER képviseletében e cég egészéről www.egger.hu adott áttekintést, mert ha a dekorfejlesztéseket és a dekorkínálatokat választja témának, ahhoz a fél óra helyett legalább másfél óra kellett volna.

Amint ismert, a cég eredetileg fűrészüzemként indult, majd tért át a forgácslapgyártásra. Nemrég pedig építettek zöldmezős beruházásként egy fűrészüzemet is Brilonban (Németország), ahol prémium minőségű fűrészárút állítanak elő főleg USA és német piacra.

Az EGGER-nek Romániában jelentős fejlesztései vannak: 2008-ban zöldmezős beruházásként modern forgácslapgyárat adtak át Radautiban (Radóc, É-K-Románia). 2011. végén pedig indul az új OSB üzemük is. Cégeihez moduláris irodaépület rendszert fejlesztettek ki. Minden gyárukban van biomassza erőmű. FSC és PEFC szerinti termék is van a kínálatukban.

Itt az ERDÉRT Lap-Lemez Lombker Kft-nél mintegy 100 féle EGGER szín és dekor érhető el.

Kálmán István a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara nevében tartotta meg előadását. Ismeretei szerint, ha minden igaz, hamarosan ismét kötelező lesz a kamarai tagság. Úgy tudni, hogy valamikor a nyáron szavaz majd erről az Országgyűlés. Annak érdekében, hogy a vállalkozásoknak ez ne legyen többlet terhelés, a tagdíjat valamelyik adó terhére lehet majd elszámolni. Legalább is - szerinte - az elején ez biztosan így lesz, de nem biztos abban, hogy ez örökre így marad majd.

Bemutatta a Budapesti kereskedelmi és Iparkamarát, annak főbb részlegeit (ipar, kereskedelem, kézműipar és szolgáltatás), a Fa- és Építőipari Szakmai Osztálynak most 77 tagja van.

A tagdíj várhatóan az iparűzési adó alapját jelentő korrigált nettó árbevétel 0,6 ezreléke, de legalább 15 ezer Ft lesz. A jó szolgáltatásokat a bizalom hiánya és a csekély tagság miatt kevesen használják. A mestervizsga ma nem kötelező a vállalkozás viteléhez, így erre nincs is igény, pedig 90 szakmában lenne rá lehetőség. 2010-ben 10 szakmában 36 mesterlevelet adtak ki. A szakoktatás terén arra lehet számítani azonban, hogy tanuló csak olyan cégnél lehet majd, ahol mestervizsgás mester is van.

Végül megemlítette, hogy cége a Kálmán Bútoripari Kft. 2 év múlva lesz 100 éves, saját vállalkozásáról majd akkor beszél bővebben.

Tiry Péter a Piper Kft. részéről látványos bemutatót tartott a Piper konyhatervező programról. A program két főmodulja a látványtervezés és a gyártáselőkészítés, melyek külön vásárolhatóak meg.

2003. óta vannak e programmal a piacon. Saját fejlesztésű, így természetesen magyar nyelvű a menürendszer és a súgó is. Igyekeznek a felhasználói visszajelzéseket felhasználni a program továbbfejlesztése során.

A felhasználó az eleve beépített rengeteg bútor, bútorelem, anyagválaszték mellett sajátokat is létrehozhat, azokat is a programba építheti. Teljesen testreszabható a rendszer. Ez igaz az árkalkulációs modulra adathalmazra is, melyben különböző célokra lehet árakat rögzíteni.

A kész terv alapján fotorelisztikus minőséget lehet nyomtatni felületi struktúrákkal, vetett árnyékkal és minden olyan hatással, mintha a már kész konyhát fényképezte volna le valaki igen jó minőségben.

A konyha modul mellett iroda, gardrób és fürdőszoba modulok is vannak, az e terekhez tartozó rengeteg féle berendezési tárgy és anyag számos változatának adataival előre feltöltve.

A közönség érdeklődve hallgatta az előadásokat, melyek után még rövid eszmecsere volt az előadókkal és egymás között. Végül elfogyasztották a felkínált reggelit és mindenki sietett vagy a Construmára, vagy más üzleti ügyei után, amihez a nap hátralévő része még bőven hagyott időt. Érdekes kezdeményezés volt ez, aminek bizonyára lesz még folytatása.

Szöveg és képek: Mőcsényi Miklós

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.