FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-04-13

A pelletgyártás első éve a Zalaerdőnél

Az összesen 3000 tonna feldolgozott fűrészporból 2000 tonna pelletet állítanak elő, LENPELL márkanévvel. Jelenleg leginkább a 15 kg-os kiszerelés fogy.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


- Lentiben 88 évvel ezelőtt indult meg a fűrészáru-termelés, és az üzemet több mit négy évtizede már a Zalaerdő működteti. Jelenleg összesen 13.000 köbméter tölgy és bükk rönköt dolgozunk föl, de az elvégzett fejlesztésekre tekintettel a kapacitások folyamatosan növelhetők - mondta el Lukács Ferenc, a Lenti Erdészeti fafeldolgozási ágazatvezetője, aki a fűrészüzem vezetőjeként is érdekelt a hatékonyság mindenkori növelésében.

Tavalyelőtt 398, tavaly 693 millió forint volt a fűrészüzem nettó árbevétele, amiből a pelletüzem 95 millió forintos bevétellel vette ki a részét. A Lentiben gyártott fapellet ragyogó minőségű, 6 mm átmérőjű, 3-5 cm hosszúságú, magas fűtőértékű, melyet speciális pelletkazánokban, illetve légfűtéses vagy központi fűtésre köthető pelletkandallókban használnak.

 

2009-ben került átadásra a pelletüzem közvetlenül a lenti fűrészüzem területén. A pelletgyártás alapanyagát a fűrészüzemben évente képződő mintegy 2000-2100 tonna, valamint a környékbeli fűrészüzemektől felvásárolt 900-1000 tonna fűrészpor adja. Az összesen 3000 tonna feldolgozott fűrészporból 2000 tonna pelletet állítanak elő. A fűrészpor 40-50 százalékos nedvességtartalomról 12 százalékosra történő szárításához a fűrészüzem már meglévő kazánjainak kapacitását használják fel.

 

A massza a pelletprésbe kerül, ahol a préselemek átpasszírozzák egy lyukakkal ellátott matricán. Ennek következtében a fa kötőanyaga, a lignin meglágyul, és összeragasztja a massza anyagát. A présből kikerülő magas hőmérsékletű pellet hűtés után pihentetőtartályba kerül. A pellet fűrészproból és faforgácsból nagy nyomáson összepréselt tüzelőanyag, melyben kötőanyagként csak a fában található lignin szolgál. A tűzifánál alacsonyabb nedvességtartalmú, ezért fűtőértéke is magasabb. A pellet a legkörnyezetkímélőbb fűtőanyagok közé tartozik, mivel hulladékfából, megújuló nyersanyagból állítják elő, valamint égetése során alig keletkezik káros anyag, és kicsi a hamutartalma.

 

Nem borítja fel a szén-dioxid-körforgást, hiszen ugyanannyi üvegháztatást okozó gáz szabadul fel, mint amennyit már megkötött a fa, illetve amennyi természetes korhadásával is felszabadulna. A szakember szerint a hazai igény örvendetes ütemben növekszik, és egyre nagyobb számban állnak át az alternatív fűtési rendszerre. Az üzem a DIN plusz szabványoknak megfelelve, zárt rendszerben állítja elő a kemény fapelletet, amit a fűtési szezonban zsákolás után azonnal értékesíteni tudnak, de a kiépített 1000 négyzetméteres tárolócsarnokba is elhelyezhetők alkalmasint a zsákok, így a nyáron sem kell nyomott áron pelletet értékesíteni.

 

Leginkább a 15 kg-os kiszerelés fogy, de van 700 kg-os "big" zsák is, és fölkészültek a kamionok feltöltésére is. A LENPELL fantázianévre hallgató termék egyáltalán nem tartalmaz kémiai adalékanyagot. A fényes külső rétegét a kukoricakeményítő adja. A LENPELL nedvességtartalma öt százalék alatti, hamutartalma pedig 0,6 százalék. Ráadásként a helyben kezelt erdőkből származó, tölgy- és bükkfából készült a teljes egészében ökológiai termék, ezért megfelel minden EU-s szabványnak, előírásnak is.

 

Forrás: ZalaErdő

Kapcsolódó FATÁJ cikk:

Elindult a termelés a Zalaerdő pellet üzemében (2009-06-03)

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.