FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-03-23

Milyen a jövő ablaka? I.

Az Európában is tapasztalható energiatakarékossági trendeknek megfelelően egyre nagyobb követelményeket támasztanak az épületek nyílászáróival szemben. A számos technikai paraméter közül talán legnagyobb hangsúlyt a hőátbocsátási tényezőre helyezik.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

Tudjuk, egy nyílászáró minősítésekor emellett figyelmet kell szentelni többek között a víz- és szélállóságnak is, de mégis az energetikai ipar az U tényező csökkentését tűzte ki a legszembetűnőbben.

 

Az elkövetkező években az Európai Unióban két lépcsőben kívánják szigorítani az épületek átlagos primerenergiafelhasználását kb. 30%-os mértékre. Németországban a 2009-es Energiatakarékossági Rendelet (ENEV 2009) például új ablak esetében az Uw értéket maximum 1,3 W/ m2K-ben határozza meg. Ez a tervezett ENEV 2012 szerint maximálisan 0,9 W/ m2/K-re fog változni új nyílászáró beépítésénél.

Ugyanez a tendencia figyelhető meg a szomszédos Ausztriában is. Itt úgy próbálják a jobb hőszigetelésű nyílászáróra "rábeszélni" az építtetőket, hogy a maximálisan Uw ? 0,9 W/m2/K hőátbocsátási tényezővel rendelkező nyílászárókra 35%-os vissza nem térítendő támogatást vagy 90%-os hitellehetőséget biztosítanak, melynek futamideje 20 év és mindössze 1% kamattal igényelhető.

Hazánkban még nem dolgoztak ki hasonlóan ösztönző rendeletet, de a tendencia nálunk is hasonlóképpen fog alakulni. Ez már csak azért is igaz, mert a jelenleg érvényben lévő 7/2006 (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásának értelmében homlokzati üvegezett nyílászáróra mindössze 1,6 W/m2/K értéket határoz meg felső korlátként. Ez jóval elmarad a Németországban vagy Ausztriában megcélzott célértéktől.

Vizsgáljuk meg, hogy a jelenleg elterjedt 68-78-88 mm-es szerkezetek esetén, hogyan is teljesíthetők ezen feltételek. Jelenleg a piacon a legelterjedtebbnek számító (de már egyre kisebb térhez jutó) 68 mm vastagságú ablakokba a szerkezeti tulajdonságok miatt maximálisan 24 (30) mm, esetleg 30 mm vastagságú kétrétegű hőszigetelő üveget tudunk beépíteni. A legelterjedtebb profilmegoldások a 24 mm üvegfalcszélesség mellett mindössze 18 mm falcmagasságot biztosítanak az üveg beágyazására. Miért is érdekes az üvegfalc magassága? Mint tudjuk, a faablak szerkezete szempontjából a nyílászáró össz hőátbocsátási tényezőjét (Uw) az üveg (Ug) és a keretszerkezet (Ug) együttes U értéke adja meg. Egy adott vastagságú faanyag rendelkezik egy bizonyos hőátbocsátási tényezővel, ennek értéke a vastagság növelésével, illetve különböző jó hőszigetelésű anyagok beépítésével vagy légkamrák alkalmazásával növelhető. No de maradjunk a tömörfa szerkezeteknél. Egy rövid példával illusztrálható az üvegfalc magasságának jelentősége, melyet mérésekkel támasztottak alá. Milyen a jövő ablaka? I.Vegyük példánkba egy Ug = 1,0 W/m2/K, argongázas, 24 mm vastag kétrétegű üveget és 68 mm vastag szárnyszerkezetet. 18 mm üvegfalcmagasság esetén a szárny üveg felőli felső részén 1,42 W/m2/K értéket, míg az alsó részén 1,64 W/m2/K-t mérhetünk, mely Uw = 1,27 W/m2/K össz. szerkezeti tényezőt eredményez. Ugyanez 23 mm üvegfalcmagasság esetén a szárny felső részén 1,34 W/m2/K, alsó részén 1,61 W/m2/K értéket ad, ami az össz szerkezetben már Uw = 1,35 W/m2/K hőátbocsátási tényezőt jelent.

Az előbbi példa jól mutatja, hogy az üvegfalcmagasság korrekciójával jobb értéket kaphatunk, azonban ez a szilárdsági mutatók rovására nem növelhető a további mértékben.

Nézzük meg, milyen értéket érhetünk el a szerkezet növelésével. Vegyünk egy 78-80 mm faanyagvastagságot. Ez már kecsegtetőbb választás lehet, hiszen már akár háromrétegű üvegezést is használhatunk, megengedve a maximális 40 mm-es üvegvastagságot. Ebben az esetben is igaz, hogy ha az üvegfalc magasságát növeljük, javulhatnak a mutatók. Azonban az Uw érték, 23 mm-es üvegfalcmagasság, Ug= 0,7 W/m2/K argongázas háromrétegű üveg esetén is még a bűvös 0,9-es érték fölött van, azaz Uw=0,99 W/m2/K-t eredményez. A technikai paraméterek lehetővé teszik az argongáz lecserélését a jobb hőszigetelést biztosító kriptonra, de ez az össz. ablakszerkezetet 30-50%-kal drágítja. A magasabb árat azonban a piac a legtöbb esetben rosszul tolerálja.

Ésszerű megoldásnak tűnik a jobb paraméterek elérése érdekében a keresztmetszet további növelése. Nézzük meg, mit lehet elérni háromrétegű hőszigetelt üveggel 88-92 mm-es faanyagvastagsággal. Itt is 23 mm üvegfalcmagasságot érhetünk el, viszont a háromrétegű üvegvastagságot növelheti az 52 mm-re is. Argongázas Ug = 0,5 W/m2/K esetén az össz szerkezet már tudja az Uw= 0,81 W/m2/K tényezőt, ami már megfelel a várható előírásoknak.

 

Összegezve az elhangzottakat, nézzük meg, hogy a követelmények szigorodása mit jelent az ablakgyártó részére.

- A jövőben az új nyílászáróknál csak a 0,9 W/m2/K vagy annál jobb hőátbocsátási tényezővel rendelkező új nyílászáró építhető be az épületekbe.

- A standard üveg a jövőben háromrétegű argontöltésű és bevonatos hőszigetelő üveg lesz.

- Az üvegfalcmagasság megnő 20- 28 mm közé.

- A frízek szélessége csökken a vastagság növelésével, az anyagtakarékossági szemlélet és a súlycsökkentés miatt!

- A vízvető sín csak kívülről kerül rögzítésre, így az ablak külső síkja irányába jobban kitolhatjuk az alumíniumprofilnál kialakuló hideg zónát.

- A frízek átbocsátási tényezőjét javítják hőszigetelő anyagok beépítésével vagy légkamrás kialakítással. Ellenkező esetben a frízek vastagsága növekszik 90 mm-re, vagy annál nagyobbra.

 

Ezeknek a kihívásoknak megfelelve a Leitz folyamatosan fejlesztéseket végzett. A korábban már alkalmazott 68-78-88 mm-es szerkezeteknél használt profilmegoldásokat továbbfejlesztve kialakította jövőbemutató ablakrendszerét, a "Climatrend"-et. Az új ablakrendszer nyújtotta lehetőségekről sorozatunk következő részében tájékozódhatnak az érdeklődők.

Leitz Hungária Kft. Forrás: faipar

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.