FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-03-08

Az erdészekre számíthat a természetvédelem

Az állami erdőgazdaságok erdészei hivatásuk részének tekintik, hogy a védett erdőkben a természet állami szintű védelmét folyamatosan biztosítsák. 

 

Természetvédelmi szervezetek körében és ellenzéki politikusoknál erős tiltakozást váltott ki a Vidékfejlesztési Minisztérium nyilvánosságra került terve a nemzeti parkok költségvetésének részbeni zárolásával kapcsolatban. A minisztert arra kérik, hogy álljon el a természetvédelem területét újabb elvonásokkal sújtó szándékától.

A valóban sajnálatos, erdészetet is fájdalmasan érintő lépést kikényszerítő költségvetési okok elemzésére az Országos Erdészeti Egyesület nem vállalkozhat. A közvélemény teljesebb körű tájékoztatása érdekében azonban nem kerülheti el, hogy a tiltakozást alátámasztó érvelés egyes, túlzó tartalmú állításaira ne reagáljon.

Az érvelés szerint az elvonás a nemzeti parkok működésképtelenségéhez vezet, ami beláthatatlan és visszafordíthatatlan következményekkel jár. Ezzel állítólag megszűnne a természet állami szintű védelme, illetve a védett területeken zajló szabálysértések - például a krossz-motorozás vagy az illegális fakivágások - megakadályozása 2011-től szünetelni fog.

 

A fenti állítás a természetvédelem kiemelt célterületét jelentő erdőket illetően mindenképpen finomításra szorul.

 

A valós helyzet ismeretéhez nélkülözhetetlen információ, hogy a 411 ezer hektár országos szintű természetvédelmi oltalom alatt álló erdőterület mintegy 85%-ka több évtizede, a hazai természetvédelem kezdetei óta az állami erdőgazdaságok vagyonkezelésében van. Ezek a szervezetek működnek, rendelkeznek mindazokkal a képességekkel, erőforrásokkal, melyek a természetvédelmi szempontokat szolgáló erdőkezelés és erdővagyon-védelem feltételeit hosszú távon biztosítják. Fenti munkát költségvetési támogatás nélkül, hosszú távon fenntartható gazdálkodásukból finanszírozva végzik. Az állami erdőgazdálkodók önerejükre támaszkodva már napjainkban is jelentős szerepet vállalnak az európai uniós pályázatokból finanszírozott természetvédelmi fejlesztésekben.

 

Úgy gondoljuk, hogy a gyakorlati természetvédelem feladatait több évtizedes referenciával végző, közcélú módon gazdálkodó erdészek képesek a gondjaikra bízott erdőkben, a természeti értékek állami szintű védelmét garantálni.

Ezt tették, és fogják tenni a jövőben is.

 

Az Országos Erdészeti Egyesület együttműködik az erdők természetvédelmének ügyét érintő megszorítások hatásainak kivédésében.

Javasoljuk az állami erdőgazdaságok, a gazdálkodó erdészek még teljesebb körű bevonását a védett erdőkben ellátandó feladatokba.

 

Budapest, 2011. március 8.

Országos Erdészeti Egyesület

 


 

FATÁJ kiegészítés:

Ismereteink szerint ugyan kevés, de magántulajdonú védett erdő is van, melyekben a magántulajdonos is költségvetési források nélkül teszi a dolgát és tartja be a vonatkozó előírásokat, védi az erdőt.

 

A fentiekben említett erős tiltakozásra néhány példa:

LMP: Oldja fel a kormány a nemzeti parkok ez évi költségvetési támogatásának zárolását!

WWF Magyarország, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Levegő Munkacsoport: Támogatás híján tönkremehetnek a nemzeti parkok

Zöldek és az LMP: Halál a nemzeti parkokra?

Jávor Benedek: Halál a nemzeti parkokra?

Szabó Imre, az MTSz elnökének levele Dr. Fazekas Sándor Miniszternek

WWF: Idén összeomolhat az állami természetvédelem?

 

A fenti cikkek szerint az eddigi 3 Md Ft-os támogatásból fog vissza 2011. tavaszán a VM 1,3 Md Ft-ot, így a továbbiakban a nemzeti park igazgatóságok 1,7 Md Ft költségvetési forrással számolhatnak 2011-re, amely kiegészíti saját bevételeiket.

 

A 2011. évi költségvetés 2010. decemberi elfogadásakor még arról lehetett olvasni, hogy 2011-ben növekedni fog a nemzeti park igazgatóságok költségvetési finanszírozása.

Vidékfejlesztési Minisztérium: A kormány elfogadta a 2011. évi költségvetést című írásban: "A nemzeti parkjainkra közel 6 milliárdot költhetünk." "Az egyes intézmények - szakiskolák, agrárkutató intézetek - költségvetését a támogatás csökkenés ellenére sikerült szinten tartania a minisztériumnak, sőt egyes intézményeknél (Állami Ménesgazdaság, Nemzeti Parkok) a támogatási szint növelésére is volt lehetőség." Ugyanez jelent meg a kormany.hu helyen is akkor.

A gondola.hu helyen az "Elfogadta a parlament a 2011-es költségvetést" című cikk ide vágó részlete: "520 millió forinttal kapnak többet a nemzeti park igazgatóságok, 1 milliárd forint jut a Natura 2000 korlátozások kompenzációjára. A természetvédelmi törvény által védett területekkel részben átfedésben, az ország területének 21 százalékára terjed ki az Európai Unió élőhelyvédelmi és madárvédelmi irányelveinek alapján kialakított közösségi jelentőségű természeti területek hálózata, az ún. Natura 2000 hálózat. Ezeken a területeken a kijelölést indokló, közösségi jelentőségű fajok és élőhelytípusok megőrzése érdekében kötelező intézkedéseket tenni. A több mint másfél milliárd forintos többlettámogatást a környezetterhelési díj többletforrásaiból finanszírozzák."

 

A tavaly december végi és a most március elejei cikkek alapján nem teljesen világos, hogy az először emelés, majd utána csökkentés eredményeként mi is a végső pozíció. Minden esetre az erdőgazdálkodók a védett erőket költségvetési támogatásoktól függetlenül gondosan védik és gazdálkodnak benne az előírások betartása mellett.

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.