FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-02-24

Organikus farönkház - Cordwood

Még a múlt év végi elköszönéskor jeleztük, hogy ebben az évben kiemelt helyet kap a fenntarthatóság, amiből természetesen nem maradhatnak ki az organikus épületek sem.


Itt most ne tessék kizárólagosan a hazai organikus hagyományokra gondolni, a szó valódi értelmében is organikus anyagok felhasználásáról szeretnénk szót ejteni. Az organikussággal - legalábbis a nagyvilágban - sok helyütt együtt jár a saját kezű kivitelezés, a kalákamunka. Sőt sok esetben olyan házakat is bemutatunk majd, ahol jószerivel nem működött közre építész, a majdani lakó volt egyben a tervező is.

Új sorozatot kezdünk, amiben szó lesz majd vályogról, szalmaházról, földházról sok minden egyébről.

Tessék most egy kicsit elszakadni a szabványoktól, előírásoktól, oldalkertektől, lambda és U értékektől, energiaracionalizálásról és más efféléktől. No nem azért, mert hirtelen más lett a véleményem ezekről, hanem mert létezik másfajta világ is, ahol ezek a fogalmak nem vagy nehezen értelmezhetőek és ahol nem az építész a ház létrejöttének legfontosabb eleme, hanem a hagyomány, a spontán kreativitás, a praktikum. A természetközeliség, amivel vissza is kanyarodtunk a kiinduló gondolathoz, a fenntarthatósághoz.

 

Pár hónapja azt kérdezte tőlem valaki egy email-ben, hogy nem írnék-e a Cordwood-ról? Akkor volt más, amiről írni akartam, ezért félretettem. No meg más miért is, amit a bevezetőben írtam. Most került újra a kezembe. Így ez lesz e kis sorozat első témája.

A második videón jól látszik, hogy a ház falait jellemzően farönkök alkotják, de persze lehetnek a tüzelésre előkészített, hasított rönkök is. A farakásszerűen egymásra rakott fadarabok közé cementhabarcs kerül vagy teljes felületén, vagy csak a két szélére, közé pedig cementes fűrészpor. A kör alakú "falazóelemek" miatt a habarcs felülete elég nagy, eléri a 25%-ot, a hasított fából készülteknél ennél jóval kevesebb. Az egyenes falak állékonysága elég korlátozott, ezért legtöbbször kitöltőfalazatként épülnek fa vázzal. Az íves falak önmagukban is sokkal állékonyabbak, nem véletlenül látunk olyan sok kör alakú házat ezzel a technológiával megépülni, mivel ebben az esetben nem feltétlenül szükséges a faváz.

Bár itt most nem a műszaki adatok az elsődlegesek, azt azért jó tudni, hogy a felénk is jól ismert boronafalas házakhoz képest - ahol a fa elemek száliránya párhuzamos a fallal - a hőszigetelő képessége sokkal rosszabb, a fele-harmada. Másrészt a fa a vágott felületén a legsebezhetőbb kártevő bogarak és gombák ellen, amit valamilyen természetes védőanyaggal kell védeni.

Nézzük ezt a következő képet, hát nem gyönyörű a színes üvegeken átsütő fény a belső térben?

Ne vitassuk el azt a jogát senkinek sem, hogy olyan körülmények között élhessen, amit ő választott, ha PÉLDÁUL ilyen környezetben érzi jól magát, ha ez a környezet adja meg számára azt a megnyugtató érzést, hogy a lehető legkisebb mértékben avatkozott bele a környezetébe, akkor hagyjuk meg neki ezt a jó érzést!

 

Forrás: koos.hu

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.