FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-02-18

Európai uniós támogatás nyerhető az erdőtelepítéshez

Az ország több, mint negyedét már erdő boríthatná 2030-ra. Az erdőtelepítés munkát ad és energiát termelhet. Élnek-e a támogatás lehetőségével Hevesben? A válasz nem egyértelmű.


A téli favágással kezdődik a jövő ígérete. A régi, vágásérett erdő helyére kerülnek az új csemeték. FOTÓ: LÉNÁRT MÁRTON

Az Egererdő Zrt.-nek egy talpalatnyi földterülete sincs, ahová új erdőt telepíthetne - lepett meg a válasszal dr. Jung László vezérigazgató. A cégünk erdőfelújítást végez, a megöregedett, vágásérett erdőállomány helyére ültetünk újakat. Az erdőtelepítés azt jelenti, hogy a korábban, jellemzően, más mezőgazdasági művelés alatt álló területen létesítenek új erdőt, ahol nem gazdaságos a növénytermesztés. E területek túlnyomó többségben magán tulajdonban vannak, és jellemzően osztatlan közös tulajdonban, ami nehezíti a folyamatot. Ha csak egy tulajdonos nem járul hozzá szavazatával az erdőtelepítéshez, úgy az egész projekt meghiúsul.

Többnyire a legelőkre ültetnek facsemetéket a tulajdonosok, miután az országban gyakorlatilag megszűnt, pontosabban elényészően csekély a szarvasmarhatartás. Az ilyen területekre lehet benyújtani erdőtelepítési pályázatot, s az európai uniós forrásból finanszírozható a tervek elkészítése, a talajelőkészítés, a csemeteültetés és az ápolás.

Heves megye északi, munkanélküliségtől sújtott részén különösen megfontolandó a lehetőség. Ugyanis a faültetés, majd az új erdőültetvény gondozása éveken át igényli a kézi munkát, s ez kenyérkereseti lehetőséget adna a térségben élőknek.

 

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatósága, mint független, költségvetési szervezet kötelezett arra, hogy az erdőkről - idősekről, fiatalokról egyaránt - leltárt készítsen tízévenként. Tervet adnak a gazdáknak, hogyan köteles végezni az erdőápolást, -nevelést és milyen feltételek mellett kezdhetik meg a fa kitermelését.

Eged István, Pétervására polgármestere azt tervezi, hogy a falugazdásszal közösen tájékoztatják a város lakosságát és a földtulajdonosok közösségét: európai uniós támogatás nyerhető az erdőtelepítéshez. A város vezetője úgy véli, többen is érdeklődnek majd, s megragadják a kínálkozó lehetőséget.

Csillag Béla nyugalmazott katonatiszt, Pétervásárán él, s már telepített 30 hektár erdőt.

- A kárpótlás kapcsán jutottam a mezőgazdasági hasznosításra alkalmatlan, bozótos területekhez - idézi fel a történteket. - A telepítést 1997-ben kezdtem, s tavalyelőtt ültettem el az utolsó csemetéket. Mindehhez nemzeti támogatást kaptam. Ez egy hosszú távú beruházás. Kérdésünkre elmondta, hogy három fia van, s úgy véli a majdani unokái családalapításához adhat segítséget az erdeje. Ugyanis a fa fajtájától függ, mikor termelhető ki. A nemes nyárra 15, az akácra 25-35, az egyéb lombos fára 50-60, a tölgyre és bükkre száz évet kell várni.

- Sajnos már megtapasztaltam, hogy árnyoldala is van a vállalkozásomnak - említi a gazdálkodó. - Tavaly egy 5 hektáros erdőrészben jártak a tolvajok, és sorban kivágták a fákat. Hiába tettem feljelentést, nem találták meg a tetteseket. Biztosítást sem köthetek tűzkár ellen. Ezzel együtt is szívesen telepítem az erdőt, mert szeretem a természetet.

 

Komoly kockázatot is rejt a vállalkozás

Dr. Jung László elmondta: a pályázattal elnyert finanszírozás szakaszoltan zajlik, a gazda munkáját rendszeresen ellenőrzi az erdészeti hatóság. A vezérigazgató megjegyezte: természetesen kockázatot is rejt a vállalkozás. Az aszályosabb év, a vadkár, továbbá a gyakran előforduló tűzesetek az erdő teljes megsemmisülését jelentheti. A terület ápolása hosszú folyamat, rendszeresen kapálni, sarlózni kell az ültetvényt. A helyszín védelméről is gondoskodni kell. S ha fafajtától függően 8-10 év múltán valódi erdővé érik a terület, a tulajdonosoknak igazodniuk kell a szabályokhoz, amit az erdőtörvény határoz meg

 

Megújuló energiát jelent a faapríték

Magyarország éves energiafogyasztása 1050 PetaJoul. Az évente szakszerűen kitermelt famennyiség közel fele (3 millió köbméter) tűzifa minőségű. Ennek a becsült fűtőértéke 40-55 PetaJoul, az össz-energiafelhasználás 4,7 százaléka. Hazánk vállalta, hogy 2020-ra a megújuló energia részaránya eléri a 13 százalékot, ami jelenleg közel 7 százalék.

 

Forrás: HEOL.hu

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.