FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-12-03

2012-től választják szét a megújuló, illetve gáz alapú kapcsolt áram termelők szabályozását

Volt olyan elképzelés, hogy a gáz alapú kapcsolt áram termelők jövő évtől kikerültek volna a támogatotti körből. E berendezések (gázmotorok) hőtermelése azonban szinte minden esetben távfűtést szolgál, amit kedvező áron tudnak tartani az eltérített kapcsolt áram ár alapján. Ezért végül mégis másként döntöttek. A cél a távhő ár drasztikus emelkedésének elkerülése volt.

Moratóriumot hirdet a kormány a kötelező átvételi rendszerben, igaz, a mostanihoz képest változó szabályokkal és támogatási összegekkel jelentette be Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma és energiaügyi államtitkára egy december 1-i konferencián. Az energiaügyi államtitkár szerint a kormányzat szándéka nem változott a téren, hogy szétválassza a valódi megújuló energiaforrások támogatását a kapcsolt energiatermelőkétől, de a valódi szétválasztás csak 2012-végén lesz. A moratóriumot a tervek szerint zöld és kapcsolt bizonyítvány-rendszer váltja majd fel.

Erről a Kapcsolt Energia Társaság októberben kezdett tárgyalásokat a minisztériummal és mostanra sikerült megállapodniuk.

Ugyanakkor Bencsik János beszélt arról, hogy a hazai épületek energiafelhasználása igen magas, Ausztriához képest egységnyi területre vetítve két és félszeres. Az államtitkárság tervei szerint jelentős épületenergetikai programok indulnak, az energiafelhasználás és a széndioxid kibocsátás csökkentésére. Az államtitkár kiemelte: a felújításoknál a komplex megoldásokat támogatják jobban, és az új épületeknél pedig csak az évi 50KWh/négyzetméter alatti fogyasztást produkáló tervek kaphatnak kivitelezési engedélyt.

 

A kapcsolt áram súlyának érzékeltetéséhez: A KÁT támogatás összege 44,2 milliárd forint volt 2010 első félévében. Az összes támogatás 67 százaléka - 29,6 milliárd forint - a kapcsoltan termelt villamos energiához kötődik. A megújuló energiaforrásokból termelt villamos energia után számított összeg 14 milliárd, a hulladékból termelt után számított 0,5 milliárd forintot tett ki.

A KÁT moratórium részleteit néhány héten belül mutatja majd be a hatóság. A fenti előjelek alapján a biomassza alapú kapcsolt áram termelésnek a gázmotorokhoz képest előnyösebb szabályozására lehet majd számítani.

Forrás: inforadio.hu, index.hu, energiainfo.hu

MM

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.