FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni! Mátyás Fakereskedo Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-11-11

Szárnyait bontogatja a sziágyi Madárlátta Suli

2010. november 11-én adták át a Madárlátta Sulit, így kicsik és nagyok örömére, megszépült, új környezettel várja vendégeit az Erdei Iskola.

A nyílt nappal egybekötött projektzáró rendezvényen beszédet mondott Barkóczi István, a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgatója, Szakáné Burányi Mária, pályázati referens, valamint Fekecs Lajos, műszaki osztályvezető.

 

Az Európai Uniós pályázatnak köszönhetően egy új épülettel egészült ki az erdei iskola, mely így még felkészültebben várhatja az erdőbe érkező diákokat. 2010 őszén, az Európai Unió több mint 75 millió forintos támogatásának köszönhetően a 250 m2-es új komplexum megépülése mellett, többek között 35 db kerékpár, bútorzat és oktatási segédanyagok beszerzése, korszerű fűtésrendszer kialakítása, illetve a fogyatékkal élők számára fizikai akadálymentesítés, kontrasztos táblák kihelyezése valósult meg.

A kivitelezés befejezésével a pályázat is a záró szakaszába érkezett, ezt ünnepelték a november eleji projektzáró rendezvényen. Az ezzel egyidejűleg szervezett nyílt napon a környék iskoláinak képviselői pedig megtekinthették, hogy hogyan is működik az erdei iskola, milyen programokkal várják a gyerekeket.


Barkóczi István és Horváth Mihály

A SEFAG Zrt. és Lábod Község Önkormányzatának összefogásával 1995 óta működik a rinyabesenyői erdő mélyén a régi, elhagyott erdészházból kialakított - a most lezáruló pályázatnak köszönhetően kibővített - Sziágyi Erdei Iskola. Az iskola célja a természetszemléletű nevelésében való aktív részvétel. Segítséget nyújt az erdei életközösség, az erdei környezet, illetve az erdei munkák megismerésében, valamint lehetőséget nyújt arra, hogy a napszakok, az évszakok váltakozását természetes környezetében, az erdőn figyelhessék meg a gyerekek. Ezt a célt jól szolgálja az iskola elhelyezkedése, az, hogy az épületből kilépve rögtön a rengetegben találja magát tanár és diák egyaránt.

A "Madárlátta Suli" a "felfedezve" tanulás örömét nyújtja az ide érkezőknek. A megtapasztalás, az átélés és az érzékelés segítségével szinte észrevétlenül formálja a résztvevők természet iránti elkötelezettségét, környezettudatosságát, önmagával és környezetével szemben érzett felelősségtudatát. Varázsát a játékra csábító tágas udvar, a játszótéri játékok, a focipálya, a kosárlabda pálya, a szabadtéri főző- és pihenőhely, és nem utolsó sorban az érintetlen természeti környezet adja. Ezen kívül lehetőség van erdész szakember vezetésével az iskola környezetében húzódó öt erdei tanösvény bejárására is.

 

Az Erdei Iskola minősített programjai:

Alsó tagozat számára: Amiről az erdő fái mesélnek

Felső tagozat számára: Fedezzük fel Belső-Somogyot!

 

További programok:

- Tanösvény

- Erdőgazdálkodás

- Vadgazdálkodás

- Vizek világa

- Domborzati formák (térkép és iránytű használat)

- Talajtan

- Sokszínű rovarvilág

- Vadnyomismeret

- Kézműves foglalkozás

 

A gyakorlati foglalkozásokon kívül az ismeretanyag szemléltetését és könnyebb elsajátítását laboratóriumi- és audiovizuális eszközök, távcsövek, nagyítók, mikroszkópok, ismeretterjesztő- és határozókönyvek, lexikonok segítik.

 

Az Erdei Iskola könnyen megközelíthető akár személygépkocsival, akár tömegközlekedéssel, de van lehetőség különjáratos autóbusz igénybevételére is.

www.sziagyisuli.hu


Forrás:
SEFAG Zrt.

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.