FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-10-12

Egy ökotudatos falucska története

A csereháti Homrogd általános iskolájában a régi gázkazán helyett egy korszerű, 300 kW-os faapríték tüzelésű kazánt állítottak üzembe. Nemcsak a fűtési számla csökkent, de még munkát is tudnak adni helyi lakosoknak.

A Cserehát dombvidék lankáin, a borsodi régió egyik legszegényebb területén található az a kis falu, Homrogd, ahol néhány hónappal ezelőtt nagy-nagy környezetvédelmi változtatásokat indított el az önkormányzat. Kis lépésekkel kezdődik minden nagyobb csoda, mondják és hogy példát mutassanak, több milliós beruházásra szánták el magukat: a helyi általános iskolában az öreg gázkazán helyén most egy új, csúcstechnológiájú, biomasszával működő gép áll. Talán nem passzolnak hozzá a falon található agyagtálak, és a csipketerítő sem emeli ki a fém csillogását, de a falu filozófiája az: úgy őrizzük meg a település falusias jellegét, hogy közben nem félünk a fejlődéstől sem.

 

Nem mintha a Heizomat kazánnal annyira eltávolodnának a természettől: hiszen a 300 kW-tal dübörgő, 90%-os hatékonysággal dolgozó, könnyen kezelhető berendezés kizárólag növényi alapanyagokkal működik: bármilyen éghető, fás szárú részt eltüzelhetünk benne: faaprítékot, faforgácsot, fafűrészport, erdészeti hulladékot és még sok egyéb anyagot. A rendszer egy kapcsoló beindításával meleg vizet állít elő a biomasszából, felfűti a rendszert, és anélkül, hogy folyton ellenőriznünk kellene, modulálja a saját működését.

 

Nem csak környezetkímélőbb, mint a földgázzal működő típusok, de abban az értelemben is energiatakarékosabb, hogy olcsóbb az üzemeltetése (a gázkészülékhez képest 58,5% megtakarítás érhető el, ha pedig önmagunk gondoskodunk fűtőanyagról, akár 67,5% is). Ugyanaz a komfortfokozat olcsóbban, ráadásul környezetszennyezés nélkül, apríték-tüzelésű kazánnal - a polgármestert azonban nem csak ezek az érvek győzték meg a beruházáskor. Hanem az, hogy közmunkát tud adni a helyieknek, akiknek - csak úgy, mint a többi Észak-Magyarországi település lakóinak - jelentős hányada évek óta munkanélküliséggel küzd. Tisztul a környék is, hiszen a munkások - miközben aprítéknak valót gyűjtenek - rendbe teszik az elhanyagolt mezőket. Rég nincs már állattartás ezen a vidéken, az elvadult kaszálókra pedig ráfér a karbantartás.

 

Az elmúlt hónapok alatt felgyorsultak az események a kis településen: a fűtőberendezéstől távvezetéket építettek egészen az óvodáig, a következő lépés pedig a templom és a polgármesteri hivatal ökotudatos felújítása lesz. A beruházás nem két fillérbe kerül, de mivel a falu gázszámlája egyötöde a korábbinak, a befektetés 3-5 év múlva megtérül. És még azt mondják, bonyolult és drága a környezetvédelem? Ha egy kis borsodi falu azt mondja, nekik megéri, mivel tudnak még takarózni a nagyok?


Forrás:
Zöldtech


DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.