FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni! Mátyás Fakereskedo Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-10-05

FAGOSZ vélemény az Új Széchenyi Tervről

A FAGOSZ az Új Széchenyi Terv vitairatához adott véleményében felhívta a figyelmet az erdők, az erdőgazdálkodás és a faipar jelentőségére a munkahelyteremtés, a klímaváltozás elleni küzdelem, az ökoturizus és a vidék fejlesztése szempontjából is.

 

 

2010. július 28-án jelentették be az Új Széchenyi Terv vitairatát a Nemzetgazdasági Minisztériumnál. A magyar gazdaság állami eszköztárral vezérelhetőségének alapstratégiája, azonban teljesen más felépítésű irat, mint bármely korábbi hasonló tárgyú mű. (Az NGM sajtóközlemény lap alján található a kapcsoló a vitairat megjelenítéséhez.)

 

 

Augusztus közepén kértük a FAGOSZ tagságát: jelezzék érdekeiket, észrevételeiket, a beérkezettek és konzultációk alapján a titkárság összeállította a FAGOSZ véleményt (pdf 4 oldal), melyet a szeptember közepi határidőre meg is küldtünk az NGM-nek.

 

A vitairatban az erdőgazdálkodást és a faipart pusztán mint az alternatív energia termeléséhez használható biomassza forrást vették figyelembe a szerzők.

 

Észrevételeztük: Az erdőkkel kapcsolatban említést érdemelne, hogy hazánk egy ötödén, a művelt területek egy negyedén jelentik a gazdálkodás tárgyát, ezáltal munkahelyet és megélhetést a vele foglalkozóknak. Mindezt olyan vidékeken ahol sok esetben más munkalehetőség nincs. A klímaváltozással szembeni küzdelemben pedig az erdők folyamatosan bővülő tényezői a légköri szén megkötésének és így tartásának, amiben a fatermékek termékként tartós használata hasonlóan kedvező szerepű. Ezért is mondjuk: "Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!" Az egyetlen megújuló nyersanyag, amelyből szerkezeti és sok egyéb építési, használati termék készül. Ipara, a fafeldolgozás és a bútorgyártás döntő többségében KKV szektor, elsősorban a vidék ipara.

 

Javasoltuk, hogy a 7 kitörési pont közül számunkra legfontosabb, a "Zöld gazdaság, energia" esetében a foglalkoztatás, a piacteremtés, a klímaváltozás elleni küzdelem szempontjából is határozottabban vegyék figyelembe az erdőgazdálkodást és a faipart és ezek termékeit.

Az "I. Gyógyító Magyarország - Egészségipar" területén pedig az öko-turizmust is figyelembe kell venni, amiben az erdők és az erdészeti létesítmények, az erdőgazdálkodók ez irányú kapacitásit fejleszteni javasoljuk.

Az üvegházgázok megkötése terén különösen a CO2 esetében a légköri szén megkötését és tartós tárolását is szorgalmazni kell, tehát nem pusztán a kibocsátások csökkentését, hanem a már kibocsátott megkötését, ahol erre mód van. Erdőtelepítéssel, az erdők fejlesztésével, a fatermékek használatával pedig erre mód van.

A szilárd biomassza esetén konkrét szövegjavaslatot tettünk az erdei fára és az ipari faeselékre vonatkozóan.

A munkahelyteremtéssel kapcsolatban is kértük az erdőgazdálkodás konkrét megnevezését.

 

Jeleztük kétségünket, hogy a vállalkozások fogják-e támogatni a kötelező kamarai tagság visszaállítását a vele járó kötelező tagdíjfizetéssel együtt. Javasoltuk az önkéntes tagságú szakmai szövetségek képességeinek, teljesítményeinek megemlítését is a vitaanyagban.

 

Végül kerestük a kapcsolatot a leendő Agrárkoncepcióval (FATÁJ 2010-07-16), amelyet a vitaanyag nem említett meg.

Mőcsényi Miklós

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.