FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni! Mátyás Fakereskedo Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-08-25

Pelletgyártási konferencia - 10. Pellets Industry Forum

Az elmúlt évek során rohamosan megnőtt a fapellet gyártás, Németországban és külföldön egyaránt. Amíg Németország fedezni tudja saját pellet szükségletét hazai termeléssel, addig más országok, mint például Hollandia, Belgium, Dánia, Svédország és Olaszország, importálni kénytelen.

Így a nemzetközi fapellet piaca folyamatosan bővül. Az európai piacra betörni vágyó új pellet gyárak létesültek Kanadában, Oroszországban, Dél-Afrikában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban.

 

Az iparág nemzetközivé válása egyre átfogóbbá teszi a piaci követelményeket, ezért harmonizált szabványok kidolgozása és nemzetközi hálózatok kiépítése vált szükségessé. Evégett nyolc európai ország egyesületi képviselője 2010 július hónap elsején megalapította az Európai Pellet Tanácsot (EPC). Célja, hogy elősegítse a nemzetközi ipari hálózat kiépítését, és javítsa a politikai keretfeltételeket Európában. Az EPC Brüsszelben képviseli az európai fapellet ipart. Az ENplus tanúsítási rendszer bevezetésén dolgozik, hogy biztosítsa a tüzelőanyag minőségét Európa-szerte.

 

A vállalatok számára szükségesek a műszaki és gazdasági ismeretek ahhoz, hogy életképes döntést hozhassanak az egyre növekvő nemzetközi piacon. Csak azok a vállalatok képesek megfelelő stratégiai lépéseket tenni, amelyek tisztában vannak a jelenlegi piacgazdasági helyzettel. A Stuttgartban 2010. szeptember hónap 7-8-án megrendezésre kerülő 10. pelletgyártási konferencia a legmegfelelőbb alkalom a jelenlegi nemzetközi pelletipari fejlesztés megismerésére és a szükséges politikai keretrendszer helyzetének a megvitatására.

 

A konferencia első napján az ágazat számos képviselője fogja kifejteni nézetét a nemzetközi piac fejlődéséről. A második napon egy-egy adott ország szakértői fognak részletesebb információval szolgálni kulcsfontosságú piacokról. Ipari szakértők a világ minden tájáról fogják kifejteni véleményüket a skandináv, brit, osztrák, francia, kelet-európai és észak-amerikai piac jövőjéről.

Az első nap fennmaradó része a politikai helyzetnek az ipar jövőjére gyakorolt hatásával foglalkozik. A pellet üzemű berendezések iránt támasztott új műszaki követelmények hatására a CO2 kereskedelem piaci következménye is megvitatásra kerül, továbbá a változásoknak a vonatkozó programokra - mint pl. a Német Piacélénkítési Programra - gyakorolt hatása is. Az első nap csúcspontja a politika és az ipar képviselőivel folytatandó vita lesz, a pelletgyártó ipar jelenlegi elősegítését célzó intézkedések kedvező és kedvezőtlen hatásáról.

A konferencia második napján különféle szekciók adnak majd lehetőséget a résztvevőknek ismereteik bővítésére. Egyik műhely a következőkkel foglalkozik:

- Pellet tüzelőberendezések használatának elemzése

- Kombinált fűtőberendezések (pellet-napenergia) hatékonyságnövelése és a károsanyag kibocsájtás csökkentése

- A Szövetségi Károsanyag Kibocsájtási Törvény (BlmSchV) első módosításából eredő új követelmények

 

Egy másik szekció a pellet nemzetközi kereskedelmével és ipari felhasználásával foglalkozik. A vitában megpróbálják eldönteni, hogy a fapellet megfelelő lesz-e az erőművek számára, a biomassza-hasznosítás fontos szerepet játszik-e majd, és milyen hatással lesznek a fenntarthatósági követelmények az iparra nézve.

Egy harmadik szekció közelebbről vizsgálja a pelletgyártást, a pellet minőségbiztosítását és a tárolási biztonságot. A résztvevők megtudhatják, hogy milyen tipikus hibák fordulhatnak elő a pellet gyártása közben, miként előzzék meg, mi a tapasztalat az új európai pellet szabvánnyal, és hogyan szállítsák/tárolják biztonságosan.

 

Az elmúlt években a Pelletgyártási Konferencia lett a nemzetközi pelletipar központi találkozóhelye, tapasztalatcsereként szolgáló fórum az ipar szakértői és döntéshozói, kutatói és a politika számára. A bemutatók és kiállítások látogatása mellett a szakértők a legújabb termékekről és szolgáltatásokról kísérő kiállításon szerezhetnek ismeretet ebben az évben. A kiállítás nyitva áll a kereskedelem területéről érkező érdeklődő látogatók számára is, akik nem vesznek részt a konferencián.

A szervezők legalább 500 résztvevőre számítanak.

[Részvételi díj: 550 euró/fő (~155 eFt) a két nap eseményeire (szállás nélkül). FATÁJ szerk. megjegyzése]


Forrás:
IHB
és PelletsForum

Szakfordítás: Ternóczi Endre - okl. erdőmérnök honlap: Poliglott Szakfordítói Iroda

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.