FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni! Mátyás Fakereskedo Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-08-25

Nyári árnyékolás kültéren - pergola

Mivel még javában nyár van, napsütéses napok, ilyenkor a kinti, lakáshoz, házhoz tartozó terek árnyékolása még nagyon is fontos ezért gondoltam kicsit írok erről a témáról. És tényleg kicsit írok, mert inkább a képek beszéljenek.


Akad azért 1-2 olyan szakszó, amit kiemelnék, különösen annak tudatában, hogy egy múlt heti rádióbeszélgetés kapcsán - Ingatlanadó a Rádió Cafén - a teraszokról beszélgettünk, és természetesen azok fekvése is szóba került, mint lényeges és meghatározó adottság, valamint, hogy nem fedett terület esetén hogyan is készülhetünk fel az erős nap ellenni védelemre. Ekkor említettem a pergola lehetőségét, mire kaptam is kérdést, hogy az mi is pontosan.

 

A wikipedia szerint: "A pergola az egyik legrégebbi szabadtéri és épülethez kötött árnyékolás. Már az ókorban előszeretettel használták kertek, parkok árnyékos pihenőinek kialakításához. A ma modern embere is szívesen nyúl vissza eleink praktikus, környezetbarát megoldásaihoz.

A pergolák vázát leggyakrabban fa gerendákból készítik. A függőleges tartóoszlopokra helyezik a kereszt gerendákat. A keresztgerendákra kerülnek fel a tetőelemek. A tetőelemek is legtöbb esetben gerendából, vagy élére állított deszka pallóból készülnek.

Az így kialakított "tető" vázra gyakran szőlőt, más futó növényeket futtatnak fel, lenvászon vagy más vízhatlan anyagot helyeznek el, vagy szabályozható árnyékoló berendezéseket szerelnek."

 

A pergola összegezve árnyékolásra készített tartó-és vázszerkezet, amely nem önmagában ad árnyékot, hanem a ráfuttatott növények vagy textília lesz az árnyat adó darab.

Bár az, hogy önmagában a szerkezet ad-e árnyékot attól függ mennyire sűrűn kerülnek bele a vízszintes, vagy függőleges részek. Készül olyan változat is, melynél függőleges irányban csak a fő tartóelemek helyezkednek el, és köztük nincs belső határolás, ez esetben oldal irányú árnyékolást a meglévő tárgyak, vagy bokrok, fák adhatnak.

 

A pergolák épülhetnek közvetlenül az épülettel összefüggően, illetve különállóan a kertbe.

Anyagukat tekintve legelterjedtebb a fa, illetve van fémvázas is, kovácsoltvas termék is, ám most keresgélés közben találtam pár-képet - nem magyar oldalon -, ahol műanyagból készült az egész. Környezetbarátabb anyag a természetes fa, de szó se róla jól illeszkednek a modern házakhoz.

 

Forrás: t-rend.blog.hu

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.