FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni! Mátyás Fakereskedo Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-08-18

Passzívház példa Csehországból

A Csehországi Koberovy városkában, mely egy tájvédelmi körzetben, 430 m tengerszint feletti magasságban fekszik, 13 könnyűszerkezetes épület készült passzívházként, 2005-2006 évben.

A Prágai Műszaki Egyetem folyamatosan elemzi a projektet, melyben az épületek éves fűtési igénye megegyezik a Passzívház követelménnyel - 15 kWh/év.

Az épületek tájolásánál figyelembe vették az észak-déli irányt, amely a tetőn elhelyezésre kerülő napkollektorok valamint a szoláris hőnyereség szempontjából a legideálisabb volt (lásd térkép).

A lakóépületek nagyon egyszerű alaprajzi kialakításúak, pince nélküli, földszint + tetőtér beépítésűek. Kihasználva az optimális felület-térfogat arány előnyeit. Fűtött garázs nem létesült, a gépkocsik elhelyezése az épülethez szervesen csatlakozó fedett (zöldtetős, fa szerkezetű) gépkocsi beállóban történik.

A földszinten külön gépészeti helyiség került kialakításra, melyben a gépi szellőzés, a hőszivattyús fűtési rendszer, vezérlései, tároló berendezései, hőcserélői kaptak helyet.

Főbb épületszerkezeti anyagok:

- Falak U = 0,10 W(m2K)

- Magastető U = 0,08 W(m2K)

- Padló U = 0,16 W(m2K)

- Ablakok U = 0,72 W(m2K)

- Földszinti födém U = 0,22 W(m2K)

- Összesített hőveszteség Qmax = 1,95 kW

 

A homlokzati falakban 10 cm homlokzati hőszigetelés + 30 cm Airrock ND hőszigetelő lemez helyezkedik el, a tetőben 44 cm Rockwool kőzetgyapot hőszigetelés a padlóban pedig 20 cm lépéshangszigetelő anyag került beépítésre.

Az épületek kialakítása teljesen megegyező, csak homlokzati kialakításukban térnek el igazodva a tulajdonosi igényekhez.

Nagyon fontos megjegyeznünk e 13 lakóépületből álló egység kapcsán, hogy megvalósításukhoz jelentős többlet költség ráfordításra nem volt szükség, inkább a szemléletmód változás és a környezettudatosság igényelt nagyobb odafigyelést. Láthatjuk, hogy milyen harmonikusan illeszkednek be az épületek a tájvédelmi körzetbe, a tereprendezést is elvégezték egy időben az építéssel, nem láthatunk barikádszerű kerítéseket sem, hanem a természettel összhangban a kerítés növényzettel kerül kialakításra.

A bemutatott példából is mutatja, hogy Passzívházat építeni nem olyan bonyolult és költséges dolog, mint ahogy azt sokan gondolják. Csak elhatározásra, jó tájolású telekre, és szakértő tervező - kivitelező gárdára van szükség.

 

Forrás: PasszívházMagazin

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.