FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-08-13

A májusi széldöntések hatása a fapiacra

A rendkívüli csapadékot követő májusi viharok széldöntései nyomán, mintegy félmillió köbméter faanyag jelenhet meg az egyébként is nyomott fapiacon, szezonon kívüli, fülledésnek kitett időszakban.

A széldöntés piacra gyakorolt hatása a bükk fűrész-, és lemezrönk árakat tartósan és jelentősen, a papírfa, rostfa, tűzifa árakat időszakosan le fogja törni, a fizetési határidőket tovább fogja lazítani. Normalizált szállítások bükk iparifa választékokból újra csak 2011. januártól várhatók.

 

2010. május végén - többnapos, évtizedek óta nem tapasztalt, intenzív esőzés után - dél-nyugati irányból rendkívüli szélvihar csapott le az ország egyes részeire és a történelmi Felvidék középső részére. A nagy erejű szél a legnagyobb károkat a HM VERGA Zrt, a Nyírerdő Zrt, és a Bakonyerdő Zrt. erdeiben okozta. Az ország érintett erdőgazdálkodói területén a széldöntés következtében kidőlt (becsült) bruttó fatömeg meghaladja a félmillió köbmétert.

Legerősebben Veszprém, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye erdőállományai sérültek. Szlovákiában a legnagyobb szélkárok a Kis-Kárpátok térségben keletkeztek, mintegy 300 ezer köbméter nagyságrendben.

Egy természeti katasztrófa sohasem jön jókor. Valamennyi jelentősebb gazdálkodó 2009. év végén, 2010. év első negyedévében elkészítette az éves termelési érték- és költségszámításait vevők, fafaj és választékok szerint.

A 2010. év végre újra egy kiszámítható, pozitív piaci várakozásokat tartalmazó évnek indult.

A megelőző évekről, rövid visszatekintés után a következő mondható el: 2007. második félévben megtört, 2008. évben pedig - talán a tölgy rönk kivételével - valamennyi termék esetében megállt, sőt megfordult a trend, keresleti piacokból kínálati piacok lettek. Az árak erős csökkenése, vagy - jó esetben - stagnálása mellett, jelentősen romlottak a fizetési viszonyok (fizetési hajlandóság, fizetési határidők). A rendelések erősen visszaestek, a szállítási lehetőségek bizonytalansága egész éven át tartott. 2009. évben ez a negatív piaci környezet stabilizálódni kezdett, a korábban jelentős mennyiséget felvevő farostlap gyárak át nem vett mennyiségét megvették az erőművek. A magas gázárak, hosszabb ideig tartó telek következtében, a lakossági tűzifavásárlás is megerősödött. A keresletcsökkenés megállt, a kereslet egy alacsonyabb szinten stabilizálódott.

 

2010. év elején az egyes választékcsoportokat elemezve, a fahasználati termékek piacát a következő trendek jellemezték.

Rönkök vonatkozásában továbbra nagy kereslete volt a jó minőségű tölgy és akác rönknek, újra élénkebb igény mutatkozott a kőris, fekete dió, nemes nyár és fenyő rönkökre, stagnált a bükk rönk. Az árak jellemzően sem felfelé, sem lefelé nem változtak jelentősen ebben a minőségi csoportban.

A gyengébb minőségű ún. hazai rönkök iránti érdeklődés nőtt. Ezen termékek árai az elmúlt években jelentősen csökkentek (akár 20-25%-kal is). Az árszint 2010. első félévben nem változott, sőt, bizonyos esetekben és értelemben kis mértékben csökkent is, de a megélénkülő kereslet hatására nagyobb mennyiségű terméket lehetett újra rönkként, illetve fagyártmányfaként (pl. tölgy, bükk, cser, kőris) értékesíteni. Ezt a növekvő kereskedelmet elsősorban a kis- és középvállalkozások indukálták, mert a fríz, fedőréteg utáni ipari igény újra megjelent a piacokon.

További stabilitást hozott e választékcsoport, és a fagyártmányfák piacába 2010-ben a fokozódó raklapgyártás is. Ezek a termelők elsősorban a fenyő-, és lágylombos fafajokból készült választékok értékesítését segítik. Utóbbi termékek vonatkozásában már kisebb áremelkedés is elkezdődött a II. negyedévtől.

2010 évben egyértelmű mennyiségi keresletnövekedés jellemzi a papírfa (bükk, EF/FF, LF), és erős élénkülés a rostfa (különösen a lágylomb, fenyő) termékcsoportot. A bükk-, gyertyán papírfák esetében változatlan vagy kisebb értékű, a fenyő papírfáknál mintegy 10-15 %-os, a lágy-, és fenyő rostfák tekintetében 4-8%-os, a keménylomb rostfákat (cser, tölgy) illetően 10-30%-os áremelkedés (előbbi ausztriai, az utóbbi érték az olaszországi export vonatkozásában) realizálódott a januárban induló új szállításokkal.

Az országban termelődő vastag tűzifa közel 2/3-a hazai és külföldi erőművekben értékesül. Ez a termék, (annak nagy mennyisége) stabilizálta, és határozta meg a gazdasági válság elmúlt éveiben a rövid (sarangolt), és hosszú ipari papírfa, rostfa, egyéb iparifa (rúdfa), és raklap alapanyag minimál árait. Idén még minden beszállító - a hosszú távú erőműves szerződéseknek köszönhetően - stabil, 2-4%-os árnövekedéssel számolhatott.

A fennmaradó tűzifa hányad 80-85 %-a hazai lakossági, illetve 15-20%-a külföldi lakossági igényeket (dorongos, hasított tűzifa, fűrészelt ömlesztett, kalodába rakott konyhafa) elégít ki.

 

Az elsődleges fatermékek piaca tehát 2010 elején egy tervezhető, kereslet-kínálati oldalakról elfogadhatóan stabilizálódott, enyhén pozitív irányba mozduló gazdasági környezet volt. Az értékesítési tevékenységek legnagyobb kockázata a bekövetkezett széldöntésig nem a vevők bizonytalan rendelési és szállítási feltételei, hanem az egész évben fennálló deviza- (HUF/EURO árfolyam alakulása), és a kis-, és középvállalkozások (nem biztonságos forgó-, illetve saját tőke szintjéből fakadó) fizetési kockázat volt.

A 2010. május végén bekövetkezett széldöntés ezeket a piaci viszonyokat bizonyos fafaj, és választék tekintetében nem, vagy alig, más fafaj és választék esetében jelentősen megváltoztatta.

Bár mennyiségi vonatkozásban igen jelentős a Nyírerdő Zrt-nél tölgy, akác, és fenyő fafajokban bekövetkezett széldöntés, a legnagyobb kár a bükk állományokat érte, mind Magyarországon (erdőgazdaságok, magán-, és közbirtokossági erdők), mind a térségben (Kárpát-medence, Szlovákia). A legtöbb, és legdöntőbb piaci változások a bükk választékokkal kapcsolatban történtek.

Más fafajok vonatkozásában a természeti kár és az értékesítési veszteség súlya, a vágáscserék, megtakarítások, és a ténylegesen kidőlt famennyiség figyelembevétele alapján - a Nyírerdő Zrt kivételével- nem meghatározó.

 

A bükk választékok oldaláról nézve azonban nehéz kérdések sorakoznak...

A bükk fűrész-, és lemezrönk kereslete az elmúlt 2 évben csökkent, az árak a fűrészrönk esetén évek óta hasonló szinten maradtak, míg a hámozási, és késelési lemezrönköknél drasztikusan estek.

A gazdasági válság következtében a legnagyobb bükk fűrészrönk vevő, az osztrák Abalon Hardwood GmbH. termelése mintegy 40%-ot csökkent. Szerencsére, ez nem teljesen ilyen arányban érintette a magyarországi beszállítás mennyiségét. A hazai legnagyobb hámozási rönk vásárló, az újkígyósi Úfa Bt. - több éve tartó likviditási gondok után - befejezte működését. Növekedett viszont az észak-olaszországi bükk fűrészrönk igény, és kisebb csökkenés mellett megmaradtak a korábbi szlovén, osztrák és szlovák vevők is.

A belföldi piacon - néhány nagyobb feldolgozó (pl.: az OWI Zala Bt., a Franciavágási Fűrészüzem) kivételével - jelentősebb mennyiségi átvevő hely sajnos nem működik. Mindezen adottságok mellett 2010 első negyedévében a bükk rönk piac, a várt, megállapodott feltételek szerint működött. A természeti katasztrófa a legrosszabb naptári időszakban, nyár elején következett be. A felmért, becsült károk alapján az eddigi mérsékelt keresletű bükk rönk piacra több mint egy éves exportnak megfelelő mennyiségű faanyag érkezett. Az időközben folytatott tárgyalásokon adtak ugyan segítséget a vevők, de igen szigorú feltételek mellett. A szállítások elkezdődhetnek, de várhatóan csak augusztus elejéig, majd újra csak szeptember közepétől folytatódhatnak. Szigorodhatnak a méret (hossz, átmérő), és minőségi előírások, soha nem tapasztaltan hosszúra nyúlhatnak a fizetési határidők, és az export fűrészrönk árak várhatóan 20-25%-al, míg a külföldi lemezrönk árak mintegy 15-20%-kal csökkenhetnek.

Bár a fák túlnyomó többsége földlabdával és koronával dőlt ki, nagyon kritikus a helyzet, hogy a fülledésre igen érzékeny bükkre milyen nyár vár. Vajon felhasználható-e fűrész-, és lemezrönkként a már csak ősszel kitermelhető faanyag?

 

Kedvezőbb a helyzet a bükk papírfa, rostfa és tűzifa területén. 2010. évben a "jó" cellulóz és viszkóz ("fa-gyapot") kereslet, valamint a növekvő lakossági tűzifa igény biztosan lekötötte az általános termelési feltételekre tervezett értékesítési készleteket. A széldöntés következtében keletkezett többletmennyiség ezen választékok között is átírta a korábbi piaci feltételeket.

A nagy - elsősorban - külföldi vevőkkel történt egyeztetések pozitív része, hogy a keletkezett többletet - a világpiaci keresletnövekedésnek is köszönhetően, átveszik, a fizetési határidők nem változnak, miként a méretek sem - az árszint viszont a papírfa, rostfa vonatkozásában, mintegy 4-6%-kal, a tűzifa esetén 2-4%-kal csökken.

A széldöntés utáni piaci feltételeket, és a gazdálkodói lehetőségeket összefoglalva megállapítható, hogy a május végén, június elején bekövetkezett széldöntés károk, az év hátralévő részében kivitelezhető vágáscserékkel - a bükk választékok kivételével - valamennyi erdőgazdaságnál, jelentősebb többletermelés nélkül, feldolgozhatók.

A "kényszer" vágáscserék és a nehezebb kitermelési feltételek növelik a költségeket, a szezonon kívüli időzítés, a nyári felkészítésből származó minőségi hibák, a dőlési, törési károkból adódó kedvezőtlen választék-összetételek csökkentik az árbevételeket.

A legnagyobb kockázat, és árbevétel-veszteség közvetlenül azokat az erdőgazdaságokat éri, amelyek a vágáscserék, és a nagy dőlési volumenek miatt bükköt kénytelenek vágni 2010 nyarán illetve őszén, és a többlet mennyiségük is döntően ebből a fafajból származik majd.

A széldöntés következtében a bükk fűrészrönk és papírfa közötti korábbi 35-40% árkülönbség várhatóan 15-20%-ra olvad. Ez tényleges veszteség (a mennyiségi növekedés ellenére), ami tovább nő, ha a cellulózgyárak - minőségi okok miatt - nem tudják, vagy csak újabb erős árcsökkentés mellett hajlandóak átvenni a döntéskár faanyagát az utolsó harmadévben.

Ha az őszi termelésű, viharkárból kikerülő, bükk fűrész-, és lemezrönkök a Vevők elvárásainak megfelelnek, gyakorlatilag az év végéig ezen alacsonyabb árkategóriájú és minőségű rönk szállítása valósul meg. Ez komoly értékesítési gondokat okozhat azon gazdálkodóknak, akiket nem, vagy csekély mértékben érintett a természeti katasztrófa. Az ő egészséges, jó minőségű rönkjük értékesítéséhez - ha a korábbi árszintet tartani akarják, és megtakarításokat sem terveznek - intenzív piackutató, új vevők bevonását eredményező tevékenységet kell folytatni.

 

Végül, a széldöntés piacra gyakorolt legrosszabb hatása az lehet, hogy a bükk fűrész-, és lemezrönk árakat tartósan és jelentősen, a papírfa, rostfa, tűzifa árakat időszakosan le fogja törni, a fizetési határidőket tovább fogja lazítani. Normalizált szállítások bükk iparifa választékokból újra csak 2011. januártól várhatók.

 

Erdőgazdaság bruttó % %
kidőlt famennyiség m 3 fafaj megoszlás haszná. mód
végh. % nevelő vágás %
Bakonyerdő Zrt.
60000
75% B, 15% CS/T, 10% EKL 80 20
DALERD Zrt.
500
60% HNY, 30% NNY, 10% EKL 50 50
Egererdő Zrt.
2000
80% B, 20% CS/T 50 50
Északerdő Zrt.
1000
80% B, 20% T 100 0
Gemenc Zrt.
1900
80% NNY, 20% SZNY 40 60
Gyulaj Zrt.
170
100% CS 100 0
Ipoly Erdő Zrt.
13300
80% B, Fe 15%, EKL 5% 60 40
KAEG Zrt.
5000
10% KL, 80% NNY, 10% HNY 70 30
KEFAG Zrt.
0
  0 0
Mecseki Erd. Zrt.
9000
80% B, 15% EKL, 5% LL 90 10
NEFAG Zrt.
0
  0 0
Nyírerdő Zrt.
120000
32% A, 24% Fe, 21% Tö, 18% LL, 5% EKL 85 15
Pilis Parkerdő Zrt.
13000
90 % B, 10% ELL 60 40
SEFAG Zrt.
10000
45% T, 50% EKL, 5% Fe 75 25
Szombathelyi Erd. Zrt.
5400
50% B, 30% KL, 20% Fe 70 30
TAEG Zrt.
3000
30% B, 35% Fe, 35% EKL 45 55
Vadex Mezőföldi Zrt.
8000
70% B, 25% EKL, 5% Fe 50 50
Vértesi Erdő Zrt.
15800
55% B, 40% EKL, 5% NNY 85 15
Zalaerdő Zrt.
0
  0 0
HM Budapesti Erd. Zrt.
1600
50% CS, 40% B, 10% EKL 90 10
HM Kaszó Erd. Zrt.
4000
30% T, 30% A, 25 % Fe, 55% EKL 50 50
HM Verga Zrt.
200000
80% B, 20% EKL 80 20
Erőgazdaságok összesen:
473670
  79 21
Magánerdők összesen*
100000
     
Mindösszesen:
573670
     
*Előzetes, nagyságrendi adat

 

Hajdú Ferenc - fahasználati kereskedelmi osztályvezető, Bakonyerdő Zrt.

A cikk nyomtatásban megjelent az Erdészeti Lapok 2010. július-auguszusi számában.


DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.