FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-08-12

A tarlótól a kulcsig - szalmaház-rendszer

A minősített szalmaház-rendszer a természetes és megújuló nyersanyagok építési rendszere. Alkalmas kiemelten környezetbarát, kicsi ökolábnyomú, klímavédő ház, alacsony energiájú ház, vagy akár passzívház létrehozására is. Készülhet belőle családi ház, gazdasági épület, maximum háromszintes társasház, iroda és középület.


A szalmaház építési rendszere agyagvakolattal ellátható, szalmabála kitöltésű, fa vázszerkezetű fal- és födémrendszerből áll, melyből készülhetnek akár háromszintes lakó-, közösségi és gazdasági épületek (iskola, családi ház, iroda, műhely, templom, színház, vendégház stb.), de emeletráépítésekhez, illetve tetőtér-beépítésekhez is kitűnő megoldást nyújt.

 

A kizárólag természetes anyagokból épülő szalmaházak energetikai besorolása A, A+, de megfelelő gépészeti berendezésekkel akár a passzívházak követelményei is elérhetők. A szalmabálák jelentős páratároló képessége miatt az épület belső levegőjének páratartalma kiegyenlített, mindig közelíti az optimálist. A szalmabálák tartalmazta levegőmennyiség révén az építőelemek hőszigetelő, valamint hangszigetelő képessége is kiváló.

 

A szalmaház építési rendszere az alternatív építési módok közül elsőként szerezte meg az ÉME engedélyt.

 

A szalmafalra felhordott összes rétegnek jó páraáteresztőnek kell lennie, ellenkező esetben a mozgásában megakadályozott pára torlódik, lecsapódik, és hosszú távon károsíthatja a bálákat. A cementet tartalmazó vakolatok páraáteresztő képessége csekély, nem éri el a kívánt mértéket, ezért a szalmabálák zárórétege agyagvakolat, ami gondoskodik a légzárásról, tűzállóságról, illetve a rovarvédelemről is.

 

200 kg/m2-es faltömegével és méretezett, merevített vázszerkezetével a szalmaházak stabilak. A szalmafal már önmagában is elég merev, amit tovább erősít a felületbe mélyen belekötő, 5-8 cm vastag agyagvakolat. A vakolt falra kis súlyú tárgyak felszerelhetők, nehéz dolgokat (konyhaszekrény, bojler stb.) a fa vázszerkezethez kell rögzíteni, vagy lábakra állítani. Az agyagvakolat, illetve a szalmafal nem burkolható csempével, a fürdőszobák, konyhák csempeburkolatának fogadására égetett téglából készülő vendégfalak szolgálnak.

 

Forrás: ÉpítésiMegoldások

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.