FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-07-27

Erdészek a természetért - Természetvédelmi fejlesztések a Közép-magyarországi Régióban

Hosszútávú, rendkívül kedvező hatású ökológiai folyamatok indultak el a Közép-magyarországi Operatív Program keretében támogatást nyert, az élő és élettelen természeti értékek megőrzését, rehabilitációját szolgáló beruházások eredményeként az Ipoly Erdő Zrt. kezelésébe tartozó mintegy 200 helyszínen, a Börzsöny, a Naszály és a Cserhát védett területein. Az élőhelyvédelmi beavatkozásokat 199 700 640 forint értékben uniós források segítették.

A 221 889 600 forintos összköltségű projekt keretében számos természetvédelmi célt teljesülhetett az erdészek munkája nyomán. Az erdőgazdaságnak sikerült megfékeznie az agresszíven terjeszkedő, idegenhonos fajok egyedszámát, ezzel segítve a tájra jellemző fafajok és az erdőt alkotó eredeti állomány újramegtelepedését.

A beavatkozás következtében az invazív faj területfoglalása a kiinduló állapothoz képest 80 százalékkal csökkent a célterületen. A leromlott természetvédelmi értékű erdők állapotának javításával az erdészeti szakemberek célja az, hogy gyermekeink, unokáink olyan erdőkben járhassanak, melyek természetszerűségükben az évszázadokkal ezelőtti erdők képét idézik majd fel. Az erdő térnyerésének megállítására, a kaszálórétek flórájának és faunájának megmentésére a Társaság 120 hektáron végzett rehabilitációs tevékenységet, így biztosítva az országos, illetve közösségi szintű természetvédelmi értéket hordozó fajok életközösségeinek fennmaradását és állítva vissza a börzsönyi rétek fél évszázaddal ezelőtti arcát.

Az élőhelyrekonstrukcióhoz kapcsoltan került sor az erdei ökoszisztémák szerves részét képező kisvizes élőhelyeket sújtó, kedvezőtlen eutrofizációs folyamatok (feltöltődés) hatásának mérséklésére. A tizenöt kisebb tavat érintő természetvédelmi beavatkozásoktól a védett és fokozottan védett kétéltűek, hüllők szaporodásában várható pozitív változás. A kotrások mellett vízpótlásra került sor a Bajdázói-tónál, ahol a több tízmillió forintos műszaki beavatkozás részeként a vízkormányzó műveket és a gátat is felújították. A projekt kiterjedt a Dél-Börzsönyben élő vörös könyves hungaricum, a magyarföldi husáng (Ferula sadleriana) védelmére. A Kitaibel Pál által felfedezett, s a jégkorszakot is túlélt növény telepeit a vadkárosítás és az illegális területhasználat kizárására végett az erdőgazdaság műszaki létesítményekkel vette körül. A védelem hatékonynak bizonyul, a magyarföldi husáng nem csak a védett helyen maradt meg, hanem annak környezetében is elterjedt. 5 éves időszakon belül a védett faj populációjának további erősödésére számíthatunk.

A kiemelt táj- és kultúrtörténeti értéket képviselő nagymarosi szelídgesztenyésben (Castanea sativa), amelyet egy tengerentúlról behurcolt gombabetegség támadott meg, megtörtént a károsító kéregrák (Cryphonectria parasitica) elleni környezetkímélő, oltással történő biológiai védekezés, melynek részeként a területen 200 darab fajtaazonos, kétéves szelídgesztenye oltványt telepítettek.

A projektterületen található forrásfoglalásokat is érintette a beruházás. A közel 120 foglalt forrásból (a területen lévő mintegy 400-ból) az erdőgazdaság - szigorúan természetvédelmi, nem pedig turisztikai szempontokat követve - félszázat azért tisztított meg és állított helyre, hogy minél kedvezőbb életfeltételeket teremtsen az ott élő növény- és állatfajokból kialakuló életközösségek számára, melyek hosszú távú fennmaradása ezzel biztosítottá válik. A beruházás leglátványosabb eleme a korábbi objektumok felhasználásával kialakított három tanösvény, amely a Börzsöny természeti környezetével és változatos élővilágával ismerteti meg a kirándulókat, autentikus természetvédelmi helyszíneken, interaktív tájékoztató infrastruktúrával irányítva rá a látogatók figyelmét a természet szépségeire, sérülékenységére. Az ovisokat, a mozgáskorlátozottakat és babakocsival érkező kisgyermekes családokat szólítja meg a 600 m hosszú, akadálymentesített Váci ovis tanösvény. Gyönyörű látványra számíthatunk a projekt elemeit leglátványosabban szemléltető Törökmezői tanösvényen, amely a Dunakanyarra nyíló, egyedülálló kilátással kecsegtet. A Bernecebarátiból induló 800 méteres természetvédelmi tanösvényen, Sisa Pista, a hírhedt nógrádi betyár, a helyi Rózsa Sándor legendás alakjának a nyomába eredhetünk. A tanösvények mentén odútelepek várnak, amelyek lehetővé teszik a Börzsönyben élő madárvilág életmódjának és fészkelési szokásainak kifürkészését.

 

"A természetvédelmi fejlesztések megvalósításával az erdőgazdaságunk kezelésébe tartozó területeken sikerült korlátoznunk azokat az emberi tevékenység által előidézett káros hatásokat, amelyek már rövid távon természetes élőhelyeket, védett fajokat veszélyeztettek" - mondta Lengyel László Zoltán, az Ipoly Erdő Zrt. közönségkapcsolati vezetője. "A beruházás során az élőhelyek megőrzésén és fejlesztésén túlmutatóan mindvégig törekedtünk céljaink és munkánk széles körben való ismertetésére, s a környezettudatos szemléletmód sugalmazására is. Tanösvényeink tájékoztató infrastruktúrával az aktív pihenésre vágyó csoportokat, családokat, fiatal párokat és nyugdíjasokat. Jöjjenek el, szívják be a levegő illatát, figyeljenek fel forrás csobogására, kortyoljanak hűs vizéből és zárják szívükbe a Börzsöny csodálatos világát. Szakembereink a tanösvények kialakításával is - mint ahogy egész munkájukkal - a természettel karöltve, hosszútávon kívánják biztosítani a terület természeti értékeinek megőrzését."

Forrás: Ipoly Erdő Zrt 07-24

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.