FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-07-15

Zöld civil szervezetek ajánlásai a Kormánynak

Zöld civil szervezetek kidolgozták "Környezet- és természetvédelmi ajánlások a Kormány számára" című, 2010. július 2. dátumú, 10 oldalas anyagukat, mellyel a Parlament Fenntartható fejlődés bizottsága is foglalkozott július 13-i ülésén.

 

Az ajánlásokat 11 szervezet készítette és 36 további szervez támogatta.

 

A zöld szervezetek üdvözölték, hogy a kormányprogram a fenntarthatóság szempontjából előrelépésnek számító elemeket is tartalmaz, de alapvető megközelítési és strukturális problémákat is látnak, különösen a hazai természeti erőforrások "kiaknázásá"-val kapcsolatban. A szervezetek szerint a szakpolitikákat ahhoz a tényhez kell igazítani, hogy a társadalmi-gazdasági aktivitás már meghaladta Magyarország ökológiai eltartóképességét. Erős kormányzati és társadalmi környezetvédelmi intézményrendszer kiépítése szükséges, ami a gazdaság korszerűsítését, versenyképességének javítását is eredményezheti.

A tíz oldalas dokumentum konkrét javaslatokat tartalmaz az államháztartás, a környezet- és természetvédelmi intézményrendszer, a természeti erőforrások védelme, az agrár- és vidékfejlesztés, a víz, a környezet és egészség, az éghajlatvédelem és energia, illetve az állatvédelem témáiban. A szervezetek a javaslatcsomagot eljuttatták a miniszterelnöknek, a Vidékfejlesztési Minisztérium vezetőinek és más érintett minisztériumoknak.

Az aláírók a kormányprogramban megfogalmazott társadalmi együttműködési szándék megvalósításához sürgetik a civil szervezetekkel való strukturált kormányzati kapcsolattartás formáinak mielőbbi kidolgozását és megvalósítását.

 

A Parlament Fenntartható fejlődés bizottsága július 13-i ülése nem egészen egy órás ülésének 2. napirendi pontja lett volna 15 percben a "Tájékoztató a Kormány számára készített környezet- és természetvédelmi ajánlásokról, társadalmi szervezetek meghallgatása". Turi-Kovács Béla (alelnök) azonban ügyrendi javaslatként ennek elhagyását indítványozta, mert a bizottság működési szabályai nem engedik, hogy kormánynak szóló civil javaslatokat megvitasson. Helyette a javaslat megvitatására későbbi bizottsági nyílt napot javasolt. Jávor Benedek (elnök) azt ígérte, hogy a bizottság majd ősszel szervez nyílt napot, illetve javaslatára az "egyebek" napirend keretében adtak rövid tájékoztatást a zöld szervezetek ajánlásaikról. Ezt követően a képviselők fogalmazták meg véleményüket.

 

Nagy Andor és Turi-Kovács Béla alelnökök kérdezték, hogy Illés Zoltánnal folytatnak-e a zöldek megbeszélést javaslataikról. (Folynak megbeszélések.) Felhívták a figyelmet, hogy az idei árvíz is bizonyította az ártéri építkezések katasztrofális következményeit, a zöldeknek hathatósabban kellene fellépnie mind az építési engedélyek, mind pedig az építtetők felvilágosítása témakörében. Nagy Andor a környezeti engedélyezés anomáliáiról is beszélt, egyes úgymond zöld szervezetek (nem ingyen) vállalják, hogy meg nem engedett módon segítik környezetre káros tevékenységeket tervező cégek engedélyhez jutását. A civil zöldeknek föl kellene lépnie a "megélhetési álzöldek" ellen. Oláh Lajos javasolta, hogy a most kezdődő alkotmányozási folyamatban a zöld szempontok megjelenítése érdekében tevékenykedjenek a civil zöldek. Az ülésen jelenlévő "vendégképviselő", Szilágyi László megállapította, a zöld javaslatok több ponton ellentétesek a kormányzati tervekkel, különösen az intézményrendszerre vonatkozók.

 

A tíz oldalas ajánlások "4. Természeti erőforrások védelme" fejezetben az erdőgazdálkodással kapcsolatos rész:

 

"Erdőgazdálkodás

Szorgalmazzuk az ökológiai szempontból fenntartható (nem csupán tartamos) erdőgazdálkodás megvalósítását. Kiemelkedően fontosnak tartjuk, hogy az erdőállomány területe és természetessége országosan növekedjen. E két cél elérésének fontos eszköze az őshonos fafajokból álló erdők telepítésének, valamint az ún. nem-vágásos (szálaló, átalakító, faanyagtermelést nem szolgáló) üzemmódok széleskörű alkalmazásának támogatása.

Az erdőgazdálkodás és az erdők természetvédelmi célú fejlesztése szempontjából mára súlyos problémává vált a túltartott nagyvadállomány. A "vadkérdés" megoldása az érintett érdekcsoportokkal egyeztetve megkerülhetetlen feladat."

 

Az ajánlások ugyanakkor foglalkoznak a védett és Natura 2000 területekkel, a nemzeti park igazgatóságok működőképességével, a Zempléni Nemzeti Park létrehozásával és számos egyéb kérdéssel. Az anyag hangsúlyos része a "3. Intézményrendszer fejezet".

Forrás: greenfo.hu 07-06 és 07-13; MM

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.