FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-07-07

NYÍRERDŐ: a becsültnél jóval nagyobb a viharkár

Befejeződött a NYÍRERDŐ Zrt. által kezelt állami tulajdonú erdőket ért károk felmérése Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében: az előzetesen becsültnél jóval nagyobb veszteségekkel kellett szembesülnie a társaságnak.

Összességében mintegy 2000 hektáron károsodtak az állami tulajdonú erdőterületek a június 14-i viharban. Meghaladhatja a százezer köbmétert a sérült faanyag mennyisége, csak összehasonlításképpen ennyi az erdőgazdaság féléves fakitermelési lehetősége. A becsült kár és kárfelszámolás együttes értéke 875 millió forint. A legnagyobb károk Hajdúhadház, Geszteréd, Érpatak, Kállósemjén, Kisléta és Kántorjánosi térségében vannak. Év végéig szeretnénk a megsérült állományokat kitermelni, és ősszel, illetve jövő tavasszal a szükséges erdőfelújítási munkákat elvégezni. A Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatósága gyorsított hatósági eljárással segíti a kitermelések elindítását, és fokozott a figyelem a megyei vezetők részéről is - vont mérleget Kaknics Lajos, a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója.

 

Több mint 520 hektáron teljesen tönkrementek az erdők, ezeket a területeket tarra kell vágni, majd újra kell azokat erdősíteni. A felújítási költség ebben az esetben elérheti a 600 millió forintot is. Meghaladja az 1460 hektárt a kisebb mértékben károsodott erdőterületek nagysága: itt egészségügyi termelést kell elvégezni, vagyis a kidőlt, megsérült fákat kell eltávolítani. A legnagyobb veszteségeket a Nyíregyházi-, a Hajdúhadházi-, és a Nyírbátori erdészetnél okozta a vihar, de kisebb területek a Baktalórántházi-, a Gúthi-, és a Nyírlugosi egységeknél is sérültek - foglalta össze Sári Zsolt, termelési osztályvezető-főmérnök.

 

Hajdú-Biharban a Hajdúhadházi Erdészetnél több mint 260 hektár erdő ment tönkre teljesen, további 650 hektáron kisebbek a károk. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Nyíregyházi Erdészetnél több mint 120 hektáron végleges károkat szenvedtek az erdők, közel 140 hektáron pedig kisebb veszteségeket kellett elkönyvelni. A Nyírbátori Erdészetnél mintegy 110 hektáron teljesen tönkrementek az állományok, és meghaladja a 600 hektárt a kisebb mértékben károsodott erdők nagysága. A Baktalórántházi Erdészetnél 18 hektáron kell az erdőket tarra vágni és felújítani, valamivel több mint 60 hektáron egészségügyi termelés következik. A Nyírlugosi és a Gúthi Erdészetnél kisebb mértékűek a károk.

 

A megsérült állományok több mint egyharmad része akác; a tölgy, a fenyő és a nyár aránya egyenként megközelíti a húsz százalékot. Emellett juhar, szil és erdei gyümölcs fajtákban is estek károk. Az infrastruktúrában kisebb veszteségek keletkeztek. Nyírbátorban a mérlegházra és a portásfülkére dőltek fák, ezen kívül a fűrészcsarnok tetőszerkezete is megsérült.

 

Kaknics Lajos emlékeztetett rá, hogy a térségben néhány év alatt ez volt a második pusztító szélvihar, amely több százmilliós károkat okozott az erdőkben. 2005-ben 1200 hektáron károsodtak az állami tulajdonú erdőterületek. Az azt megelőző időkből nem maradt feljegyzés hasonló nagyságú pusztításról.

 

Forrás: Nyírerdő Zrt.

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.