FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni! Mátyás Fakereskedo Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-06-21

Villanymotorok és teljesítmények

A faipari gépek területén kisebb káoszt okoz a villanymotorok teljesítményének megadása. Ezt a gyártók és egyes kereskedők okozzák a teljesítmény különböző terhelések szerinti megadásával. A faipari szakemberek többsége viszont nem rendelkezik olyan fajta ismerettel, ami segítené az eligazodást ezen adatok között.

Ezzel a rövid cikkel szeretnénk az adatok megértésében segítséget adni az olvasóknak, különös tekintettel arra, hogy a cégünk által forgalmazott ROJEK gépek esetében is ezt a módszert alkalmazta a gyártó az új árlistája összeállításakor.

Egy, az elektronika nemzetközi szabványosításával foglakozó szervezet, az IEC (Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság) hosszas adatgyűjtést követően, sok évvel ezelőtt kidolgozott egy, az ipart teljesen felölelő rendszert, a bármely eszközbe beépített elektromos motorok működésének és terhelésének vizsgálata a lapján. Hiszen a különböző felhasználási helyek, a bekapcsolt motorokat nem egyforma mértékben és nem egyforma folyamatossággal terhelik. Ennek eredményeként 8, úgynevezett munkaciklust határoztak meg, amivel bármely villanymotor terhelhetősége a valós igényeknek megfelelően határozható meg. A kialakított rendszerben a munkaciklusok szerinti besorolás S1-től S8 -ig kapott jelöléseket a következők szerint:

S1: Folyamatos működés. A motor állandó terheléssel dolgozik elég ideig ahhoz, hogy elérje a hőmérsékleti egyensúlyt.

S2: Rövid idejű működés. A motor folyamatos terheléssel dolgozik, de nem elég hosszan ahhoz, hogy elérje a hőmérsékleti egyensúlyt, és a pihenési periódusok elég hosszúak a környezeti hőmérséklet eléréséhez.

S3: Megszakításos periodikus működés. Szakaszos, azonos működési és pihenési ciklusok állandó terheléssel. A hőmérsékleti egyensúlyt sosem éri el. Az indítási áram kevés hatással van a hőmérséklet emelkedésére.

S4: Megszakításos periodikus működés indítással. Szakaszos, azonos működési és pihenési ciklusok állandó terheléssel. A hőmérsékleti egyensúlyt sosem éri el, de az indítási áram befolyásolja a hőmérséklet emelkedését.

S5: Megszakításos, periodikus működés villamos fékezéssel. Szakaszos, azonos ciklusok: indítás, állandó terhelés alatti működés és terhelés nélküli működés. Nincsenek pihenési periódusok.

S6: Folyamatos működés szakaszos terheléssel. Szakaszos, azonos ciklusok: működés állandó terheléssel és működés terhelés nélkül. Nincsenek pihenési periódusok.

S7: Folyamatos működés villamos fékezéssel. Szakaszos, azonos ciklusok: indítás, működés állandó terheléssel és villamos fékezés. Nincsenek pihenési periódusok.

S8: Folyamatos működés periodikus változásokkal a terhelésben és a sebességben. Szakaszos, azonos ciklusok: működés állandó terheléssel és adott sebességgel, majd másik állandó terheléssel és sebességgel. Nincsenek pihenési periódusok.

 

A motorok teljesítményét hagyományosan az S1 munkaciklus szerint határozták meg. A faiparban ma is ez a legelterjedtebb meghatározási mód. Például egy vastagsági gyalu esetében, ahol a gépmunkás folyamatosan rakja be az anyagot, egy segéd munkaerő folyamatosan elszedi, most is ez, az ideális teljesítmény meghatározás.

Más a helyzet egy formatizáló körfűrész esetén, ahol a vágási folyamat után mindig van egy terheletlen szakasz, amikor a tolóasztal visszahúzásra kerül és a munkadarabot elfordítják vagy cserélik. Erre az esetre az S6 a helyes munkaciklus meghatározás.

További jellemző működés például egy hidraulikus prés olajszvattyúját működtető motor ahol a motor nem folyamatosan forog, de amikor bekapcsolt állapotban van akkor mindig terhelés alatt is áll. Ezt az S4 munkaciklus írja le. A faipari gépek motorjai jellemzően ebbe a 3 munkaciklusba tartoznak. Mivel ugyanaz a motor más igénybevételi körülmények között más és más teljesítmény leadására képes, ésszerűnek látszik ezen rendszer használata. Azonban az is látható, hogy egy cég, amely különböző funkciójú gépeket gyárt, nem engedheti meg magának, hogy minden gépéhez ugyanazt a besorolást használja. Mert egy gyalugép S6-ban magasabb értéket mutat, de a valós használat során azt soha nem lesz képes leadni.

 

Fontos, hogy a motorok teljesítményadatainál mindig fel kell tüntetni, a ciklus jelét. (Ezt a katalógusokban többnyire alkalmazzák is a gyártók.) Ha ilyen jel nem került feltüntetésre akkor a megadott adat alapértéknek, azaz S1 besorolásúnak tekintendő.

Remélem sikerült némi segítséget nyújtani a vevőknek az eligazodáshoz. Ha további információra van szüksége, a Csiba Kft. üzletkötői szívesen segítenek Önnek. Keressen minket!

 

További információkat találhat a www.csiba.hu címen.

 

Csiba Kft. (x)

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.