FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-05-17

Rendelet az erdészeti szakszemélyzetről, illetve az erdészeti-gép támogatás változásáról

I.

 

Megjelent - kihirdetés utáni 15 napos hatálybalépéssel - a 71/2010. (V. 13.) FVM rendelet az erdészeti szakszemélyzet és a jogosult erdészeti szakszemélyzet nyilvántartásba vételének és nyilvántartásból való törlésének, továbbképzésének, szolgálati tevékenységének részletes szabályairól, valamint az erdészeti hatósági és igazgatási feladatokat ellátó személyek szolgálati tevékenységének egyes szabályairól.

Tartalmazza mindazt, amit a címe leír. A dolog lényege, hogy az új Erdőtörvény (2009. évi XXXVII. törvény) megszűntette az éves erdőtervei engedélyeztetést azzal, hogy a 10 éves erdőterv keretein belül a szakszemélyzet veszi át ennek szakmai és döntési terhét. E nagyobb felelősségüknek megfelelően a szakszemélyzetről nyilvántartást vezetnek, melyhez megfelelő szakképzettséget kell felmutatniuk, valamint kötelezően hatósági továbbképzésen kell részt venniük az erdőgazdálkodással összefüggő jogszabályok általános ismeretéről, valamint változásaik követéséről.

A rendelet megkülönböztet szakszemélyzetet és legalább két éves gyakorlattal rendelkező jogosult szakszemélyzetet.

Súlyos szakmai hiba esetén a jogosult szakszemélyzetet egy évre törölhetik a nyilvántartásból. Enyhébb hibák esetén a szakszemélyzet (beleértve a jogosultakat is) írásbeli figyelmeztetést kaphat.

A rendelet szabályozza az egyenruha és a jelvények viselését.

A szakszemélyzet nyilvántartásba vételekor esküt tesz, amiről a hatóság tanúsítványt állít ki.

A rendelet az Erdőtörvény 112. §-a (2) bekezdésének 17. és 21. pontjaiban kapott felhatalmazás alapján áll. Az utóbbi pont az erdészeti szolgálati szabályzat kiadására adott felhatalmazást. Ennek ellenére ez a kifejezés nem szerepel e megjelent rendeletben, mert a régi terjedelmes szolgálati szabályzat tartalma kiürült, abból lényegében az egyenruhára és a jelvényviselésre vonatkozó szabályok maradtak, de ezekért önálló szabályzat nem készült, sőt a tervezeti változatokhoz képest még a "szolgálati szabályzat" kifejezés is eltűnt a rendelet címéből és tartalmából is.

Az erdészeti érdekképviseletek véleményező és egyeztető munkájával sikerült elérni, hogy a hatósági továbbképzésért a hatóság ne számítson fel díjat, valamint a részvételi kötelezettségen túl ne legyen még beszámolási (vizsga) kötelezettség is. A szakszemélyzet névjegyzékből törlésének lehetőségét sikerült csak a valóban súlyos vétkek körére szűkíteni, valamint időtartamát - az ennél hosszabbra is tervezetthez képest - legfeljebb egy évre csökkenteni. Erős kívánság volt ugyanakkor, hogy ne csak a hatósági, hanem az általános szakmai továbbképzés szabályozása, de legalább arra utalás is szerepeljen a rendeletben, valamint ne csak a szakszemélyzet, de az erdőfelügyelők továbbképzéséről is rendelkezzen a jogszabály. E gondolatok azonban végül ide nem kerültek be, azzal, hogy ezt más jogszabályban és módon lehet megoldani.

A rendelet szövege ma reggeltől hozzáférhető az FVM honlapjának jogszabályokat ismertető aloldalán, illetve megjelent a május 13-i 78. Magyar Közlönyben a 17017. oldaltól kezdődően.

 

II.

 

Szintén ma reggeltől látható az FVM honlapján a 69/2010. (V. 13.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az erdészeti célra használt géppark fejlesztéséhez és korszerűsítéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 144/2008. (XI. 7.) FVM rendelet módosításáról.

A változás lényege, hogy míg a korábbi rendelet alapján nem csak erdőgazdálkodók pályázhattak erre a forrásra, addig a mostani változtatás pontosan körülírja, hogy csak erdőgazdálkodó veheti ezt igénybe a továbbiakban. Továbbá legalább 50 ha-on kell erdőgazdálkodjon és erdőgazdálkodói bejegyzésének legalább 2 évesnek kell lennie.

A mezőgazdasági kerekes traktorok támogatása esetében további területi korlát: 60 kW-ig ha 50-400 ha közötti, 140 kW-ig ha 400-800 ha közötti, 140 kW fölött, ha 800 ha fölötti erdőterületen működik az erdőgazdálkodó. Sőt ugyanezen terület kategóriák esetén a megengedett legnagyobb támogatás 38.550, 77.000 és 115.000 Eurónak megfelelő Ft.

A változás - melyet a MEGOSZ kezdeményezett - lényege tehát az volt, hogy az erdőgazdálkodóknak szánt támogatás valóban csak hozzájuk juthasson el.

A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. A rendelet megjelent a május 13-i 77. Magyar közlönyben a 16899. oldaltól kezdődően.

 

A kivonatot készítette: Mőcsényi Miklós

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.