FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-05-14

Bioszférapark - energetikailag független építészet

A természet adta lehetőségeket kihasználni a környezet károsítása nélkül - hangzik a filozófiája a Großes Walsertal bioszféraparkjának, amely tíz éven belül energetikailag független szeretne lenni.

A park egy gyéren lakott völgyben található Vorarlbergben, Ausztriában. Egy 200 négyzetkilométernyi területen közel 3500 ember él hat településen. St. Gerold 920m magasan fekszik. Mind a 360 lakosa magáénak érzi a környezi kérdéseket, amit az újonnan épített közösségi ház hűen tükröz. Ez Vorarlberg első energetikailag passzívház hivatali épülete, amely természetesen fából készült. Andreas Cukrowicz építész hangsúlyozta is, hogy a voralrbergi házak eddig is energiatakarékos építmények voltak. Bruno Summer polgármester is ragaszkodott az energiahatékonysághoz. Großes Walsertal tökéletesen megfelel a bioszférapark környezettudatos igényeinek.

 

A közösségi ház új értelmet ad a faluközpontnak

A bregenzi Cukrowicz Nachbaur Architekten építésziroda által tervezett jellegzetes épülettel a faluközpont identitását szeretnék növelni. Az utca és az erdő határán lévő négyemeletes épület egy két emelet mélyen fekvő játszóteret az előtérrel köti össze. Az előtér kiváló helyszíne különböző rendezvények lebonyolítására. Az utcához közelebb lévő földszinti oldalon egy kis falubolt található, valamint egy terem a völgyre nyíló csodálatos kilátással. Az emeleten a polgármesteri hivatal, egy gyűlésterem és egy utazási iroda található. Az első földalatti szinten termek találhatók, ahol különböző gyermekcsoportok játszhatnak. A második földalatti szinten egy óvoda található. Onnét a játszótér könnyen megközelíthető, ami az út szintje alatt van. Cukrowitz hangsúlyozta, az épületet úgy helyezték el, hogy a területen a busz meg tudjon fordulni és függőlegesen össze legyen kötve a két szinttel alacsonyabban lévő játszótérrel. A belső terek elhelyezésével hangsúlyoztuk a topográfiai környezetet, a hegyoldalak meredekségét. Fontos megemlíteni az építőanyagválasztást, valamint a modern építészetet tükröző lapostetőt. A bregenzi erdőket járva, a legutóbbi száz évben épült házak (pl. hivatalok, vagy lelkészi házak) a leggyakrabban nem nyeregtetővel készültek, hanem kis dőlésszögű sátortetetőt alkalmaztak. És egy ilyen tetőnek a látszata olyan mint egy lapostetőnek. - tette hozzá az építész

 

Intelligens épületenergetika

Az épület energiaellátását geotermikusan oldották meg. Cukrowicz rámutatott arra, hogy a jelentős beüzemeltetési költségek ellenére számtalan előnye is van ennek az energianyerési módnak a hagyományos rendszerekhez képest. Az épületet szellőző és hővisszanyerő rendszerrel szerelték fel. A légcserét 0,3-1,4-es arányban lehet megoldani. A levegőminőséget egy széndioxid érzékelő segítségével szabályozzák. A hővisszanyerés hatásfoka 87%. A fűtés és a szellőztetés technikáját pedig az épületszerkezetekbe integrálták. A csövek és a kábelek PVC- mentesek. A nyári hővédelmet egy szimulációs számítás segítségével tervezték meg. Hűtés nélkül a szobahőmérséklet 25,4°C lenne a nyári hónapokban. Az erős napsugárzás elleni védelem miatt fekvő lamellák találhatók, melyek a napfény által vezéreltek. A boltba hűtőgépek találhatók, melyeknek a hőkibocsátását a központi rendszerbe számítják bele. A Voralbergi Energiaügyi Intézet az épületet energetikailag optimálisnak nyilvánította.

 

Kívül- belül fa

Amikor a látogató belép az épületbe, azonnal látja, hogy a faanyag nincsen felületkezelve. Belül a jegenyefenyő világos színárnyalata fogad. Mind a szerkezeti fa, mind a burkolat a környező erdőkből származik. A helyi anyagok használata erősíti a helyi gazdaságot. Minden felhasznált anyagot ellenőriztek, hogy ne kerüljön be az épületbe káros anyag. Kizárólag környezetbarát anyagok kerültek beépítésre - szigeteléshez farostlemezt és báránygyapjút. Az előgyártásnak köszönhetően a helyszíni szerkezetépítés csupán három napig tartott. A további munka azonban a részletek kidolgozása miatt tovább tartott. Ez az első négyemeletes faépület Vorarlbergben. 2009-ben megnyerte a Vorarlbergi Faépítészeti Díjat mind a hivatali épület, mind a passzívház kategóriában.

 

Forrás: Forum HolzBau
Szakfordítás: Garab József - okl. faipari mérnök honlap: faforditas.ewk.hu

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.