FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-04-29

275 éves a Nyugat-magyarországi Egyetem könyvtára

Az egyetemi könyvtárak létrejöttével a könyvtár funkciója is megváltozott. A tudás - ezáltal a hatalom - birtoklása, megtartása helyett, a tudás átadásának (tanárok) és megszerzésének (diákok) eszközévé vált.


Az ember előbb csupán megfestette, vagy kőbe rajzolta a számára érthető világot, s csak nagy sokára jutott el odáig, hogy az arról alkotott valós képet és absztrakt gondolatokat rögzítse. A beszéd, majd az írásjelek megjelenése a múló gondolatok megörökítését, a tudás felhalmozását és átadását tették lehetővé.

Mintegy 4000 évvel ezelőtt Egyiptomban és Ázsiában (Memphis, Suza, Babilon, Jeruzsálem) már tudunk könyvtárakról, ahol cserepekre, pergamenre, papiruszra, később viasztáblákra rótták, írták le a kor bölcsei gondolataikat.

Ki ne hallott volna a 200.0000 tekercses pergamoni, vagy a 700.000 tekercses alexandriai könyvtárról? Alapított könyvtárat Julius és Augustus Caesar Rómában, Nagy Konstantin Bizáncban, létesítettek könyvtárat a Vatikánban, s zárhatjuk ezt a sort a mi Mátyás királyunk könyvtárával, a Corvinával. Az Ókorban már magánkönyvtárak is megjelentek, a Középkorban pedig a kolostorok, majd az egyetemek mellett jöttek létre a bibliothékák.

 

Az egyetemi könyvtárak létrejöttével a könyvtár funkciója is megváltozott. A tudás - ezáltal a hatalom - birtoklása, megtartása helyett, a tudás átadásának (tanárok) és megszerzésének (diákok) eszközévé vált.

Nem véletlen, hogy a Bányászati Tanintézet 1735-ös alapításakor megfogalmazott Instrukció Pro Sexto fejezete is kitér az olvasás fontosságára:

"A scholarok a szakmai tudásuk erős fundamentumát a bányászati könyvek teljes figyelmességgel történő szorgalmas tanulmányozás révén rakhatják le; ezért a főbányahivatali igazgató gondoskodjék arról, hogy a bányaiskola részére ajánlott, kifejezetten idevágó tudományokkal foglalkozó authorok... műveit kincstári költségen szerezzék be...; ezeket a könyveket a bányaiskolai tanulók a tanórákon kívül kötelesek magok között fölolvasni, ezekből hasznot és tudást meríteni..."

 

Mondják: a könyveknek megvan a maguk sorsa. Hitem szerint a könyvtáraknak, sőt a könyvtárosoknak is. Különbözőek, de magasztos sorsok!

A selmeci Akadémia jogutódjainak, a Miskolci Egyetem és a Nyugat-magyarországi Egyetem könyvtárainak is ez a történelmileg nehéz, de szép sors jutott. A csaknem három évszázad a kutatás és oktatás szolgálatában telt el, megőrizve az első írásos szakkönyveket, eljutva a CD/DVD-k és virtuális könyvtárak világáig. Az persze kortól, lelkülettől, hangulattól, céltól is függ, hogy mikor van szükségünk utóbbiakra, s mikor kívánunk elvonulni a jellegzetes illatú olvasószobák félhomályába, egy-egy sokévszázados kötettel ismerkedni. A fontos az, hogy olvassunk, mert a könyvet ma sem pótolhatja semmi más.

Mit is ajánlhatnék e jeles évfordulón, a harmadik évezred elején?

 

Könyvtáraink méltón feleltek meg a múltban, s a jelenben a kihívásoknak. Egy korszerű Egyetemnek és Könyvtárának ma sem lehet más a feladata, mint tudni, elhinni és eszerint cselekedni:

 

"Mi dolgunk a világon? küzdeni

Erőnk szerint a legnemesbekért.

Előttünk egy nemzetnek sorsa áll."

(Vörösmarty Mihály: Gondolatok a könyvtárban)

 

Prof. Dr. Faragó Sándor - Rektori köszöntő

 

 

Rövid leírás a Központi Könyvtár és Levéltár történetéről (részlet az Erdészeti felsőoktatás 200 éve című kiadványból).

 

Forrás: NYME 04-29

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.