FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-04-27

Fenntarthatósági díj: az első az új gödi szakiskola

2010. március 25-én a Kiscelli Múzeumban tartott díjátadón második alkalommal osztották ki a Saint-Gobain Trófea díjakat; az első helyezés a gödi Piarista Szakiskola tervezőié.


A fenntartható építészet témakörében a Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft. három divíziója (Rigips, Weber, Isover) és a Saint-Gobain Építőanyag Kereskedelmi zRt., Raab Karcher üzletága azzal a céllal írta ki pályázatát, hogy olyan építészeti teljesítményeket ismerjenek el, melyek képesek a minőségi építészetbe a fenntarthatóság szempontjait integrálni, és ezzel hozzájárulnak ahhoz, hogy a jövőben az építészeti minőség és a környezetünk iránti felelősség ne egymást kioltó, hanem akár egymást erősítő szempontok legyenek.

A neves hazai szakemberekből álló bíráló bizottság a megvalósult épület kategóriában három építészt, illetve építészirodát és egy további dicséretet ítélt oda.

A nyertes pályaművek:

I. díj

Piarista Szakiskola, Gimnázium és Kollégium, Asztalos és Kőfaragó Műhely (ugrás a FATÁJban olvasható részletes ismertetőhöz), Göd Tervezők: Golda János, Buella Csaba, Kertesy Bálint, László Tamás, Radnóczi László M-Teampannon Kft., R-124 Műhely Bt.

II. díj

Családi ház - Budakeszi Makkosmária Tervezők: Bártfai-Szabó Gábor és Bártfai-Szabó Orsolya

III. díj

Családi ház - Pécs, Bárány utca 83. Tervező: Keller Ferenc Dicséret Krüll-Ung Irodaház - Budapest, III.kerület Reményi Ede utca 2. Építészek: Kalo Emese Pásztor József, Szabó Eszter Építész-Kaláka Kft.

 

A bírálatról részletesen

A pályázatokat a Saint-Gobain magyarországi vállalatcsoport vezetői által felkért bíráló bizottság bírálta el. Elnök: Patartics Zorán, Pro Architectura díjas, Ybl-díjas építész Tagok: Eltér István építész, a Magyar Építész Kamara volt elnöke Földes László, Pro Architectura díjas, Ybl-díjas építész Schreck Ákos, építész, a Minusplus és a TEAM0708 egyik alapító tagja. Medgyasszay Péter PHD, építész, Magyar Passzívház Szövetség alapító tagja Kontra Jenő PHD, gépészmérnök, tanszékvezető egyetemi tanár

 

A bizottság részletes bírálata:

I. díj (1 millió forint): 3. számú pályamű Piarista Szakiskola, Gimnázium és Kollégium, Asztalos és Kőfaragó Műhely - Göd Az épület már funkciójával is reflektál a fenntarthatóság kérdésére - szakembereket, asztalosokat és kőfaragókat képeznek itt.

A beruházó felismerte, hogy az utóbbi két évtizedben az egyetemi képzés mennyiségi növekedése mellett a jó szakemberek képzése leépült, s hogy így jövőnk aligha fenntartható. Színvonalas és következetes építészet ez. A fenntarthatóság szempontjai nem teherként jelentkeznek, hanem természetes követelményként integrálódnak a magas építészeti minőségbe.

A hagyományos építészeti eszközök és az új technológiák jóarányú együttese hiteles választ ad az ökológiai felvetésekre. A nyí lászárók tudatos hangsúlykülönbségei a különböző homlokzatokon, a méltóságteljes, kétszintes tornác, a belső terek magától értetődő, egyszerű alakítása mind erről tanúskodnak. A beépítés maximálisan alkalmazkodik a környezet értékeihez.

A megoldás nem kompromisszumos, hanem az adottságokból következő, szimpatikus állásfoglalás. Evidenciaként kezeli, hogy a koros és értékes fasor nem válhat az építés áldozatává. Elegáns, ahogy a fák gyökérzetének megóvása érdekében a pinceszint a földszint alatt visszalép, megtartva ezzel a földet a fáknak. Az épület metszete ezt a gesztust sűrítve, emblémaszerűen fejezi ki. Az erős alapvetést jól építik tovább olyan eszközök, mint a pinceszinten alkalmazott fényvezető cső, vagy a természetes környezetet szimbolikusan és érzetében is visszapótló zöldtető - ez a tető a szomszédos épületből látszik, így esztétikai szempontból is értelme van. A műhely épület kitűnően illeszkedik a meglévő épületegyüttesbe, tájolása ezzel együtt is nagyszerű. Az alap energiahordozók, biomassza kazánok, és a távlatilag betervezett hőszivattyú az oktatást is jól szolgálja. A mindennapos használat során azt is megtanulhatják a diákok, hogy a műhelyben keletkező faforgács nem hulladék, hanem az apríték a kazánban felhasználható fűtőanyag. Így a ház nevel is. Az épület példaértékű abban, hogy a fenntarthatóság követelményeivel a társadalmi szerepvállalástól, a környezethez való viszonyán és az építészeti - műszaki válaszadáson át, egészen a jövő nemzedék környezettudatos, felelős neveléséig teljes mértékben azonosul.

... (a cikk folytatódik az Építési Megoldások oldalon)

Forrás: Építési Megoldások

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.