FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Faipari és erdészeti gépek -> WOODTECH CSOPORT Kft
Mátyás Fakereskedo Kft HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-04-23

Biobutanolt állítanak elő a szúk által elpusztított fákból

A Cobalt Technologies áttörést jelentett be a biobutanol gyártásában. Módszerükben a rovarok által elpusztított, csavarttűs fenyők jelentik a nyersanyagot.


A Cobalt Technologies áttörést jelentett be a biobutanol gyártásában. Módszerükben a rovarok által elpusztított, csavarttűs fenyők* jelentik a nyersanyagot. A Cobalt az első vállalat, mely ebből a fenyőfajból állít elő kőolajat kiváltó üzemanyagot és petrolkémiai anyagok helyettesítőit. Hogy értékelje az üzemanyag járművekben való életképességét, a vállalat aláírt egy tesztelési együttműködést a Colorado Állami Egyetemmel.

"Ezzel az áttöréssel, képesek voltunk lehetőséggé alakítani egy problémát," mondta Rick Wilson, a Cobalt Technologies vezérigazgatója. "Felhasználva a rovarok által elpusztított fákat, alacsony kibocsátású üzemanyagokat és vegyszereket tudunk előállítani, alapot biztosíthatunk a fenntartható biofinomító ágazat számára, és munkahelyeket hozhatunk létre, különösen a vidéki területeken. Ha csupán a jelenleg fertőzött, 2,3 millió hektár kolorádói területet vesszük alapul, több mint 2 milliárd gallon biobutanolt állíthatunk elő. Ez hat évre elegendő, hogy a Kolorádóban felhasznált üzemanyaghoz adjuk keverékként."

A Cobalt Technologies olyan nem élelmiszeripari nyersanyagokat, mint erdészeti és malomipari hulladékok alakít át n-butanollá. Ez olyan sokoldalú termék, amit keverni lehet a benzinnel, a gázolajjal és etanollal; repülési üzemanyaggá és műanyagokká lehet alakítani, vagy festék-alapanyagként és tisztítószerként is értékesíthető. A vállalat innovatív technológiája lehetővé teszi, hogy a rovarok által elpusztított fákból is ilyen termékeket gyártsanak.

Az 5 millió hektárnyi kolorádói fenyvesek közel felét már megfertőzte a kanadai fenyőszú. Ráadásul több millió hektár csavarttűjű fenyő és sárgafenyő is fertőzött az Egyesült Államok nyugati részén és Kanadában, valamint Brit Kolumbiában egyedül 40 millió hektár. Kanadától a mexikói határig barna, halott fákat hagynak maguk után a rovarok, mely jelentős tűzveszélyt is magában hordoz.

"Érthető, hogy ez jelentős eredmény, és fontos lépés a cellulóz alapú bioüzemanyagok gyártásában. A rovarok által elpusztított fenyvesek bioüzemanyagokká alakítása különösen nehéz folyamat," mondta Ken Reardon, a Colorado Állami Egyetem vegyész- és biomérnök professzora. "Ha a Cobalt át tudja alakítani a szúk által elpusztított fákat, valószínűleg a vállalat képes bioüzemanyagot előállítani szinte minden cellulóz alapú nyersanyagból."

A Cobalt Technologies társult a Colorado Állami Egyetemmel, hogy motorokban tesztelje a benzin-butanol keveréket, melyhez a szúk által elpusztított fákból állítják elő a biobutanolt.

Forrás: Servian

 

*FATÁJ kiegészítés:

A csavarttűs fenyő latin neve: Pinus contorta Loud. (Megtalálható az erdészeti szaporítóanyagokról szóló 110/2003. (X. 21.) FVM rendelet 1. mellékletében is.) A csavarttűs fenyőkről és fajtáiról olvashat a Pálmaliget nevű honlapon. A Wikipedia Yellowstone Nemzeti Parkot bemutató cikke szerint a Park erdőterületének 4/5-ét a csavarttűs fenyő adja.

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.